VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

Foto Iulian Bunilă

După mulţi ani de muncă, specialiştii de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au reuşit să adapteze la clima şi solurile locale câteva plante medicinale de mare valoare. Una dintre ele este Sideritis Scardica, pe care pe o consumau cosmonauţii ruşi în misiunile lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Sideritis Scardica, denimită popular şi iarba de fier sau ceaiul ciobanului, îşi are originea în două mici zone din munţii Bulgariei. Acolo creşte la peste 1.500 de metri altitudine.
 
Este o plantă de talie mică, perenă. Se dezvoltă mai mult pe orizontală şi face o tufă care se multiplică pe orizontală. 
 
Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău au avut nevoie de peste opt ani pentru a o adapta climei şi solului din România.
 
Planta are o rezistenţă deosebită la temperaturile scăzute, precum şi la căldură, datorită rădăcinii sale puternice şi adânci. 
 
Performanţa specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău de a aclimatiza această plantă unică în Europa. 
 
În urma analizelor, s-a demonstrat că iarba de fier are o compoziţie chimică deosebită, având cupru, zinc, magneziu, cobalt, fier, seleniu, calciu, precum şi sodiu şi potasiu. 
 
”Popular mai este denumită iarba de fier tocmai datorită conţinutului ridicat de fier, dar şi pentru prevenirea unei boli care nu poate fi tratată până în prezent, Alzheimer. Specialiştii spun că are capacitatea de a elimina proteinele reziduale care se acumulează între neuroni”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.
 
 
Din Sideritis Scardica se obţin cele mai rafinate ceaiuri din lume, iar datorită proprietăţilor sale numeroase a fost folosită chiar în programul spaţial al Uniunii Sovietice. 
 
”Calităţile acestei plante au fost ţinute în secret deoarece era utilizată de astronauţii ruşi. Studiile au arătat că aceştia erau mult mai vioi în spaţiu decât competitorii lor”, declară cercetătorul buzoian, Costel Vânătoru.
 
 
La prepararea ceaiurilor sunt folosite frunzele şi florile, acestea din urmă fiind însă mai valoroase prin concentraţia mai mare de substanţe benefice. 
 
Planta a fost omologată, iar SCDL Buzău deja produce seminţe pentru cei care doresc să planteze la scară largă. 
 
Pentru înfiinţarea culturilor sunt recomandate răsadurile, aceasta fiind cea mai eficientă metodă de plantare. Răsadul se poate semăna în câmp după cel puţin două luni, în general după mijlocul lunii aprilie.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările