VIDEO Pepeni ciuruiţi de grindină, în judeţul Buzău. La ce sumă se ridică pagubele suferite de proprietarul culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

O familie din Pogoanele, judeţul Buzău, a pierdut aproape o jumătate de milion de lei investiţi în cultura de pepeni de pe urma căreia supravieţuieşte. Cu două săptămâni înainte de coacere, pepenii au fost ciuruiţi de o grindină cum rar s-a mai văzut în zonă.

Soţii Harbuzariu sunt cultivatori de pepeni renumiţi în Pogoanele. Au investit sume uriaşe în cultura de pepeni galbeni şi roşii, înfiinţată pe o suprafaţă de peste 3 hectare.

Zi de zi au îngrijit plantaţia, iar în nopţile foarte reci de la începutul anului încălzeau cu candele tunelurile de folie sub care răsăreau plantele. 

  

”A venit grindina de 5 centimetri şi în cinci minute a tocat tot. E plin câmpul de grămezi de pepeni stricaţi, în care am investit 50.000 de lei”, spune Eugenia Harbuzariu.

Soţii Harbuzariu spun că au fost ghinioniştii satului, pentru că grindina a făcut prăpăd doar pe o fâşie care cuprinde cultura lor de pepeni şi mici suprafeţe de floarea soarelui şi porumb. 

Speră să obţină al doilea rod acolo unde vrejul nu a fost tocat de grindină, iar pe porţiunile de teren compromise vor planta varză, pentru a-şi amortiza din pagube.

Soţii Harbuzariu cred că au şanse mici să primească despăgubiri de la stat şi s-au resemnat deja la gândul că vor rămâne cu pagubă mare, neavând nici asigurare pentru cultura de pepeni. Buzău a fost afectat în mai multe rânduri de furtuni însoţite de grindină, care au produs pagube mari în viţa-de-vie şi culturile de rapiţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite