Viticultorul anului în Ungaria este din România. „Sunt bucuros pentru această performanţă, e extraordinară atât pentru mine, cât şi pentru podgoria Miniş“

Viticultorul anului în Ungaria este din România. „Sunt bucuros pentru această performanţă, e extraordinară atât pentru mine, cât şi pentru podgoria Miniş“

Balla Geza

Arădeanul Géza Balla a devenit primul viticultor din afara graniţelor Ungariei care a câştigat premiul Viticultorul Anului în Ungaria

Ştiri pe aceeaşi temă

Géza Balla, proprietarul Podgoriei Miniş-Madarat (judeţul Arad), a fost desemnat viticultorul anului în Ungaria. Premiul a fost acordat pentru a 28-a oară de Academia Ungare de Vinuri (MBA). În faza finală, pe lângă Géza Balla au ajuns şi Tamás Borbély (regiunea viticolă Badacsonyi), Mihály Figula (regiunea viticolă Balatonfüred-Csopaki) şi Csaba Koch (regiunea viticolă Hajós-Bajai şi Villányi).
 
La prima sa nominalizare, Balla a câştigat, în calitate de primul viticultor de peste hotare, “premiul Kossuth
al lumii viticole”.
 
“În fiecare an, Academia Maghiară de Vinuri lansează această competiţie de cel mai bun enolog. Indiferent că este vorba de enologi din Ungaria şi din afara graniţelor. În primă fază, se trimit scrisori pentru specialişti în gastronomie, enologie şi ziarişti de specialitate, iar aceştia stabilesc cinci finalişti, în urma voturilor. În fiecare an, pe 5 decembrie, este finala. Se deschid plicurile cu voturile Academiei Maghiare de Vinuri, care alege câştigătorul din cei cinci finalişti. Anul acesta, eu am primit cele mai multe voturi. Aşa am ajuns enologul anului. Este un lucru care se acordă pentru întreaga carieră, nu pentru un vin sau un produs. Sunt bucuros pentru această performanţă, e extraordinară pentru mine şi pentru podgoria Miniş”, a declarat Géza Balla, pentru Adevărul.
 
 
Podgoria lui Balla se află în regiunea viticolă Miniş, la 20 de kilometri de Arad. Minişul are o poziţionare geografică excelentă, favorabilă vinurilor roşii prin climă, compoziţia solului (granit, diorit şi ardezie) şi microclima dată de vecinătatea răului Mureş. Regiunea viticolă este o continuare a liniei Villány-Szekszárd.
 
Podgoria Géza Balla este compusă din 120 de hectare de vie, din care 80 de procente sunt soi albastru şi 20 la sută alb, iar capacitatea de stocare este de 8.000 de hectolitri.
 
“Anul acesta am avut o producţie foarte bună calitativ, dar nu mare. Noi oricum nu tindem să obţinem producţii mai mari de opt tone la hectar. Dorim să facem în primul rând calitate. Vindem vin şi în Ungaria, dar să ştiţi că cea mai bună piaţă pentru noi e în România. Cam 40 la sută merge la export. Pe lângă Ungaria, mai vindem în ţări precum Polonia, Cehia, Slovacia, Germania sau Anglia”, a mai declarat Balla, care în 1999 a înfiinţat societatea Wine Princess.
 
 
Géza Balla speră ca şi în România să se înfiinţeze o Academiei de Vinuri, care să acorde premii anuale pentru cei mai buni enologi. 
 
„Am avut câteva încercări, dar nu am reuşit. Anul acesta, noi, câţiva colegii, în jur de 20-30 de persoane, am ales un enolog al anului în România. A fost ales domnul Rotariu de la Serve. Dar nu are greutate încă acest concurs. Această dinstincţie trebuie acordată de către un for, care să aibă o putere în sector. E timpul să formăm şi la noi în ţara Academia Română a Vinului”, a spus Balla. 
 
 
Soiurile Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră şi Cadarca sunt produse de către societatea Wine Princess. Cel mai renunit brand din podgoria lui Balla, este Cadarca de Miniş (din care s-a preparat vinul preferat al curţii imperiale Habsburgice, renumitul vin roşu de tip Aszu). 
 
„Podgoria Miniş-Măderat este o podgorie, în primul rând, pentru vinuri roşii. Avem condiţii deosebite pentru a obţine vin roşu de mare calitate. Există dovezi că în această podgorie s-a cultivat viţa de vie încă din anul 1023. Este o podgorie foarte veche”, a mai spus Balla Géza.
 

 
Balla a absolvit facultatea de Horticultură din Cluj. Este doctor în oenologie şi lector universitar, şeful catedrei de Viticultură şi Vinificaţie din cadrul departamentului de Horticultură al facultăţii Sapienţia din Târgu-Mureş. Este expert degustător, autor a mai multor cărţi şi publicaţii de specialitate.
citeste totul despre: