FOTO Meserie cu cagulă. Misiuni de grad zero pentru trupa antitero

FOTO Meserie cu cagulă. Misiuni de grad zero pentru trupa antitero

Sunt în linia întâi la cele mai dificile misiuni. Au sute de ore de antrenamente la activ şi fac parte din elita jandarmilor. Zece tineri pentru care pericolul este cuvântul de ordine formează Grupa I Antiteroristă şi de Acţiuni Speciale a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi.

Ştiri pe aceeaşi temă


Înarmaţi cu pistoale de calibru 9 milimetri, cu veste şi căşti antiglonţ, bastoane, cătuşe, cuţite tactice, militarii intervin de fiecare dată acolo unde riscul este de grad zero. Calculează fiecare mişcare pe care o fac şi au deosebită rezistenţă la stres şi la situaţii-limită.

O adevărată echipă

Atunci când s-a dat alarma pentru intervenţie, indiferent unde s-ar afla, băieţii trebuie să ajungă la unitate. „ În maximum zece minute, echipa este completă şi pregătită să iasă în teren. Culegerea informaţiilor despre zona în care acţionăm se face în timp ce ne deplasăm către obiectiv“, povesteşte Bogdan, şeful trupei.

Absolvent al Academiei de Poliţie şi al unui liceu militar, tânărul recunoaşte că şi-a dorit dintotdeauna să fenteze pericolul şi să reuşească să-i prindă pe cei mai periculoşi infractori. Spune că oamenii pe care-i are în subordine formează o adevărată echipă, iar rolul fiecăruia este atât de bine stabilit încât au ajuns să se înţeleagă din priviri. „Este esenţial pentru noi să ne coordonăm acţiunile. Când apar suprize, pentru că avem parte şi de astfel de momente, se iau decizii în câteva secunde. Fiecare propunere o luăm în considerare, indiferent de la care dintre noi vine“, povesteşte Bogdan.

Floare la ureche

Dan este alpinist-lunetist cu brevet. Are 1,93 metri înălţime şi lucrează de mai mulţi ani în sistemul de ordine publică. Recunoaşte că meseria pe care şi-a ales-o este una periculoasă, dar nu-l sperie nimic. „Dacă totul vine din suflet şi ai pasiune pentru munca pe care ai ales-o, nu ţi se pare nimic dificil. Eşti expus pericolului, dar suntem antrenaţi pentru a depăşi fiecare situaţie-limită“, spune tânărul. Colegul său, Ionuţ, îl completează, adăugând că emoţiile şi temerile, care sunt inerete, sunt ţinute sub control de fiecare dată pentru că nimeni nu-şi permite să dea greş. „ Întodeauna mi-am dorit să ajung în această trupă pentru a mă autodepăşi“, povesteşte tânărul. A activat doi ani şi în Ministerul Apărării, aşa că antrenamentele istovitoare i se par acum floare la ureche.

Mia de metri în trei minute

Pentru a fi mereu cu un pas înaintea infractorului, cei zece tineri se pregătesc intens şi deţin secretul celor mai speciale tactici de intervenţie. Merg la sala de forţă, aleargă câţiva kilometri buni în fiecare zi şi sunt foarte atenţi şi la alimentele pe care le consumă. „Trebuie să fim în gardă tot timpul şi să ne impunem un regim de viaţă ponderat, altfel n-am mai reuşi să scoatem 6 secunde la viteză pe o distanţă de 50 de metri sau 3 minute la mia de metri. Deşi, suntem şi noi oameni, ca toţi ceilalţi...“, spune zâmbind şeful trupei. Când renunţă la cagule, în timpul liber, nu se deosebesc de oamenii de rând. Ies la iarbă verde împreună cu familiile sau încing o partidă de fotbal. „Speciale sunt doar misiunile noastre, noi suntem normali“, completează Ionuţ.

Protecţie şi intervenţie

Trupa specială participă la misiuni de protecţie şi intervenţie antiteroristă la obiectivele aflate în zona de responsabilitate a Jandarmeriei, la acţiuni asimilate celor de terorirsm, alături de specialişti de la SRI, la misiuni oficiale de protecţie, alături de magistraţi la percheziţii. De asemenea, tot ei asigură şi monitorizează transporturile cu caracter special: materiale nucleare, deşeuri radioactive şi la prinderea evadaţilor şi dezertorilor. În acest an, au participat la 300 de intervenţii.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Jurnal de război. Povestea jandarmilor voluntari care au trăit 6 luni în Afganistan

Doi jandarmi sălăjeni s-au întors din misiune din Afganistan

Era Armata Română pregătită să intre în Al Doilea Război Mondial?

Experţi ruşi: Armata ucraineană nu este pregătită de un război cu cea a Rusiei

Adevărul Live: Pregătiri de război în vecinătatea României. Se va separa Crimeea de Ucraina?

Suspecţi imobilizaţi Foto:I.S:

Imagini din aceeasi galerie
  • Suspecţi imobilizaţi Foto:I.S:
  • Infractorii au fost înconjuraţi de jandamri Foto:I.S.
  • Suspecţii, somaţi să se predea Foto:I.S.
  • În timpul misiunii Foto:I.S.
  • Trupa de intervenţie Foto:I.S.
  • Pregătiţi să intervină Foto:I.S.
  • Ultima 2redută" Foto:I.S.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările