Cum supravieţuiesc bacteriile în maşina de spălat. Motivul principal: temperatura a scăzut mult sub 60 de grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile mai scăzute utilizate de maşinile de spălat care economisesc energie electrică nu ucid toate bacteriile periculoase. Este concluzia unui studiu publicat în revista Applied and Environmental Microbiology.

Cercetarea are la bază o situaţie de fapt înregistrată la un spital de copii din Germania, unde mai mulţi copii nou-născuţi au fost infectaţi cu bacterii care au fost prezente pe hăinuţele spălate în maşina de spălat.

Potrivit cercetătorilor, temperaturile apei utilizate în locuinţe au scăzut, pentru a economisi energie, mult sub 60° C, ceea ce duce la situaţia în care bacteriile nu sunt omorâte. Genele de rezistenţă, precum şi diferite microorganisme, pot persista în maşinile de spălat menajere la aceste temperaturi reduse, potrivit raportului.

Vorbind strict despre situaţia luată drept studiu de caz, cercetătorii spun că exemplul este unul extrem de neobişnuit pentru un spital, mai ales că era vorba despre o maşină de spălat folosită la uz casnic. Aceştia presupun că bacteriile periculoase „au fost diseminate în îmbrăcăminte după procesul de spălare, prin apă reziduală de pe mantaua de cauciuc sau prin procesul final de clătire, care a rulat apă neîncălzită şi fără detergent prin compartimentul unde se pune detergentul”. Acesta ar fi un alt aspect, pe lângă temperatura scăzută, care poate explica rezistenţa bacteriilor. 

Studiul vine şi cu indicaţii care arată faptul că ar fi nevoie de modificări în proiectarea şi utilizarea maşinii de spălat pentru a preveni acumularea de apă reziduală, unde se adună şi bacteriile. 

Citeşte şi

Un copil nefericit devine adult nefericit. Sfatul specialistului pentru a evita astfel de situaţii

Beneficiile Vitaminei D. Părerea specialiştilor, potrivit celui mai recent studiu referitor la consumul de Omega 3

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite