Comoara de la Prima Şcoală Românească din Braşov: cărţi vechi şi rare, de sute de mii de euro, puse în valoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrimoniu nepreţuit la Muzeul Prima Şcoală Românească FOTO Ioan Buciumar
Patrimoniu nepreţuit la Muzeul Prima Şcoală Românească FOTO Ioan Buciumar

La Biserica Sfântul Nicolae din Braşov, unde se află şi Muzeul „Prima Şcoală Românească”, există mii de cărţi vechi, extrem de valoroase, care au aparţinut Bibliotecii Colegiului „Andrei Şaguna”, au fost salvate şi conservate printr-un proiect. Unele dintre cărţi valorează mii de euro, iar cea mai veche datează din 1710.

Un număr de 1.500 de cărţi de o valoare inestimabilă au fost salvgardate printr-un proiect derulat de Muzeul Bisericii Sfântul Nicolae Braşov ‒ Prima Şcoală Românească şi Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov. Cărţile fac parte din colecţia Bibliotecii Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov şi au trecut printr-un proces migălos de salvare, conservare şi alte acţiuni menite să le pună în valoare. 

„S-au derulat mai multe etape. Prima a fost cea de iradiere la Institutul IRASM din Măgurele, după care, la revenirea la Braşov au trecut prin acţiuni de conservare activă şi preventivă, curăţare mecanică, catalogare, descriere, documentare foto, evaluare – s-au oferit valori în bani, conform Legii contabilităţii şi a gestiunii – şi depozitare în noile spaţii alocate”, a precizat Valer Rus, director Muzeul Casa Mureşenilor.

Ca urmare, în acest moment există 1.500 de cărţi pregătite să reziste în timp şi alte 1.500 aşteaptă să treacă prin aceleaşi operaţiuni. Între cele trecute prin proces se numără câteva de o valoare inestimabilă. 

„Vorbim de preţuri care merg de la câteva zeci de euro, la câteva sute şi, unele, chiar la câteva mii de euro, pentru că avem aceste ediţii princeps, din care astăzi nu mai sunt atât de multe exemplare încât să scadă preţul lor, ci, dimpotrivă, creşte. Cea mai veche carte este acest dicţionar latin-german din anul 1710, care este o carte ce valorează câteva mii de euro. Avem ediţii princeps aparţinând lui Mihai Eminescu, Bogdan Petriceicu-Haşdeu, Vasile Alecsandri, aceste cărţi valorează mii de euro, fiecare”, a mai dezvăluit Valer Rus. 

Cărţile au fost descoperite, studiate şi păstrate de preotul Vasile Oltean, fostul director al muzeului. Acum, actualul director, preotul Sebastian Pârvu, duce la nivelul următor munca predecesorului său. 

„Este un început, dar este un început plin de bucurie pentru că activitatea de o viaţă a unui om – părintele Vasile Oltean – este continuată în ceea ce înseamnă o formă modernă de rezolvare a unor probleme legate de patrimoniul cultural. Asta înseamnă că s-au scris nişte proiecte, s-au obţinut finanţări pentru diferite activităţi, care au fost duse la bun sfârşit. Deci, iată că anul acesta ne putem bucura – să nu spun mândri – că avem 1.500 de cărţi din fondul de carte veche al Colegiului Andrei Şaguna, prelucrate şi aşezate într-un depozit nou”, a spus preotul Sebastian Pârvu, director Muzeului „Prima Şcoală Românească”.

Dacă între primele 1.500 de volume au apărut câteva surprize extrem de plăcute, directorii celor două muzee care derulează proiectul spun că se aşteaptă ca şi în următoarea parte să găsească mai multe cărţi de mare valoare. 

Vă mai recomandăm:

Şoferiţa din Braşov care conduce zi de zi un vehicul de 18 metri şi are în mâini viaţa a mii de oameni FOTO

Morminte profanate şi cetăţeni revoltaţi, într-un oraş din judeţul Braşov

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite