Cine este hackerul român pe capul căruia FBI a pus o recompensă de un milion de dolari. Cum a scăpat chiar de sub nasul autorităţilor române

Cine este hackerul român pe capul căruia FBI a pus o recompensă de un milion de dolari. Cum a scăpat chiar de sub nasul autorităţilor române

FBI îl caută din 2012 (sursă foto: FBI)

Nicolae Popescu,  zis şi Nae Popescu, Nicolae Petrache sau Nae Stoichiţiu, un tânăr originar din Alexandria, este cel mai căutat român. Din 2014 se află pe locul doi în topul FBI al celor mai mari şi mai căutaţi infractori cibernetici şi americanii au pus pe capul lui o recompensă de un milion de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Cunoscut infractor cibernetic în România, Nicolae Popescu a fost dat în urmărire generală în ţară încă din 2010, când a scăpat de sub nasul autorităţilor române, prins fiind în urma unei operaţiuni de amploare. 
 
DIICOT a organizat în 2010 operaţiunea „Valea Regilor“, ridicându-l pe Nicolae Popescu alături de alţi 33 de hackeri care acţionau în Bucureşti, Vâlcea şi Teleorman.
 
Nicolae Popescu a fugit de sub nasul poliţiştilor români a doua zi, când a fost dus la Tribunalul Vâlcea pentru obţinerea mandatului de arestare preventivă pentru fals informatic, înşelăciune, spălare de bani, fraude informatice şi apartenenţă la un grup infracţional organizat. 
 
Cele patru ore de libertate între ora 18.00, ora expirării mandatului de reţinere, şi ora 22.00, ora emiterii mandatului de arestare preventivă, i-au fost suficiente lui Popescu pentru a scăpa definitiv de sub nasul poliţiştilor. De atunci, nu a mai fost de găsit. Activitatea lui infracţională a continuat şi în 2012 era deja un nume vânat de autorităţile americane. 
 
Americanii îl caută din 2012
 
 În decembrie 2012, un mandat de arestare federal a fost emis pe numele lui, americanii considerându-l capul unei reţele de hackeri din care mai făceau parte alţi cinci români. Toţi erau acuzaţi că au vândut yachturi sau maşini de lux pe internet, obiecte de lux inexistente, la preţuri cuprinse între 10.000 şi 45.000 de euro, păcălind mii de străini. Vânzările se făceau pe eBay sau Cars.com, banii ajungând printr-o reţea de conturi, în România.
În noiembrie 2014, FBI  a anunţat că pe capul hackerului român s-a pus o recompensă de un milion de dolari. La data anunţării recompensei, Nicolae Popescu era deja un infractor cibernetic de renume internaţional: fusese dat în urmărire generală în 2010 în România şi mai apoi, pe numele lui fusese emis mandat de arestare fereral, în 2012, în SUA.
 
Lista infracţiunilor pentru care Nicolae Popescu a fost inclus pe lista „Most Wanted“ a FBI cuprinde: complicitate la comiterea infracţiunii de transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals şi trafic cu mărci înregistrate false, transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals, trafic cu mărci înregistrate false.
 
A păcălit mii de persoane şi a strâns 3 milioane de dolari din fraude pe internet
 
Potrivit site-ului oficial al FBI, „Nicolae Popescu este căutat pentru posibila sa participare într-o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet. În cadrul acestei escrocherii, grupul de infractori aflaţi în România şi în alte părţi din Europa au postat anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet pentru vânzarea de produse. Aceste anunţuri conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, aceste vehicule şi obiecte să existe în realitate. Pretinzând a fi vânzători, infractorii negociau prin email cu cumpărători neavizaţi din Statele Unite ale Americii“. După estimările FBI, românul a păcălit mii de persoane şi a reuşit să strângă peste 3 milioane de dolari din vânzări fictive pe internet.
 
Cine este cel mai căutat hacker român
 
Nicolae Popescu are 37 de ani şi este originar din Alexandria, Teleorman. Aici a învăţat la  Colegiul Naţional „Al Ghica“ absolvind profilul matematică-informatică. Se spune că şi-a început activitatea infracţională chiar în oraşul natal. A părăsit Alexandria după liceu şi de atunci n-a mai fost văzut. După descrierea făcută de FBI, hackerul are 1,78 metri înălţime, 85 de kilograme, ochi căprui şi păr şaten.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările