Cum faci salata de boeuf perfectă. Ce fel de cartofi pui şi de ce se alege carne uscată, fără pic de grăsime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata de boeuf, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Salata de boeuf, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Prepararea salatei de boeuf, aperitiv nelipsit de pe masa de Revelion, presupune muştă atenţie. Pentru un preparat delicios, gospodinele trebuie să respecte mai mulţi paşi, de la alegerea cărnii şi a cartofilor, până la fierberea ingredientelor.

Reţeta salatei de boeuf o aflăm din lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, apărută la editura Paideia, aparţinând regretatului gastronom Radu Anton Roman. 

Ingrediente şi cantităţi:

700 grame de carne de vită (macră: muşchiuleţ, pulpă)

700 grame de cartofi (din cei care nu se fărâmă deloc la fiert)

300 grame de castraveciori muraţi în oţet (sau mai puţin, dacă sunt prea acri)

50 grame de mazăre boabe

2 gogoşari muraţi 

3 morcovi mai mari

500 ml maioneză (cu sau fără lămâie)

sare, după gust

câteva măsline pentru ornat

Mod de preparare:

1. Carnea se pune la fiert, până se rasoleşte. Cartofii se fierb şi ei, dar măsurat, să nu se pătrundă de tot. După aceea, se curăţă şi se lasă să se răcească.

2. Mazărea, dacă e din cutie, o fierbi 5 minute; dacă e congelată, se fierbe până se înmoaie.

3. Morcovii, curăţaţi bine, se fierb cam o jumătate de oră (sau chiar mai puţin), să fie mai tari. Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-şi păstra gustul.

4. Castraveţii si gogoşarii se taie mărunţel. Se face apoi şi maioneza.

5. Pe măsură ce legumele şi carnea au fiert şi s-au răcit, se taie şi ele mărunt.

6. Într-un castron se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se pune apoi salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte, se unge cu maioneza rămasă, iar gogosarul şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata.

Taină: În loc de carne de vită se poate face salată şi cu carne albă de găină, curcan sau chiar peşte (şalău, biban, ştiucă ori chiar şi cu carne afumată). Totul e să fie o carne uscată, fără grăsimi moi sau lichide, că strică tot. Se mai pot pune în salată şi alte bunătăţi fierte – ciuperci, albuş, conopidă, sfeclă roşie, varză şi orice alte legume. Şi, desigur, ceva picant, cui îi place. 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

   

Vă mai recomandăm şi:

 

Nicuşor Dan, despre „caracatiţa“ de la Primăria Capitalei: Cred că au plecat până acum trei sau patru oameni din ea, erau vreo 50

 

Rolul jucat de iubitul român în moartea învăluită în mister a celei mai cunoscute vedete transgender din Spania

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite