Mega aquaparkul din Cluj, amânat din nou după ani de promisiuni neonorate. Explicaţiile primarului Emil Boc

Mega aquaparkul din Cluj, amânat din nou după ani de promisiuni neonorate. Explicaţiile primarului Emil Boc

Imagine din studiul de fezabilitate care a fost votat de consilieri locali din Cluj. FOTO: Primăria Cluj

Proiectul realizării unui aquapark uriaş la Cluj-Napoca a trecut după mai bine de 10 ani de faza de promisiuni făcute în campaniile electorale, după ce Consiliul Local a votat în favoarea investiţiei estimate la 30 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul Clujului, care promite de mai bine de un deceniu că va realiza un aquapark, a fost pus într-o situaţie penibilă când într-o comună de lângă oraş, Chinteni, a fost aprobat spre finanţare un proiect de aquapark în vara anului trecut. Ministerul Turismului a anunţat atunci că va aloca 20 de milioane de euro pentru realizarea unui aquapark şi amenajarea unui lac în mica localitate învecinată cu municipiul Cluj-Napoca.   

A urmat reacţia de orgoliu a primarului Emil Boc şi a Consiliului Local, astfel că la începutul lunii martie a fost votat studiul de fezabilitate privind proiectul unui mega aquapark, o investiţie estimată la peste 30 de milioane de euro. 

Aquaparkul şi campaniile electorale

 

Numai că lucrurile se mişcă în continuare cu încetinitorul, ardeleneşte. După ce a promis în fiecare campanie electorală câte un aquapark, dar nu a reuşit să realizeze nici măcar unul singur, primarul Emil Boc „a descoperit” o nouă problemă. Astfel, fostul premier a anunţat vineri, 22 noiembrie, că noul proiect nu poate prinde contur până când nu va fi realizată Centura Metropolitană. Şi cum centura ar urma să fie realizată cel mai curând abia în 2024, aquaparkul ar putea să rămână la loc de cinste şi pe agenda electorală a viitoarelor campanii electorale. 

„Acest Aquapark nu va putea fi realizat niciodată fără existenţa centurii metropolitane, pentru că nu poţi să mergi prin mijlocul Gheorgheniului, să zicem că se păstrează locaţia din Becaş (n.red. în spatele Bazei sportive Gheorgheni), pentru că ai bloca pur şi simplu tot oraşul. Aquaparkul este legat de conectivitatea cu celelalte lucrări de infrastructură. De aceea, aşteptăm finalizarea dezbaterilor pentru a lua cea mai bună soluţie, care să fie acceptată de toată lumea. Noi nu dorim să facem lucruri controversate în oraş. Vom asculta toate vocile care se exprimă în legătură cu acest proiect”, a declarat primarul Emil Boc, la o emisiune pe Facebook, la emisiunea Ziua Live.

Realizarea unui aquapark în Cluj s-a aflat pe agenda electorală a lui Emil Boc încă din 2004, anul în care a câştigat pentru prima dată alegerile pentru fotoliul de primar. Ulterior, discuţia a fost readusă în prim-plan, de fiecare dată cu ocazia campaniilor electorale care au urmat, însă fără niciun rezultat concret. În toţi aceşti ani, Emil Boc a propus pe rând mai multe proiecte. De altfel, proiectul a fost plimbat prin Clujul, din cartierul Someşeni, situat în estul oraşului, până în cartierul Grigorescu, la vest, iar într-un final s-a decis că obiectivul ar urma să fie amplasat în zona actualei Baze sportive Gheorgheni, care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare rapidă.

Contestaţii din toate părţile

Anul acesta, pe 5 martie. aleşii locali PNL au votat în unanimitate studiul de fezabilitate pentru aquaparkul din Gheorgheni, în ciuda reclamaţiilor locatarilor din zonă care s-au opus şi spun că realizarea proiectului va transforna zona într-un loc gălăgios şi aglomerat. În plus, proiectul a fost criticat vehement şi de grupul de iniţiativă SOS Parcul Est, care a arătat că primăria a fost de acord, iniţial, cu amenajarea unui parc în zonă.
 
„Primăria Cluj anulează Parcul Est - Între Lacuri propus de specialişti şi societatea civilă într-o petiţie cu 3.000 de semnatari. Diferenţa între cel mai mare spaţiu verde al Clujului şi aquapark, plus bază pentru sport de performanţă este între un spaţiu public, cu acces general şi gratuit, care potenţează caracterul natural al zonei, vs. un spaţiu cu acces extrem de restricţionat în baza sportivă şi cu taxă în aquapark”, a susţinut pe Facebook deputatul independent Adrian Dohotaru. 
 
Citeşte şi
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările