VIDEO Pepeni ciuruiţi de grindină, în judeţul Buzău. La ce sumă se ridică pagubele suferite de proprietarul culturii

VIDEO Pepeni ciuruiţi de grindină, în judeţul Buzău. La ce sumă se ridică pagubele suferite de proprietarul culturii

O familie din Pogoanele, judeţul Buzău, a pierdut aproape o jumătate de milion de lei investiţi în cultura de pepeni de pe urma căreia supravieţuieşte. Cu două săptămâni înainte de coacere, pepenii au fost ciuruiţi de o grindină cum rar s-a mai văzut în zonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Soţii Harbuzariu sunt cultivatori de pepeni renumiţi în Pogoanele. Au investit sume uriaşe în cultura de pepeni galbeni şi roşii, înfiinţată pe o suprafaţă de peste 3 hectare.
 
Zi de zi au îngrijit plantaţia, iar în nopţile foarte reci de la începutul anului încălzeau cu candele tunelurile de folie sub care răsăreau plantele. 
  
”A venit grindina de 5 centimetri şi în cinci minute a tocat tot. E plin câmpul de grămezi de pepeni stricaţi, în care am investit 50.000 de lei”, spune Eugenia Harbuzariu.
 
Soţii Harbuzariu spun că au fost ghinioniştii satului, pentru că grindina a făcut prăpăd doar pe o fâşie care cuprinde cultura lor de pepeni şi mici suprafeţe de floarea soarelui şi porumb. 
 
Speră să obţină al doilea rod acolo unde vrejul nu a fost tocat de grindină, iar pe porţiunile de teren compromise vor planta varză, pentru a-şi amortiza din pagube.
 
Soţii Harbuzariu cred că au şanse mici să primească despăgubiri de la stat şi s-au resemnat deja la gândul că vor rămâne cu pagubă mare, neavând nici asigurare pentru cultura de pepeni. Buzău a fost afectat în mai multe rânduri de furtuni însoţite de grindină, care au produs pagube mari în viţa-de-vie şi culturile de rapiţă.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările