Scrisorile faimoasei Maitreyi către biograful american al lui Eliade, expuse în premieră la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Maitreyi mi-a schimbat viaţa“, spune Mihaela Gligor, cercetătoare la filiala clujeană a Academiei Române. Dacă nu citea romanul lui Mircea Eliade, azi era, probabil, avocat. Mihaela organizează în cursul lunii februarie mai multe evenimente dedicate lui Maitreyi şi poveştii de iubire dintre ea şi Mircea Eliade.

„Eram în liceu când am citit pentru prima dată romanul Maitreyi de Mircea Eliade. Povestea de dragoste m-a captivat pe loc şi m-am îndrăgostit imediat şi iremediabil de lumea exotică prezentată cu atâtea amănunte în roman. Pe vremea aceea, îmi doream să fiu avocat, însă întâlnirea cu Maitreyi m-a făcut să îmi schimb planurile şi să aleg, precum Mircea Eliade, Facultatea de Filosofie, purtând undeva, înlăuntrul meu, visul de a ajunge cândva în India, pe urmele poveştii aceleia nemaipomenite“, mărturiseşte cercetătoarea Mihaela Gligor în volumul pe care-l va lansa, în februarie, la Cluj - „Maitreyi Devi. Povestea adevărată“.

Reîntoarsă de puţin timp din India, Mihaela Gligor va deschide luni, 4 februarie, o serie de manifestări dedicate iubirii, Indiei şi poveştii ce a făcut înconjurul lumii, dintre Maitreyi Devi şi Mircea Eliade.

Evenimentele sunt organizate în memoria scriitoarei indiene Maitreyi Devi (1 septembrie 1914 - 29 ianuarie 1989), în intervalul 4-24 februarie, de filiala Cluj a Academiei Române prin Institutul de Istorie „George Bariţiu”, UBB prin Centrul Clujean pentru Studii Indiene şi Uniunea Scriitorilor Cluj, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

„Pentru cititorii români, Maitreyi este un personaj. Unul exotic, fermecător, cum nu mai este altul în literatura română. Dar oare câţi ştiu că Maitreyi Devi a fost, cu adevărat, reală şi a avut o viaţă fascinantă?“, explica, mai demult, Mihaela Gligor (foto jos), directoarea Centrului pentru Studii Indiene de la Cluj, pentru „Adevărul“.

India - Taj Mahal FOTO arhiva mihaela gligor

„A fost o femeie puternică“

Puţini, continuă Mihaela, ştiu că Maitreyi a fost fiica unui celebru profesor de filosofie, scria poezii din copilărie şi a debutat la 16 ani. Prefaţa volumului de debut a fost semnată de faimosul filosof Rabindranath Tagore. Pe lângă cărţile de poezie, lucrările despre viaţa lui Tagore, Maitreyi e autoarea unor volume de filosofie, de călătorie. 

Romanul replică la „Maitreyii“ lui Eliade i-a adus indiencei, în 1976, Sahitya Akademi Award, cea mai importantă distincţie din partea Academiei de Litere Indiene. Maitreyi a înfiinţat şi a avut grijă de un orfelinat, care există şi azi, şi care ajută şi educă copiilor din zona oraşului Calcutta.

„A fost o femeie puternică, care a făcut lucruri bune, a creat un orfelinat, a fost o scriitoare prolifică, a câştigat numeroase premii, a avut cărţi traduse în mai multe limbi, a avut turneuri de promovare“, afirmă Mihaela despre femeia Maitreyi. Firea ei puternică şi empatică a impresionat-o pe româncă.

„Maitreyi, personajul, mi-a schimbat destinul, iar Maitreyi Devi, cea adevărată, a fost o femeie incredibilă care m-a inspirat. Şi continuă să mă inspire. Dincolo de asta, îi voi fi, mereu, recunoscătoare lui Mircea Eliade pentru că mi-a mijlocit întâlnirea cu Maitreyi şi cu India, mi-a dat curajul să visez şi puterea să îmi îndeplinesc visele. Unele poveşti nu mor niciodată. Ele se transformă în alte poveşti. Ale fiecăruia dintre noi“, nota Mihaela în volumul „Maitreyi Devi. Povestea adevărată“.

Programul evenimentelor:

4-24.02.2019 Expoziţie de manuscrise - corespondenţa dintre Maitreyi Devi şi scriitorul Mircea Eliade, la Muzeul de Istorie alUniversităţii Babeş-Bolyai.Vernisaj: 4 februarie 2019, ora 13.00
6-24.02.2019 Galeriile de Artă Steaua - „India mea” - expoziţie de pictură semnată de Simona Harastasan
8.02.2019, ora 12.00: „Poemele inimii”. Lectura poemelor scrise de Maitreyi Devi, la Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj.
9.02.2019 Seară muzicală indiană şi poveşti de călătorie
11.02.2019 Prezentarea proiectului la Colegiul Avram Iancu din Cluj-Napoca
13.02.2019, ora 13.00 Prezentare destinată elevilor, la sediul Bibliotecii Judeţene Octavian Goga din Cluj-Napoca
14.02.2019 Prezentare: „Povestea de dragoste Eliade-Maitreyi, la Muzeul de Artă din Cluj
18.02.2019, ora 12.00:Institutul de Istorie „George Bariţiu”, Sala de conferinţe din str. M. Kogălniceanu nr. 12-14 - Conferinţă şi lansare de carte. Maitreyi Devi. Povestea Adevărată, volum îngrijit de Mihaela Gligor, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2019
20.02.2019 Portret de femeie şi paradă de sari-uri
22.02.2019 Lansare oficială de carte – Librăria Bookstory; Parteneri: Academia Română – filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, Universitatea Babeş Bolyai, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Cluj-Napoca

Volum despre faţa nevăzută a eroinei lui Eliade

În cartea „Maitreyi Devi. Povestea adevărată“, Mihaela Gligor a invitat câteva personalităţi - precum fiul lui Maitreyi, pe nepotul lui Eliade - Sorin Alexandrescu, Basarab Nicolescu, Ştefan Borbely - să pună pe hârtie câteva gânduri despre Maitreyi.

Iată un fragment din mărturisile lui Sorin Alexandrescu:

„Nu mai ştiu cum a ajuns la noi Maitreyi, nici ce anume s-a discutat – sunt de atunci aproape 45 de ani! – ci mi-amintesc doar gestul ei extraordinar, la un moment dat, în conversaţie: s-a aşezat în genunchi în faţa bunicii, a şoptit mai multe fraze în limba ei şi apoi a spus în engleză că o venerează pe mama lui Mircea ca pe mama ei şi c-o roagă s-o binecuvânteze!“.

Scrisorile dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade

În 2012, cercetătoarea clujeană a publicat, în premieră, în română, scrisorile dintre Maitreyi şi Mac Linscott Ricketts, biograful american al scriitorului Mircea Eliade. Gândindu-se cum le-ar putea valorifica şi altfel decât printr-o carte a apărut ideea unei expoziţii care se va deschide publicului de luni, 4 februarie, la Muzeul de Istorie al UBB.

Un fragment din ce scrie Ricketts în introducerea cărţii:

„Când a început să citească romanul lui Eliade «The Forbidden Forest», ea îmi scrie că Mircea i‐a spus că era nefericit fiindcă viaţa lui literară a rămas neîmplinită. Implicarea sa activă în orfelinatul pe care l‐a înfiinţat pentru copiii defavorizaţi i‐a lăsat puţin timp pentru alte lucruri, precum scrisul şi cititul, aşa cum îmi scria, însă şi‐a rezervat o oră pe zi pentru a citi romanul lui Eliade. «Citindu‐i prefaţa, nu mai sunt supărată pe el pentru că a scris Maitreyi. Văd că lucrurile imaginare sunt, pentru el, la fel de reale», a comentat ea. «A construit o nouă lume, o lume a fanteziei. Pentru el este o lume sacră ‐ poate. Dumnezeu să îl binecuvânteze»“.
 

Mai puteţi citi:

Moaţa care a căutat urmele iubirii din „Maitreyi“ în India: „Mircea Eliade mi-a schimbat viaţa, dar ca femeie, l-am urât“

Cercetătoarea Mihaela Gligor (37 de ani) a înfiinţat anul trecut, la Cluj-Napoca, primul centru de studii indiene din ţară, împlinind un vis mai vechi de-al lui Mircea Eliade. Plecată pe urmele poveştii de dragoste dintre celebrul scriitor şi Maitreyi Devi, Mihaela a vizitat India şi a tradus în premieră în limba română şi corespondenţa dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade.

Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, istoria unei iubiri neîmplinite

Mircea Eliade, la 23 de ani, a întâlnit-o în India pe Maitreyi Devi (16 ani), cu care a trăit o intensă poveste de dragoste. El era ortodox, ea hindusă. Din cauza prejudecăţilor şi a tabuurilor din anii '30, cei doi au fost despărţiţi de familia fetei. După ce s-a întors în ţară, în 1933, el a scris romanul „Maitreyi”, iar ea, patru decenii mai târziu, „Dragostea nu moare”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite