Patru noi cazuri de îmbolnăvire cu varianta Delta, confirmate în judeţul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varianta Delta COVID - arhiva foto
Varianta Delta COVID - arhiva foto

Direcţia de Sănătate Publică a anunţat patru noi cazuri de îmbolnăvire cu varianta Delta a COVID-19. Dintre cei patru pacienţi, doar unul era vaccinat.

Patru noi cazuri de infectare cu varianta Delta au fost confirmate pe raza judeţului Constanţa.Este vorba despre trei femei (60 de ani, 51 de ani,14 ani) şi un bărbat (40 de ani). O singură persoană dintre cele patru este vaccinată.

În urmă cu şapte zile,tot în judeţul Constanţa au fost confirmate alte zece cazuri de infectare cu tulpina Delta.

Primele cazuri de infectare cu noua tulpănă Delta au fost depistate la Constanţa la sfârşitul lunii iulie, fiind vorba de şapte pacienţi.

Varianta Delta a coronavirusului a devenit tulpina dominantă în majoritatea Europei, a anunţat Centrul European pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor.

„Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de până acum, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie. Cu cât numărul, şi procentul, persoanelor vaccinate este mai mare (mă refer îndeosebi la persoane vulnerabile), cu atât consecinţele negative – traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise la terapie intensivă şi numărul de decese – vor fi mai mici. Cu cât numărul de persoane vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe este mai mare”, a arătat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Cel mai mare procent de imunizare se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani, spune şeful CNCAV: 38%. Pe locul 2 se află grupa de vârstă 50-59 de ani - 35,37%, iar pe locul 3, grupa 70-79 de ani - cu 35,15%. 

„Nu este suficient”, a completat col.dr. Valeriu Gheorghiţă, pe parcursul conferinţei CNCAV, cu referire la imunizarea pe grupe de vârstă.

Cât de periculoasă este tulpina Delta 

Riscul persoanelor nevaccinate de a ajunge la spital în urma infectării cu tulpina Delta este de 2,5 ori mai mare decât era în valurile precedente, avertizează şeful CNCAV.

„Tulpina Delta (n.r. – varianta indiană) este mult mai contagioasă, are o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială (n.r. – din Wuhan, China) şi cu 60% mai mare decât tulpina Alfa (n.r. – varianta britanică, responsabilă pentru valul 3). În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât la celelalte variante virale. Având în vedere că vorbim de o tulpină cu o rată bazală de reporoducere de circa 6-7 (ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare) şi care are capacitatea de a eluda parţial răspunsul imun ca urmare a trecerii prin boală, datele din momentul de faţă din India şi Africa de Sud estimează că 50-60% dintre persoanele diagnosticate în momentul de faţă sunt cazuri de reinfecţie. Datele arată că la persoanele care au trecut prin boală activitatea neutralizantă a anticorpilor (măsurată – n.r) la 6 luni în ceea ce priveşte varianta Delta este aproape nedetectabilă, lucru care se corectează prin vaccinare”, a arătat col.dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Citeşte şi: 

 Ziua în care au părăsit România ultimele trupe ale Armatei Roşii. Unităţi compacte se regăseau pe întreg litoralul românesc

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite