Expoziţiile exotice ale României. Ce obiecte pot fi admirate într-un turn de 35 de metri transformat în Muzeul Apei

Expoziţiile exotice ale României. Ce obiecte pot fi admirate într-un turn de 35 de metri transformat în Muzeul Apei

Turnul de apă din Arad are 35 de metri

Turnul de apă (sau Castelul de apă) din Arad este un monument istoric, astăzi adăpostind un muzeu al apei, cândva folosit pentru aprovizionarea cu apă potabilă a oraşului. Este un obiectiv turistic inedit care a fost ridicat la finele secolului al XIX-lea de către englezi.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 1894, a început construirea turnului de către mai multe firme engleze, iar lucrările au fost finalizate în anul 1896, atunci când turnul a fost dat în folosinţă. Construcţia a fost realizată pe vreme lui Salacz Gyula, cel mai longeviv primar din istoria Aradului. De numele acestuia se leagă mai multe proiecte de anvergură derulate în municipiul Arad.

Clădirea are 35 de metri, iar la acea vreme era cea mai înaltă construcţie din Arad.

Rolul turnului era acela de a aproviziona oraşul cu apă, dar şi de a semnaliza incendiile şi de aceea a fost construit în vecinătatea cazărmii pompierilor. 

Este o construcţie masivă din piatră şi cărămidă, care se remarcă prin decoraţia balcoanelor şi a ferestrelor. Are o înălţime de 35 metri şi se pune în evidenţă datorită decoraţiunilor ferestrelor şi balcoanelor având un  aspect de fortăreaţă în stil eclectic cu influienţe secession. A fost restaurat în 1927. Turnul a funcţionat până în anul 1956 pentru aprovizionarea cu apă.

Turnul de apă a funcţionat până în anul 1956, când a fost pentru ultima dată umplut, iar de atunci a fost lăsat de izbelişte. Începând cu anul 1990, a fost transformat într-o galerie de artă, care adăposteşte o expoziţie permanentă a apei, precum şi expoziţii temporare de artă. Turnul are cinci etaje.

Din 1990 turnul este în proprietate particulară, găzduind galeria de artă "Turnul de apă", care are o expoziţie permanentă a apei, şi multe expoziţii de artă sau tematice.

Spaţiul expoziţional se întinde pe 5 niveluri: la etajul I sunt organizate expoziţii temporare ale artiştilor plastici, la etajul II sunt prezentate lucrări ale anilor ’70 - ’80, realizate de pictori arădeni, la etajul III este expoziţia Apa domestică, care prezintă modurile în care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului, la etajul IV se prezintă tradiţiile pompierilor din Arad şi modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a oraşului de-a lungul timpului, la etajul V se găseşte bazinul de apă, cu o capacitate de 400 de tone, în care acum se poate urca pe o scară.

Turnul de apă din Arad poate fi vizitat între orele 10.00 şi 18.00, de luni până vineri.

Vă mai recomandăm:

Un turn de apă din Târgu Neamţ a fost demolat în cinci secunde VIDEO

FOTO VIDEO Turnul de Apă din Pantelimon devine Turnul de Artă

Etajul I -sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici

Imagini din aceeasi galerie
  • Etajul I -sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici
  • Turnul de apă Arad -etaj III- Mașină de spălat rufe.
  • Turnul de apă 
  • Etajul IV -se prezintă tradițiile pompierilor din Arad și modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a orașului de-a lungul timpului
  •  Etajul III -este expoziția Apa domestică, care prezintă modurile în care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările