Începe restaurarea Palatului Prefecturii, cel mai frumos monument din Bărăgan. La cât se ridică investiţia

Începe restaurarea Palatului Prefecturii, cel mai frumos monument din Bărăgan. La cât se ridică investiţia

Începe reabilitarea Palatului Prefecturii Sursa Facebook/Consiliul Judeţean Călăraşi

Consiliul Judeţean Călăraşi a dat ordinul de începere a lucrărilor la clădirea Palatului Administrativ. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, împreună cu cei ai constructorului, ai proiectantului şi ai arhitectului, au efectuat o primă vizită a locaţiei care acum este o ruină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Clădirea cuprinde 58 de camere care se întind pe o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi. A fost construită în anul 1898, în stil neoclasic, de arhitectul italian Giussepe Ciconni. Modernizarea monumentului a fost estimată la aproximativ 50 de milioane de lei, iar lucrările vor fi finanţate de Consiliului Judeţean Călăraşi. 
 
Firma Coral Tulcea care se ocupă şi de reabilitarea Cetăţii Capidava, din judeţul Constanţa, a câştigat licitaţia pentru restaurarea Palatului Prefecturii din Călăraşi. Contractul a fost scos la licitaţie de Consiliul Judeţean Călăraşi şi este în valoare de 46.475.200 de lei. Clădirea care face obiectul lucrărilor de execuţie este monument istoric.
 

Monumentala clădire, construită în 2 ani

 
Clădirea de patrimoniu, construită în 1895, s-a degradat pentru că nu s-au găsit fonduri pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare jalnică. 
 
Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială. Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii.
 
Sursa Facebook Consiliul Judeţean Călăraşi 
 
Istoricul Nicolae Ţiripan, care a cercetat documentele vremii, a descoperit că monumentala clădire aflată în ruină a fost realizată în doar 2 ani, după ce 5 ani au fost înghiţiţi de birocraţie cu realizarea licitaţiilor şi realizarea proiectului de construire. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă pe 11 iunie 1895, iar recepţia provizorie a lucrării s-a făcut pe 30 noiembrie 1896, investiţia ridicându-se la aproximativ 400.000 de lei. 
 
Sursa Facebook Consiliul Judeţean Călăraşi 
 
De-a lungul timpului, povesteşte istoricul, clădirea a suferit unele modificări şi reparaţii, dar cea mai importantă lucrare s-a executat în anii 1957-1958. În acea perioadă, din cauza crăpăturilor serioase de la parter până la cornişe, s-a întocmit un proiect de reparaţii capitale şi consolidare a clădirii în valoare de 828.000 lei.
 

A găzduit instituţii de partid

 
După desfiinţarea regiunii Ialomiţa, în anul 1952, clădirea a adăpostit Sfatul popular al raionului Călăraşi, care ocupa toată partea dreaptă, iar aripa stângă era ocupată de Tribunalul Popular al raionului Călăraşi, Notariatul de Stat şi Colegiul de Avocaţi. 
 
Sursa Facebook Consiliul Judeţean Călăraşi 
 
Odată cu noua reorganizare administrativă din anul 1968 şi reînfiinţarea judeţului Ialomiţa, dar de această dată cu reşedinţa la Slobozia, Palatul Administrativ a găzduit instituţiile de partid şi administrative ale municipiului Călăraşi, iar după  înfiinţarea judeţului Călăraşi, în ianuarie 1981, acesta devine sediul Consiliului Popular al judeţului Călăraşi (aripa din dreapta) şi Comitetul Judeţean P.C.R. (aripa din stânga).
 
Sursa Facebook Consiliul Judeţean Călăraşi 
 
Perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989 producând schimbări în sistemul administrativ românesc, Palatul Administrativ şi-a schimbat locatarii, aici funcţionând Prefectura judeţului Călăraşi şi, pentru o scurtă perioadă, Consiliul Judeţean Călăraşi.
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările