UPDATE Leşul câinelui care a muşcat-o pe fetiţa ucisă de rabie a fost aruncat la marginea drumului

UPDATE Leşul câinelui care a muşcat-o pe fetiţa ucisă de rabie  a fost aruncat la marginea drumului

Denisa Nicoleta Varga, fetiţa de 5 ani de la Răcăciuni

O copilă de doar cinci ani din comuna băcăuană Răcăciuni a murit la spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în noaptea de 25 spre 26 februarie, cu diagnosticul de turbare. Fusese muşcată de câinele din bătătură. Ultimele informaţii arată că vinovat de moartea copilei ar fi medicul care i-a acordat primul ajutor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ora 16.15: Oficialii de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Bacău spun însă că o echipă formată din trei angajaţi a plecat să ridice cadavrul câinelui. „În funcţie de rezultatele pe care le avem de la acel animal, indiferent dacă este câinele care a muşcat fetiţa, vom decide dacă impunem carantină sau nu. În zonă, animalele sunt vaccinate antirabic, dar suplimentăm dozele pentru a fi sigură că suficiente vaccinuri în caz de nevoie“, a declarat Vasile Zaharia, şeful DVS Bacău.

Zeci de persoane au intrat în contact cu fetiţa care a murit de rabie

Zilnic, doi ieşeni sunt trataţi de rabie

Ora 16.10: Cadavrul câinelui care a muşcat-o pe Denisa Varga zăcea aruncat astăzi pe marginea drumului din satul Gheorghe Doja, comuna Răcăciuni. Tatăl fetei spune, că imediat după ce animalul a muşcat-o pe copilă, l-a fugărit cu pietre. „A doua zi l-am văzut mort în şanţ. Nu am anunţat pe nimeni până azi dimineaţă pentru că nu am ştiut că fata mea a murit de turbare. Câinele era cam agresiv, dar nu am ştiut că e posibil să fie turbat“, a spus Andrei Varga (35 de ani), tatăl fetei.

Colegii fetiţei ucise de turbare au făcut rând la vaccinare

Bărbatul mai spune că până la această oră niciun medic veterinar nu a venit să ridice cadavrul câinelui, din care au muşcat mai multe animale din sat. „Se vede că este muşcat de alţi câini. Medicul veterinar din comună a sunat la Bacău şi şefii i-au spus că nu mai au ce face cu leşul, că e îngheţat din decembrie“, a mai spus Andrei Varga.

Fetiţă de cinci ani din Bacău ucisă de turbare. Copila nu a fost vaccinată la timp

Ora 15.15: Oficialii de la Spitalul Judeţean Bacău refuză să comenteze situaţia deocamdată. „Nu facem nicio declaraţie atâta timp cât este o anchetă în desfăşurare“, a spus Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.

Ora 15.00: Răsturnare de situaţie în cazul copilei moarte de rabie. Fişa medicală de pe 17 decembrie 2011, când micuţa a fost dusă la Unitatea de Pirmire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean Bacău arată că medicul de gardă nu şi-a făcut bine treaba. Pe document scrie că micuţa a fost muşcată de câine şi că nu a primit tratamentul corespunzător. „Pe fişa medicală este scris că fata are o plagă prin muşcare de câine, iar medicul de urgenţă i-a recomandat vaccin VTA (n.r.-antitetanos) şi control la oftalmolog. Pacienta a fost văzută şi de un specialist în chirurgie infantilă, care a cusut plaga, lucru total greşit“, a declarat Marin Buştuc, director adjunct al DSP Bacău.

Ora 12.10: Medicii băcăuani au aflat abia săptămâna trecută că Denisa Nicoleta Varga, micuţa de 5 ani răpusă de rabie acum trei zile, a fost muşcată de câine în ultima luna din 2011. „Pentru ce s-a întâmplat în în decembrie nu răspundem noi deoarece copila a fost dusă la UPU şi la Oftalmologie. Nu a trecut pe la noi. A ajuns la Pediatrie săptămâna trecută, când simptomele erau existente şi boala irersibilă“, a explicat Aurelia Ţaga, director la Spitalul de Pediatrie din Bacău.

Medicul a precizat că mama Denisei nu a spus nimănui până săptămâna trecută că micuţa a fost muşcată de câine. „Abia când am văzut cicatricea din sprânceana fetei ne-a spus că a muşcat-o câinele din curte“, a precizat Aurelia Ţaga.

Ora 11.00: Fetiţa de 5 ani din Răcăciuni a fost muşcată de pleoapă de câinele din curtea casei la mijlocul lunii decembrie 2011. Ea a fost dusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, unde medicul de garda i-ar fi administrat vaccin antitetanos şi nu antirabic, pentru că micuţa i-ar fi spus doar că a căzut. „Am început o anchetă pentru a vedea ce medic a fost de gardă când fata a fost dusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă“, a declarat Anca Dancău, şeful Departamentului Epidemiologic din cadrul DSP Bacău. VEZI AICI ce spun medicii despre turbare.

Ora 4.34: La mijlocul lunii decembrie, micuța a fost mușcată de un câine. Fetița a fost dusă de o rudă la Spitalul de Pediatrie din Bacău, sâmbătă noaptea, cu simptome de rabie.

Deoarece starea sa era una extrem de critică, medicii băcăuani au decis transferul său la un spital de un rang superior. 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) şi Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au început o anchetă în acest caz.

Colegii de grădiniță, dar și educatoarea fetiței vor fi vaccinați antirabic. Veterinarii susțin că, anul acesta, în județul Bacău nu a fost declarat niciun focar de rabie.

Rămâi pe bacau.adevarul.ro pentru cele mai noi ştiri din judeţul Bacău!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările