Tristeţea unui medic ATI: „Pacienţi cu masca de oxigen pe faţă ne spun că nu cred în virus. E o palmă pentru noi” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Oargă filmează intervenţiile SMURD la pacienţii cu COVID-19. FOTO: Arhivă personală
Paul Oargă filmează intervenţiile SMURD la pacienţii cu COVID-19. FOTO: Arhivă personală

Paul Oargă, medic rezident clujean la Terapie Intensivă, postează pe YouTube filmuleţe cu intervenţiile SMURD la pacienţii COVID. El a decis să arate oamenilor tragediile la care sunt martori medicii, după ce a văzut foarte mulţi pacienţi în stare gravă care continuau să nu creadă în virus, în vaccinare sau în tratamentele ce le sunt administrate.

„Am o durere infernală la spate”, le spune medicilor SMURD, printre gemete, un bărbat de 30 de ani, nevaccinat, care nu a fost în viaţa lui internat în spital. S-a infectat cu COVID de o săptămână. Durerea este aşa de mare încât cu greu se poate aşeza pe pat pentru a i se administra un calmant. Într-o altă parte a Clujului, o pacientă în vârstă vorbeşte cu medicii SMURD. Este nevaccinată, nu a mâncat de o săptămână şi are dificultăţi în respiraţie de 3-4 zile şi saturaţia de oxigen de 70%. „Nu mai am aer”, le spune, panicată, medicilor în timp ce aceştia îi fixează masca de oxigen.

Ambele intervenţii filmate au avut sute de mii de vizualizări pe canalul de YouTube al lui Paul Oargă, medic rezident în anul II la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi voluntar SMURD. Efectul imaginilor este şocant şi răvăşitor pentru cei din afara sistemului medical. „Din păcate, sunt mulţi pacienţi internaţi pe Terapie Intensivă, conştienţi, care refuză să creadă în virus şi zic că oricum nu s-ar vaccina. Sunt pe patul de spital, le e greu să respire, au masca de oxigen pe faţă şi ne zic că nu ne cred”, povesteşte Paul cu tristeţe. A fost impresionat când un coleg i-a povestit despre o doamnă care nu putea respira şi după ce, cu greu, a acceptat masca de oxigen, a început să se simtă mai bine a fost întrebată: „No, acuma dacă aţi ajuns aici şi aşa, nu credeţi în virusul ăsta, totuşi?” „Nu prea”, a răspuns ea. „E incredibil, e o palmă peste faţa noastră, a celor care suntem acolo şi îi tratăm, dar nu avem parte de încrederea lor. Încrederea este un lucru foarte important atunci când tratezi un pacient, pentru că avem nevoie ca ei să coopereze”, continuă Oargă.

„E incredibil, e o palmă peste faţa noastră, a celor care suntem acolo şi îi tratăm, dar nu avem parte de încrederea lor. Încrederea este un lucru foarte important atunci când tratezi un pacient, pentru că avem nevoie ca ei să coopereze”, Paul Oargă, medic rezident

 

 

„Noi vedem multe tragedii”  

Rezidentul povesteşte că se loveşte zilnic de pacienţi care cred cu tărie că oxigenul este toxic, că masca te sufocă, virusul nu există şi vaccinarea e pericol de moarte. „Atunci, trebuie să explicăm mult, mult, mult mai atent acest lucruri şi oricum există o barieră în a explica unui pacient care crede cu tărie că virusul nu există. Ne lovim şi de reticenţa acestuia, care, deşi este la Terapie Intensivă, refuză să creadă. Când am început să văd din ce în ce mai mulţi astfel de pacienţi, mi-am dat seama că nu au efect campaniile acestea de vaccinare şi că ar fi nevoie de o altă abordare. M-am gândit mult la asta. Astfel, am ajuns să postez aceste clipuri, pentru ca să poată vedea fiecare ceea ce se întâmplă în realitate”, explică Paul. „Noi vedem multe tragedii şi motivaţia mea pentru a face aceste clipuri porneşte din dorinţa de a arăta realitatea dură la care trebuie să facem noi faţă ca medici, dar şi asistenţii, infirmierii sau brancardierii care lucrează acolo cot la cot cu noi”, completează el.

Lipsa de educaţie 



Oargă înţelege că pentru majoritatea românilor o internare în spital a fost, de cele mai multe ori, o experienţă negativă, dar şi reticenţa oamenilor faţă de medicii care iau spăgi şi tratează diferenţiat pacienţii. „Eu cred, însă, că motivul principal pentru care oamenii nu se vaccinează şi nu cred în virus ţine de lipsa de educaţie. Ne uităm la popoare mai vestice, unde gradul de educaţie şi de încredere în autorităţi sunt mari şi acolo vaccinarea a ajuns la 85-90% şi stau bine mersi. „Totuşi, medicul crede că marea majoritate a oamenilor pot fi convinşi. „Noi nu avem o personalitate care să creeze puntea între sistemul de sănătate şi oameni. Acesta e unul dintre motivele pentru care am creat canalul de YouTube. Cred că nu trebuie să forţezi şi să le acorzi oamenilor timp. Dezavantajul este că există persoane ca doamna Şoşoacă care ajunge prin social media la foarte mulţi oameni vulnerabili la genul acesta de informaţii false”, spune clujeanul. El nu se supără pe pacienţii care, deşi sunt în stare gravă, neagă existenţa virusului şi cred în teoria conspiraţiei: „Pe mine mă deranjează că eu nu găsesc o modalitate să-i fac să înţeleagă. E ceva care ne scapă nouă, medicilor, noi nu avem timp să ne pregătim foarte mult pe partea aceasta, pentru că trebuie să ne ocupăm de partea medicală”. 
 

„La Urgenţe e tragic”



Paul Oargă spune că din septembrie s-au arătat primele semne ale valului 4. „Din păcate, sistemul de urgenţe este foarte aglomerat, există un flux foarte mare de pacienţi. Pe Terapie Intensvă ai un număr limitat de locuri. Am pus tărgi suplimentare şi atât. Mai mult nu se poate. Nu ai cum. În primul rând, nu ai personal. Găseşti paturi, ventilatoare, camere, dar nu ai personal”, susţine el. Intervenţiile SMURD la pacienţii COVID, unde Paul face gărzi de două ori pe lună, sunt dificile: „Mergem la pacienţi cu complicaţii COVID, pe lângă celelalte urgenţe care au rămas constante. Este incomod să lucrezi în costumele acelea de protecţie. Am stat uneori şi 12 ore fără să mănânc nimic, fără să beau, fără să merg la baie. Când ai de lucru foarte mult, nu ai ce face”. 

Oargă susţine că situaţia de la Urgenţe este tragică. „Am văzut că la Bucureşti nu mai aveau oxigen pentru a administra pacienţilor, ceea ce e grav. S-a ajuns la o capacitate imensă. Chiar a ieşit Colegiul Medicilor cu un mesaj în care anunţă populaţia că situaţia e cât se poate de serioasă”. El vede şi o parte pozitivă în evoluţia din ultimele zile: „Mă bucur că o parte dintre pacienţi au fost duşi în Vest. Şi dacă sunt preluaţi 10-20-30 de pacienţi în stare critică tot e foarte bine”.

Vă recomandăm să mai citiţi:


Starea în care a ajuns un pacient CO-VID tânăr, sănătos şi nevaccinat: „Am o durere infernală!” Imagini necenzurate de la intervenţia SMURD VIDEO

 

Imagini greu de privit dintr-o inter-venţie SMURD la o pacientă cu o formă gravă de COVID: „Nu mai am aer!” VI-DEO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite