VIDEO „Românie, timpuri noi“, îndemnul la unitate al unui clujean ce a rescris imnul naţional. Piesa are peste 126.000 de vizualizări pe Facebook

VIDEO „Românie, timpuri noi“, îndemnul la unitate al unui clujean ce a rescris imnul naţional. Piesa are peste 126.000 de vizualizări pe Facebook

Tricolor FOTO Shutterstock

Clujeanul Adrian Toader a compus şi lansat piesa „Românie, timpuri noi“, care are deja peste 126.000 de vizualizări pe Facebook şi care se doreşte un îndemn la unitate în aceste vremuri tulburi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Reminiscenţele comunismului au ecou şi în ziua de azi sub diferite forme“, spune Adrian Toader. Melodia a prezentat-o într-o primă formă la TVR, în cadrul unor emisiuni din vara lui 2015, de la Vama Veche, iar de câteva săptămâni i-a dat o altă formă piesei. Cu noua „haină“, a postat-o în 10 februarie pe Facebook şi Youtube. La ora scrierii acestei ştiri, melodia are peste 2.000 de vizualizări.

Adrian Toader, care se prezintă ca bioeconomist şi membru al Academiei Internaţionale de Ştiinţe din Rusia, spune că „Românie, timpuri noi“ a fost înregistrată alături de chitaristul Radu Goldiş.

Toader a fost la proteste de două ori şi vede în lansarea acestei melodii în mediul online ca pe un îndemn la unitate. „Guvernul PSD trebuie să plece. Iohannis trebuie să plece. Un guvern interimar organizează anticipatele, atât pentru Parlament, cât şi pentru Presedinţie“, e de părere clujeanul.

Potrivit acestuia, ideea melodiei a apărut în timp ce era la volan. Prin 2015. Prima înregistrare a făcut-o pe mobil. Câteva zile mai târziu a cântat-o acompaniat de un chitarist la o emisiune TV transmisă de pe malul mării de la Vama Veche.

În timp, textul piesei a suferit modificări, a îmbunătăţit linia melodică şi cu ajutorul chitaristului Radu Goldiş a creat, în vara lui 2016, coloana sonoră.

„Întotdeauna am fost dezămăgit cu lipsa spiritului cetăţenesc în România, mai cu seamă afişat de către tineri. (…) După ani de comunism dictatorial, când trebuia să slăvim şi să cântăm ce ni se spunea, românii şi, în special, tinerii au uitat să fie ei, să aibă o atitudine proprie şi am impresia că numai sub influenţa unor formatori de opinie se pot exprima“, afirmă acesta.

Cum a trăit în afara României, în SUA, câţiva ani buni, între 1979 şi 1998, s-a obişnuit cu ideea că americanii au drapelul arborat în faţa casei fără să fie vreo ocazie specială şi fără să li se spună, în timp ce la români, unii s-ar uita suspicios.

Versurile piesei au fost publicate prima dată în antologia „Limba Noastră Cea Română“, Starpress 2016, Editura Olimpias.

Piesa poate fi găsită pe Youtube şi pe Facebook unde are peste 126.000 de vizualizări

Versurile baladei „Românie, timpuri noi!” 

„Maică dulce, de ce plângi
şi de viaţă mi te scurgi?
Lacrimă din spirit viu,
cu credinţă vreau să-ţi fiu.

Mulţi nu pot să înţeleagă     
cântul vieţii de ţi-l neagă,
dar curând vor înţelege
gestul lor fără de lege.     
     
Libertate şi dreptate,   
Ce anume ne desparte ?   
E pământul, sunt Carpaţii         
Sângerând de ne plâng taţii.

Libertate şi dreptate?  
Mulţi le văd a fi departe.   
Unii-ajung să le „câştige”   
renegându-şi propriul sânge

căutând în depărtări,   
peste oceane peste mări, 
dar lăsând în urma lor  
îngerii plângând în cor,  

şi cărând la pieptul lor  
rădăcinile de dor,   
pentru sufletul curat   
lăcrimat, înstrăinat. 

Prin cultura ta străveche,  
eşti bogată n-ai pereche
nu-ţi uita părinţii, fraţii,            
să te cumpere bogaţii.               

Un popor unit să fim,    
din trecuturi bine ştim.    
Tinereţea n-are vârstă,  
să ne facem legea justă.
 
Libertatea şi dreptatea
ne-apărăm, e demnitatea!
Ele nu-s în departări
ci-s păstratele comori.  

Moştenim o limbă veche,  
ce credinţa-i stă de veghe.         
Răsărit spre România,  
libertatea şi mândria,
     
demnitatea de român,   
şi a neamului străbun,   
să transmitem mai departe  
că vrem pace şi dreptate.   

Nu uita că tot de noi
sunt legate timpuri noi.
aminteşte-ţi de eroi,   
Românie, timpuri noi!“.

 
Mai puteţi citi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările