Începe Festivalul Antic Tomis! Dacii, romanii şi tribunul cetăţii vă aşteaptă în Piaţa Ovidiu

Începe Festivalul Antic Tomis! Dacii, romanii şi tribunul cetăţii vă aşteaptă în Piaţa Ovidiu

Festivalul Antic Tomis, 17-19 august, Constanţa

Evenimentul se va derula în perioada 17-18-19 august, la Edificiul Roman cu Mozaic, în parcul din faţa boltelor şi va anima centrul istoric al Constanţei cu activităţi pentru publicul de toate vârstele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iată programul detaliat al zilelor de 17, 18 şi 19 august cu activităţile gândite alături de asociaţiile de reconstituire istorică partenere în proiect - Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca, Cohorta I Tracorum din Bulgaria şi Legiunea IV Scythica din Bulgaria.

Manifestarea este organizată de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării alături de Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa şi iniţiatorul Groove Hour.

Citeşte cum s-a născut acest festival

Prima zi, vineri, 17 august, va demara de la ora 17.00 cu o Ceremonie de deschidere în cadrul căreia se vor prezenta Asociaţia Terra Dacica Aeterna, Legiunea XIII Gemina Cohors Prima, Dacii liberi, Hasta Sarmatorum şi Legiunea IV Scythica.


Echipa Groove Hour (Anca Stănilă şi Dragoş Paiu), împreună cu dacii şi romanii de la Terra Dacica Aeterna

Ceremonia conţine şi un ritual pentru a cere ajutor zeului Jupiter Optimus Maximus, precum şi cercetarea auspiciilor, pentru a vedea dacă acestea sunt favorabile Festivalului Antic Tomis.

Gazdele evenimentului sunt: preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării Corina Martin, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu şi primarul Constanţei Radu Mazăre. Împreună cu Tribunul Cetăţii Tomis, ei vor aprinde Flacăra Tomisului ce va rămâne aprinsă pe toată durata festivalului.

În rolul Tribunului Cetăţii Tomis, participanţii îl vor regăsi pe actorul constănţean, specialist în teatru antic, Liviu Manolache.

Prima zi continuă cu Parada antică, o paradă militară ce are în componenţa sa romani, daci, sarmaţi, sciţi şi traci al cărei traseu este Edificiul Roman cu Mozaic Tomis – Poarta 1 – Faleza Cazino – Comandamentul Flotei (Str. Remus Opreanu) – Piaţa Ovidiu.

În tabăra din parcul cu pini de la Edificiul Roman cu Mozaic evenimentele continuă cu o reconstituire istorică a evenimentelor din anul 102 şi prezentarea luptei dintre Daci şi Romani de la Adamclisi.

Ziua a 2-a, sâmbătă, 18 august, începe la ora 10.00 şi este dedicată interacţiunii intre participanţi şi asociaţiile de reconstituire istorică, astfel: ateliere de reconstituire istorică de bucătărie dacică şi romană, modelaj în lut/ceramică, fierărie, ţesut şi împletit, confecţionări zale, jocuri romane antice, atelier de tras cu arcul, atelier de aruncare a suliţei, antrenamente militare, probarea unor piese de echipament, fotografii cu reenactorii etc.

Urmează evocarea construirii monumentului triumfal TROPHAEUM TRAIANI şi a altarului funerar dedicat sodaţilor romani căzuţi în luptă de către armata romană învingătoare: tactici militare, lupte demonstrative şi o reconstituire a serbărilor care aveau loc după astfel de ceremonii.

Aici va fi teatru antic în Cetatea Histria

Tot în cadrul acestei zile publicul participant la festival are oportunitatea de a viziona filme cu reconstituiri 3D ale cetăţilor Tomis, Histria, Adamclisi şi un film documentar de prezentare a traseului turistic Constanta - Istria - Cheile Dobrogei.Ziua a 3-a, duminică, 19 august, va începe la ora 10.00, cu Parada cuceritorilor romani prin cetatea Tomis, pe traseul: Parcul arheologic de la Prefectura – Bulevardul Tomis – Piaţa Ovidiu – Edificiul Roman cu Mozaic.

Festivalul se încheie cu ceremonia de stingere a Flacării Tomisului şi înmânarea acesteia Custodelui Cetăţii Tomis pentru ediţia următoare a festivalului. Acest moment este ultima oportunitate a constănţenilor de a se fotografia cu soldaţii şi civilii daci, romani, sarmaţi, traci şi sciţi până la următoarea ediţie a festivalului.

În afară de acest program încărcat de trei zile, organizatorii au pregătit multe surprize şi elemente inedite participanţilor la festival ce cuprind ateliere de muzică antică, posibilitatea achiziţionării de produse bio şi ecologice, alimentaţie publică, o ambianţă realizată cu muzica antică reconstituită electronic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările