Primarul din comuna Săgeata îşi pierde funcţia, prin ordin al Prefecturii. Alesul spune că este victima unui abuz

Primarul din comuna Săgeata îşi pierde funcţia, prin ordin al Prefecturii. Alesul spune că este victima unui abuz

Sorin Tănase se află la al doilea mandat

Primarul comunei Săgeata, Sorin Tănase, este primul ales local care după alegerile locale din 2016 este pus în situaţia de a-şi pierde funcţia. Prefectura Buzău a emis un ordin de constatare a încetării madatului, după ce alesul s-a aflat în proces cu ANI pentru conflict de interese. Primarul consideră că este un abuz.

 
”Se constată încetarea mandatului primarului comunei Săgeata domnul Tănase Sorin, înainte de expirarea duratei normale a acestuia. (...) Prezentul ordin poate fi contestat în termen de 10 zile de la comunicare la Tribunalul judeţean Buzău, secţia a ll-a civilă, contencios administrativ şi fiscal", precizează Ordinul privind constatarea încetării madatului primarului comunei Săgeata judeţul Buzău înainte de expirarea duratei normale a acestuia, semnat de prefectul Aurelia Mitrea.
 
Ordinul vine după ce Sorin Tănase a pierdut toate căile de atac a deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a constatat starea de incompatibilitate.
 
Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, începând cu data de 19 iunie 2012, primarul din Săgeata „a deţinut simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul TĂNASE P. SORIN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003“.
 
În luna mai 2014, Sorin Tănase a contestat, la Curtea de Apel Ploieşti, decizia ANI, iar după zece luni de proces, contestaţia i-a fost respinsă ca fiind tardiv formulată. Hotărârea a fost atacată, iar după un an şi jumătate, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să-i anuleze recursul la sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti. Hotărârea este definitivă, iar decizia ANI rămâne şi ea valabilă.  
Sub ameninţarea de a-şi pierde funcţia, Sorin Tănase a mai depus la Curtea de Apel Ploieşti o cerere de revizuire a sentinţei pronunţate în cazul său, de această instanţă în februarie 2015, sentinţă pe care a contestat-o şi, astfel, a putut să participe la alegerile din 2016, pe care le-a şi câştigat.
 
Sorin Tănase spune că ordinul Prefecturii este unul ilegal pentru că a fost dat înainte ca hotărârea judecătorească să fie publicată. Primul gospodat din Săgeata spune că s-au făcut presiuni asupra secretarului comunei ”pentru a grăbi raportul în baza căruia se decide încetarea mandatului”. 
”S-au pripit când au emis hotărârea, fără să ţină cont de lege, şi în consecinţă am formulat două contestaţii la hotărârea prefecturii. Mai mult, sunt alte două acţiuni pe rolul instanţelor judecătoreşti”, a declarat Sorin Tănsase, primarul din Săgeata.
Sorin Tănase susţine, de asemenea, că demersul ANI este abuziv, întrucât invocă fapte care nu contravin legislaţiei. În 2010, am făcut un PFA pentru fonduri europene. A fost aprobată finanţarea şi era imposibil să închid PFA-ul, pentru că eram obligat să returnez fondurile. După doi ani am devenit primar. Ei spun că eram patron şi primar în acelaşi timp, fără să ţină cont că eu nu am avut niciodată relaţii între primărie şi PFA şi nu s-a pus niciodată problema de a asmesteca administraţia locală cu partea de afaceri, atât cât am fost nevoit să mai ţin PFA-ul ca să nu pierd fondurile europene.
 
Ordinul prefectului privind încetarea mandatului de primar înainte de termen al lui Sorin Tănase a fost contestat la Tribunalul Buzău iar un prim termen a fost stabilit pe 15 noiembrie. Tănase fost ales primar cu 70 la sută din voturi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările