Alcool la volan. Când e contravenţie şi când e infracţiune

Alcool la volan. Când e contravenţie şi când e infracţiune

Alcooltest   Foto: Adevărul

Acţiunile poliţiştilor de la sfârşitul săptmânii trecute a lăsat fără permis mai mulţi şoferi. Doi dintre ei erau băuţi la volan, iar alţi 25 a depăşit viteza legală. Peste 190 s-au ales cu amenzi contravenţionale. Poliţiştii au menţionat când este încadrat consumul de alcool la contravenţie şi când se încadrează la infracţiune.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţiştii atrag atenţia că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcţie de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra la contravenţie sau infracţiune. Este considerată contravenţie atunci când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat şi se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Dacă, însă, aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta este încadrată ca infracţiune. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă şoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracţiuni, permisul de conducere se anulează. Refuzul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat este, de asemenea, infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

În urma controalelor în trafic de la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 136.000 de lei, pentru abaterile constatate. Au fost controlate 300 de autovehicule şi s-au aplicat 193 de sancţiuni. Cele mai multe au fost depăşiri ale vitezei legale.  Nu ma puţin de 25 de oferi au rămas fără permisul de condcere, iar petur dferite abateri, poiţiştii au reţinut şapte certificate de înmatriculare.

Tot cu această ocazie, mai multe pesoane au fost depistate conducând după ce au consumat alcool. În noaptea de vineri spre sâmbătă, poliţiştii din Bârsana au oprit pentru control un autoturism condus pe raza localităţii şi au constatat trei infracţiuni. La volan a fost identificat un bărbat de 36 de ani, din localitate, care nu deţine permis de conducere. Mai mult, acesta a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spital unde a refuzat recoltarea de probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Un alt bărbat, de 61 de ani, din Săsar, a urcat la volan după ce a consumat alcool, iar pe bulevardul Bucureşti din Baia Mare a pierdut controlul direcţiei de mers, a lovit un stâlpişor şi un autoturism parcat regulamentar. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentraţie de 0.91 mg/l alcool pur în aerul expirat. I-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale iar poliţiştii continuă cercetările, urmând ca la finalizarea lor să propună măsuri legale.


Mai puteţi citi:


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările