VIDEO Largu, comuna fără medic de peste un deceniu. Ultimul doctor s-a angajat în străinătate

VIDEO Largu, comuna fără medic de peste un deceniu. Ultimul doctor s-a angajat în străinătate

Criza de medici este resimţită mai ales în comunităţile rurale îmbătrânite, cum este cea din Largu, localitate din judeţul Buzău. Aici există de mulţi ani un dispensar utilat cu cele necesare însă mai tot timpul stă cu lacătul pe uşă. Un medic de familie dintr-o comună vecină vine din când în când la cabinet pentru a le oferi localnicilor asistenţă medicală însă nu este de-ajuns, spun oamenii.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În Largu trăiesc peste 1.700 de suflete iar comunitatea are mulţi bătrâni. La 83 de ani, Petre Cărbunaru este singurul sprijin al unei bătrâne cu handicap. 
 
Femeia nu a mai fost văzută de doctori de mulţi ani, pentru că nu poate ieşi din casă iar medicul care ajunge în sat nu are timp şi pentru vizite la domiciliu.
 
”Nu prea o vizitează la domiciliu. Niciodată nu a venit să-i vadă situaţia, iar eu nu pot să o duc de acasă că e şi un pic depresivă. Doamna doctor care vine la noi la dispensar zice că nu are timp şi într-un fel are dreptate, pentru că nu este teritoriul dumne”, spune Petre Cărbunaru.
 
Ajutorul acordat comunităţii din Largu de medicul din comuna vecină este un compromis la care autorităţile locale au recurs după ce ultimul medic titular a plecat în străinătate.
 
”Până în anul 2007 am avut medic pe raza comunei însă a plecat în Italia sau Franţa. Am apelat la doamna doctor din comuna vecină, Luciu, şi astfel ne acoperim cât de cât pe partea de asistenţă medicală”, spune Stănel Neculai, primarul din Largu.
 
 
În lipsa unui medic dedicat comunităţii, sătenii din Largu îşi pun nădejdea, la nevoie, în farmacia din centrul satului, care este deschisă zilnic. Nu poate suplini însă ajutorul specializat în cazul unor urgenţe. ”Cazurile mai uşoare le transportăm în comuna vecină sau sunăm la 112”, spune primarul.
 
Medicii de familie sunt plătiţi după numărul de pacienţi, astfel că aceştia aleg localităţi cu mai mulţi asiguraţi. Comunităţile mici şi îmbătrânite sunt ocolite de medici, care nu pot activa în două comune diferite.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările