Pilates, exerciţiile care te pot scăpa de durerile de spate

Pilates,
exerciţiile care te pot scăpa de durerile de spate

Dana Lucăcel este instructor certificat

Orice medic recomandă mişcare fizică, sportul fiind recunoscut ca o bună metodă de a ne întreţine sau a câştiga o condiţie fizică bună. Nu e necesar să facem sport de performanţă pentru a fi sănătoşi, însă putem alege dintr-o gamă imensă de exerciţii exact pe cele care ne pot fi de ajutor. Exerciţiile „Pilates” pot fi o alegere în special pentru persoanele mai comode.

Exerciţiile Pilates au fost concepute ca o „gimnastică de reabilitare”, ca exerciţii de recuperare, la începutul secolului trecut. ”Joseph Pilates este cel care a iniţiat aceste exerciţii, el a creat nişte aparate pentru răniţii de război, pe care trebuia să-i reabiliteze. Unii erau fără mâini sau fără picioare. Aşa a început, ca o gimnastică de reabilitare, iar disciplina se numea «Controllogy», iar mai târziu a luat numele lui Pilates. Astăzi, exerciţiile lui încă se mai practică inclusiv în sălile de balet din New York, unde el a emigrat”, explică Dana Lucăcel, instructor certificat.

Exerciţiile Pilates sunt, practic, un gen de gimnastică ce se adresează lanţurilor musculare, acesta fiind motivul pentru care persoanele care suferă de dureri de spate din cauza posturii incorecte au beneficii considerabile în urma acestor exerciţii. „Exerciţiile solicită lanţurile musculare, practic, întăresc musculatura spatelui, şi atunci evident că dispar durerile de spate datorate slabei funcţionări, sau chiar nedezvoltării suficiente a musculaturii. Astfel, după două trei şedinţe, sigur că încep să dispară durerile, începe să se vadă schimbarea”, mai explică instructoarea Dana Lucăcel.

Un citat celebru al iniţiatorului acestor exerciţii spune că „după 10 şedinţe începi să vezi schimbarea în corpul tău. După 20 de şedinţe, schimbarea o văd şi ceilalţi, iar după 30 de şedinţe, vă bucuraţi de un corp total nou”.

Pilates este, într-o oarecare măsură, asemănat cu yoga, pentru că ambele pun mare accent pe respiraţie, implicând şi mintea. De altfel orice sport implică şi mintea şi acordă importanţă respiraţiei corecte în timpul exerciţiilor, însă în yoga sau pilates acestea sunt accentuate, existând chiar anumite tipare de mişcări menite să îmbunătăţească echilbrul şi coordonarea. „La fel ca în yoga, exerciţiile corectează lanţurile musculare. Se corectează dezechilibrele, se întăreşte musculatura care susţine coloana, se întăresc muşchii spatelui, se urmăreşte întinderea lanţurilor musculare, alinierea lor în axă”, mai explică instructoarea.

Exerciţiile Pilates sunt recomandate oricui, putând fi practicate atât de copii, cât şi de adulţi sau vârstnici, ba chiar şi de femei însărcinate, în anumite condiţii, însă există şi unele contraindicaţii, în cazul unor persoane ce au suferit diferite leziuni. „O gravidă care nu a făcut mişcare toată viaţa nu se poate gândi că acum este momentul să se apuce de exerciţii. În acest caz trebuie făcut personal training, pentru că trebuie adaptat fiecare exerciţiu în parte. Dar mai sunt exerciţii contraindicate în diferite patologii, însă exerciţiile pot fi ameliorate, adaptate, în funcţie de fiecare. De exemplu, după o căzătură, coloana poate avea de suferit, însă dacă este elastică, chiar şi la un exerciţiu greşit, are toate şansele să rămână sănătoasă”, mai arată Dana Lucăcel.

Beneficiile exerciţiilor Pilates sunt multiple. Printre acestea, scăderea în greutate, deşi nu este principalul beneficiu, iar asta se obţine în timp mai îndelungat. De asemenea, remodelează corpul, subţiază talia, tonifiază musculatura şi întreg corpul, îmbunătăţeşte poziţia corpului, reduce durerile de spate, creşte mobilitatea articulaţiilor, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, întăreşte muşchii inimii, reduce stresul.

Dana Lucăcel este instructor certificat, în 2011 ea a fost campioană naţională la bodyfitness, o ramură sportivă între culturism şi fitness. De asemenea, în 2010 a obţinut titlul de vicecampioană naţională la acest sport.

 
Mai puteţi citi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: