Statul a „uitat” să le deconteze naveta profesorilor brăileni, inclusiv acelora care merg în judeţ, pe salarii mici, pentru a ajuta copiii cu dezabilităţi

Statul a „uitat” să le deconteze naveta profesorilor brăileni, inclusiv 
acelora care merg în judeţ, pe salarii mici, pentru a ajuta copiii cu 
dezabilităţi

Deşi au salarii mici, profesorii sunt obligaţi să îşi acopere singuri costul navetei  FOTO Florentin Coman

Deşi muncesc în condiţii dificile, cu copii care au nevoie de atenţie deosebită şi metode didactice specifice, profesorilor itineranţi din învăţământul special brăilean nu li s-a mai decontat naveta de la începutul acestui an. Zece cadre didactice se găsesc în această situaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În condiţiile în care salariile din învăţământ nu sunt mari, mai ales pentru profesorii tineri, cele câteva sute de lei pe care îi cheltuie pe navetă reprezintă o parte considerabilă din venituri. Deconturile ar fi trebuit făcute de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI). "Cum banii sunt oricum puţini, naveta nu s-a mai decontat", spune directorul CSEI, prof. Stelinina Copae. "Sistemul special de educaţie este finanţat de Consiliul Judeţean, iar serviciul contabilitate al Centrului a solicitat CJ suplimentarea sumelor la capitolul cheltuielilor materiale, însă CJ a spus că nu se poate", a mai adăugat aceasta.

Mai sunt şi alte cadre didactice tot din sistemul învăţământului special cărora li se decontează doar un sfert din cât cheltuiesc cu naveta. Un exemplu în acest sens sunt profesorii de la Penitenciarul Tichileşti, care cheltuie lunar pe navetă 195 de lei şi li se decontează 48,5. La ei decontarea se face conform Legii bugetului din 2014, care impune limitarea sumelor decontate conform unui algoritm stabilit de Ministerul Finanţelor. Asta deşi Legea Educaţiei, adoptată în 2011, prevede că decontarea trebuie făcută integral.

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ spun că au făcut demersuri la Ministerul Educaţiei, pentru ca decontările să se facă în conformitate cu Legea Educaţiei, nu cu Legea bugetului. "Am făcut demersuri la Ministerul Educaţiei pentru a rezolva problema şi am primit deja un răspuns pozitiv. Trebuie să obţin un răspuns scris şi asta va mai dura puţin, pentru că în urma intervenţiilor pe care le-am făcut la Consiliul Judeţean mi s-a spus că vor deconta integral naveta dacă aduc de la Ministerul Educaţiei un document care să specifice cum se face decontarea", a explicat prof. Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila. Acesta a precizat că de decontări vor beneficia toţi profesorii care fac naveta, inclusiv cei din învăţământul special.

Citiţi şi 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: