Testul Papanicolau poate salva vieţi dacă este făcut la momentul oportun. Cât de mari sunt şansele de vindecare

Testul Papanicolau poate salva vieţi dacă este făcut la momentul oportun. Cât de mari sunt şansele de vindecare

Medicul primar Doina Popescu coordonează programul gratuit de screening

Peste 6.500 de buzoience au fost testate, în ultimii şase ani, în cadrul programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, derulat la Spitalul Judeţean de Urgenţă. La aproape 500 de femei au fost depistate leziuni celulare microscopice care puteau evolua către un cancer. Medicii de specialitate spun că numărul femeilor testate până acum este foarte mic, raportat la populaţia feminină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicii încearcă de mulţi ani să responsabilizeze femeile cu privire la importanţa efectuării testului Babeş-Papanicolau, mai ales că procedura de screening este foarte simplă. Prin această investigaţie făcută la timp, femeile îşi pot salva viaţa. 
 
Potrivit medicului coordonator al programului la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, dr. Doina Popescu, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare, iar imunizarea se face în cabinetele medicilor de familie, în special pentru fetele cu vârste între 11 şi 14 ani.
 
Chiar dacă procedura în cadrul programului se poate repeta gratuit la patru ani, un astfel de test costă în jur de 40-50 de lei, astfel că nu ar fi vorba de o sumă foarte mare, pentru a fi efectuat anual. 
 
Pentru a beneficia de testări gratuite în cadrul programului de screening, femeile trebuie să se adreseze mai întâi medicului de familie, pentru a obţine o trimitere cu care merg la medicul ginecolog, unde li se recoltează probe care sunt trimise apoi la laborator. Rezultatele testelor sunt trimise la cabinetele medicilor de familie, iar aceştia le comunică pacientelor.
 
”Eventualele modificări pe care le observăm în laborator nu înseamnă că stabilim diagnosticul de cancer, dar pacientele au nevoie de investigaţii de specialitate în urma cărora se decide procedura terapeutică. Cu cât aceste modificări sunt depistate mai devreme, cu atât cresc şansele de vindecare”, a subliniat coordonatorul programului de screening, dr. Doina Popescu. 
 
În ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin la nivelul judeţului Buzău, medicul Doina Popescu spune că este greu de cuantificat, întrucât la Buzău nu se efectuează intervenţii chirurgicale oncologice pentru această afecţiune, pacientele fiind nevoite să apeleze la alte centre. 
 
„La noi nu se operează cancerele de col uterin, nu pentru că nu am avea specialişti, dar este nevoie şi de dotări destul de costisitoare. Pacientele în cazul cărora se identifică modificări celulare ce pot evolua către cancer se adresează altor centre, unde se fac astfel de intervenţii, de regulă în Bucureşti. Multe merg direct, imediat ce obţin rezultatul, fără să mai anunţe medicul de familie sau ginecologul, aşa că este greu să ţinem o evidenţă la nivel local”, spune coordonatorul la Buzău al programului de screening. 
La Buzău, programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin se derulează începând cu anul 2013, în cadrul unei reţele create şi coordonate de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU). Coordonatorul programului la nivel judeţean este medicul primar Doina Popescu.
 
Aceasta spune că programul a avut un debut fulminant în anul 2013, an în care au fost testate peste 3.000 de femei, însă numărul acestora a început să scadă treptat, în anii următori. 
 
„Principalul motiv pentru care numărul pacientelor care au beneficiat de screening în cadrul acestui program a scăzut după 2013 a fost lipsa fondurilor. S-au alocat tot mai puţini bani pentru acest program şi astfel mulţi medici de familie au preferat să se retragă din program, iar atunci a scăzut şi numărul pacientelor”, a explicat coordonatorul local al programului. 
 
În total, până la finele anului 2019, au fost testate în vederea depistării cancerului de col uterin peste 6.500 de femei, iar în aproximativ 500 de cazuri au fost depistate în laborator leziuni celulare microscopice care puteau evolua către un cancer. 
 
Medicul Doina Popescu spune că numărul pacientelor care au apelat la programul de screening gratuit este mic, raportat la populaţia feminină a judeţului, în condiţiile în care un astfel de program are eficienţă maximă dacă sunt testate cel puţin 80% dintre femei. 
 
„Continuarea programului de screening pentru cancerul de col uterin va duce la scăderea incidenţei cancerului, dacă populaţia de sex feminin va conştientiza importanţa acestei investigaţii. Testul Babeş-Papanicolau poate salva vieţi, dacă este făcut la momentul oportun, fiind o investigaţie nedureroasă, netraumatizantă, gratuită şi pentru care nu este nevoie de foarte mult timp”, a precizează dr. Doina Popescu.
 
Programul va continua şi în următorii trei ani, începând cu luna martie a acestui an, iar femeile care s-au testat în prima parte, dar şi altele nou incluse în program vor putea să-şi facă testul gratuit, dat fiind faptul că recomandarea este ca acesta să se repete la un interval de 4-5 ani. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările