Comuna în care 200 de săteni primesc zilnic mâncare caldă dacă merg la cursuri de calificare. „Nu le dăm peşte, îi învăţăm să pescuiască”
0Peste 200 de localnici dintr-o comună săracă din judeţul Botoşani vor primi zilnic, timp de un an, un prânz gratuit. Hrana caldă este condiţionată de participarea acestora la cursuri de calificare, dar şi de completarea studiilor tocmai pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Cristineşti este o comună din judeţul Botoşani situată chiar la graniţa de nord a României cu Ucraina, unde majoritatea localnicilor trăiesc din muncile agricole şi din creşterea animalelor. Puţini săteni sunt salariaţi, iar o mare parte trăiesc din ajutoare sociale. Pe lângă distanţa mare de principalele centre urbane, unii localnici nu au nici calificări necesare pentru piaţa muncii şi nici suficiente clase pentru a învăţa o meserie şi pentru a se angaja. Tocmai de aceea autorităţile locale au accesat un proiect cu fonduri europene pentru a califica şi educa o parte a populaţiei comunei. Dacă participă la cursuri, sătenii vor primi zilnic, prin acelaşi proiect, o masă caldă.
„Încercăm să dăm tuturor o şansă”
Primăria Cristineşti a accesat anul acesta fonduri europene în valoare de 275.000 de lei pentru a-i educa şi califica pe localnici. Este vorba despre proiectul „Dezvoltare socială în comuna Cristineşti” prin care 200 de localnici participă la cursuri de calificare profesională în meserii căutate pe piaţa muncii. Printre altele, localnicii se pot califica în meseriile de brutari, patiseri, cofetari, bucătari, dar şi în alte meserii din sectorul de producţie. În plus, o parte a celor incluşi în proiect vor urma şi cursuri pentru completarea studiilor. Este vorba, în special, de cei care nu au opt sau zece clase, necesare înscrierii la diferite cursuri de calificare şi ulterior la angajare. Odată calificaţi, sătenii vor trebui să aplice pentru un loc de muncă, în acel domeniu.
Autorităţile locale spun că acest proiect este o mană cerească pentru comună, în condiţiile în care sunt localnici cu ajutoare sociale, dar şi săteni care nu aveau calificarea necesară pentru a-şi găsi un loc de muncă. „Este extraordinar pentru comuna noastră, pentru oameni să-şi găsească un loc de muncă, să aibă un venit stabil, constant. Se îmbunătăţeşte substanţial calitatea vieţii. Avem şi destui beneficiari de ajutoare sociale, încercăm să oferim tuturor o şansă„, spune Daniela Stredie, primarul Cristineştiului. Edilul mărturiseşte că proiectul este util şi prin faptul că-i ajută pe localnici să-şi câştige existenţa pe termen lung, nu doar să primească ajutoare. ”Nu le dăm peşte, îi învăţăm să pescuiască. Eu cred că-i va ajuta enorm”, adaugă edilul.
Strădanie răsplătită cu mâncare
Totodată, prin intermediul aceluiaşi proiect, cei care participă la aceste cursuri vor primi şi un stimulent. Este vorba despre o masă caldă, zilnic, timp de un an. Practic, sătenii implicaţi în proiect vor primi o ciorbă, felul doi, dar şi desert. „Masa caldă este parte a proiectului şi cred că-i va stimula să vină şi să fie cât mai conştiincioşi”, adaugă edilul.
Localnicii sunt mulţumiţi că nu învaţă cu burta goală. „Când primeşti şi ceva de mâncare, parcă îţi vine să înveţi mai bine, te concentrezi mai bine. Este foarte bun proiectul acesta, că sunt mulţi fără loc de muncă, fără să ştie meserie care se cere acum”, spune un localnic. În momentul de faţă, este organizată licitaţia pentru desemnarea firmei care va aduce mâncarea în sistem catering.
Măsuri de combatere a sărăciei la graniţa de nord a României
O altă comună botoşăneană, tot dintr-o zonă îndepărtată, la graniţa cu Ucraina, a derulat, pe fonduri europene, proiecte pentru combaterea sărăciei şi calificarea localnicilor, tocmai pentru a-şi câştiga existenţa. La Hilişeu Horia, peste 375 de localnici au fost calificaţi în meserii căutate pe piaţa muncii sau şi-au completat studiile, printr-un proiect european. S-au calificat ca brutari, bucătari, muncitori în construcţii sau lucrători comerciali. Mai bine de 80% dintre cursanţi au reuşit să se angajeze, mai ales că autorităţile locale au organizat, chiar în comună, burse ale locurilor de muncă. În plus, numărul asistaţilor social s-a înjumătăţit.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Fonduri europene pentru aducerea elevilor la şcoală. Copiii vor primi masă caldă şi îmbrăcăminte