Calvarul prin care trece un contribuabil când are de recuperat bani de la ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: FB/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
Sursa foto: FB/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Dacă ai datorii neachitate la timp către buget, statul te execută luându-ţi inclusiv dobânzi şi penalităţi. În schimb, când statul are o datorie către un contribuabil situaţia se schimbă radical, iar lucrurile nu sunt deloc simple.

Dintr-o eroare a angajaţilor Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa, Maria, care are un PFA cu sediul în satul Agigea, a plătit norma de venit, timp de patru ani (2014-2017), la fel ca un contribuabil ce are sediul în municipiul Constanţa. 

Ea a descoperit acest lucru în luna aprilie 2021 şi a făcut o cerere de restituire a sumelor rezultate din diferenţa dintre Norma de Venit la Rural şi cea de la zona de Metropolitan. Estimările ei sunt că AJFP ar trebui să-i restituie aproximativ 4.300 de lei.

Doar că lucrurile nu sunt deloc simple din momentul în care un contribuabil începe demersurile pentru recuperarea unor bani plătiţi din cauza unor erori sau nepriceperi a funcţionarilor publici. Maria a început acest demers în aprilie 2021, iar acum a decis că trebuie să facă inclusiv o plângere penală pentru tot ceea ce i se întâmplă. 

Reporterii „Adevărul” au solicitat un punct de vedere despre acest caz Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, în subordinea căreia se află şi AJFP Constanţa. Instituţia a transmis că „informaţiile solicitate se încadrează în categoria celor considerate a fi secret fiscal”.

Primele cinci luni de … nimic

În luna aprilie 2021, Maria a depus o solicitare la AJFP Constanţa pentru restituirea sumelor încasate de stat din cauza încadrării PFA-ului la zonă metropolitană, în loc de zonă rurală. 

După cinci luni de la depunerea cererii, ea a primit un telefon de la o funcţionară prin care i se comunică faptul că aceste sume nu-i pot fi restituite deoarece nu poate face dovada desfăşurării activităţii „exclusiv” pe teritoriul comunei.  „Am întrebat-o cum se procedează în cazul zugravilor sau al faianţarilor care beneficiază de Norma de Venit. Nu a avut un răspuns. Mi-a spus doar că voi primi răspunsul în scris”, spune femeia.

După încă trei săptămâni, Maria a sunat din nou pentru a solicita un răspuns scris la cererea depusă în luna aprilie. I s-a spus că acesta a fost trimisă şi chiar ar exista o confirmare de primire. După ce s-a convins că nu a existat nicio scrisoare care să ajungă la ea, Maria a mers la sediul AJFP Constanţa pentru a cere o copie a documentului pretins expediat. Aici, funcţionara cu care vorbise la telefon a „început efectiv să ţipe la mine de faţă cu celelalte persoane şi să-mi spună că nu am ce căuta în ANAF din moment ce scrisoarea mi-a fost trimisă”, povesteşte Maria. 

A reuşit, în cele din urmă, să intre în audienţă la directorul Agenţiei care a recunoscut eroarea şi a asigurat-o că totul se va remedia. Abia pe 24 septembrie a primit o adresă prin care se menţionează că deciziile de impunere pe 2015, 2016, 2017 „au fost emise eronat”, iar cele pe anul 2014 s-au prescris. Documentul este semnat de şefa adjunctă a Serviciului de Colectare Persoane Fizice.

Recunosc eroarea, dar nu dau banii

Doar că în adresa din data de 24 septembrie, AJFP Constanţa nu se face referire la nicio sumă de restituit către contribuabil. În schimb, după o lună, Maria a primit o înştiinţare, semnată de aceeaşi persoană, prin care i se comunica faptul că nu a depus o declaraţie rectificativă pe anul 2018/2019 şi, ca atare, nu va putea primi nici un ban deoarece figurează cu datorii. 

Din nou, a trebuit să demonstreze că acea declaraţie a fost depusă la timp. Aşa s-a ajuns în luna decembrie când Maria a primit 1.600 de lei ca sume restituite , dar şi o altă adresă (somaţie de plată) prin care i se comunică faptul că ANAF a descoperit o datorie de 730 de lei pentru perioada 2020/2021, deşi în septembrie 2021 ea îşi achitase toate datoriile către ANAF. 

Plângere penală

Sătulă de toate aceste tergiversări, telefoane, scrisori, drumuri, ţipete pe holurile instituţiei şi greşeli ale unor funcţionari, Maria a sesizat Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi, dar şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. 

Plângerea penală o vizează pe şefa adjunctă a Serviciului de Colectare din cadrul AJFP Constanţa, pe care o acuză de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Ea este cea care a semnat toate adresele prin care i se imputau declaraţii nedepuse sau sume neplătite, fapte neadevărate, spune femeia în plângere. 

„Găsesc extrem de grav ca un şef de departament într-o instituţie atât de importantă să aibă acest gen de comportament”, conchide Maria.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

ÎPS Teodosie, greu de pensionat. A cerut instanţei să poată rămâne la catedră şi după 65 de ani

La 14 ani, Amalia Singuran este cea mai bună cadetă a României la triatlon. Este fiica unui campion la lupte libere

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite