Reţeta celor mai gustoşi cârnaţi de casă. De ce nu se dă prin maşină grăsimea, şi cât usturoi se adaugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre preparatele de Crăciun, cârnaţii sunt la loc de cinste pe mesele românilor. Reţeta delicioasei gustări o regăsim la regretatul Radu Anton Roman care dezvăluie în lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) câteva secrete pentru ca preparatului să iasă perfect.

Ingrediente:

A: 3 kg carne macră porc 

1,5 kg slănină

3 căpăţâni usturoi 

sare, piper după gust

maţe (se ţin în apă rece, să nu se usuce)

miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

Stilul ,,din bărdiţă“, deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele. Şi usturoiul se toacă, pastă, şi se amestecă cu puţină apă rece. Se frământă cu sare, usturoi, miroase

Se umplu maţele: mai lejer cele ce se vor mânca proaspete mai înfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat-condimentat) Vesticii – Oradea şi Arad – precum şi secuii pun multă paprică (boia) ceea ce dă cârnaţilor o frumoasă culoare roşiatică. Cârnaţii se fac şi în combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu

oaie, şi chiar vânat – urs, mistreţ, iepure – sau altă carne.

B: 3 kg carne grăsuţă porc 

 2 căpăţâni usturoi

sare, piper după gust, maţe

miroase: ienibahar, cimbru (2 linguri)

Se toacă carnea prin maşină. Usturoiul se pisează pastă. Tocătura se amestecă cu sare, piper, usturoi, miroase. Maţele se umplu îndesat. Nu că aş fi pentru stilul brut(ă) al satârului, dar grăsimea mai ales, transformată în pastă (untură) prin maşină, iese la cald din pielea maţului şi curge-n tigaie. La grătar nu mai spun, e o nenorocire, aprinde jarul şi arde cu flăcări de-un metru! Ar fi un compromis: carnea macră se toacă pastă prin maşină, slănina se taie bucăţele.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă mai recomandăm şi:

Şarlatanii „intelectuali“. Cum a făcut avere din cărţi o grupare de şnapani, escrocând ISJ Prahova şi Şcoala de Poliţie

A plecat în SUA cu 300 de dolari în buzunar şi a ajuns şef la companii de miliarde. „Cumpăr şi acum cea mai ieftină benzină din cartier”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite