VIDEO FOTO Cum s-a sărbătorit Ziua maghiarilor de pretutindeni la Cluj

VIDEO FOTO Cum s-a sărbătorit Ziua maghiarilor de pretutindeni la Cluj

Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sărbătorită şi în acest an la Cluj. FOTO: Ştefan Lică

Vineri, 15 martie, s-au împlinit 171 de ani de la Revoluţia Maghiară din 1848, iar această zi este considerată ca fiind Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Manifestări de comemorare a Revoluţiei au avut loc cu acest prilej în mai multe localităţi din ţară, inclusiv la Cluj-Napoca.

Câteva sute de oameni au pornit în marş, dimineaţa, în jurul orei 11.00, pe traseul  Piaţa Avram Iancu, din faţa Facultatăţii de Teologie Reformată – Bulevardul Eroilor - Piaţa Avram Iancu. În fruntea coloanei s-a aflat un tânăr purtând steagul României, alături de alţii cu steagurile Ungariei. Tineri şi vârstinici, deopotrivă, au cântat cântece patriotice invocându-i pe eroii maghiari ai Revoluţiei din 1848. 
 
 
i
 
Coloana a făcut o primă oprire la Biserica Piaristă, pe strada Universităţii, unde a avut loc şi o slujbă religioasă. Zeci de oameni au rămas să aştepte afară încheierea slujbei.
 
 
 
 
 
Printre cei care au sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni s-a aflat şi Jakab Julia, o tânără care a venit la Cluj de la Huedin, special pentru a participa la evenenimente. 
   
 
„Sunt bucuroasă să fiu aici, astăzi, pentru că e important pentru mine să respect tradiţiile naţiunii mele”, a spus Julia.
 
După slujbă, mulţimea s-a îndreptat spre strada Avram Iancu, în faţa fostului hotel „Biasini”, un loc încărcat de istorie, unde s-a cazat în 1848 poetul şi revoluţionarul maghiar Petofi Sandor. Aici a avut loc şi o ceremonie specială, iar mai mulţi lideri UDMR au ţinut discursuri. Ceremonia a fost deschisă cu intonarea imnurilor Ungariei şi a României, precum şi a Odei Bucuriei.
   
 
Subprefectul Zoltán Gyorke (foto jos) a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă pentru maghiari. 
 
 
Câteva minute mai târziu, consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos (foto, jos), a transmis mesajul premierului ungar Victor Orban. La final, formaţia Tokos a susţinut un moment folcloric, după care a urmat depunerea de coroane, iar evenimentul a luat sfârşit. 
 
 
Tot vineri, 15 martie, evenimente similare au avut loc în numeroase oraşe ale ţări, dar şi în Ungaria şi în ţări precum Slovacia, Cehia, Serbia, Polonia sau Ucraina.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: