Un meşteşugar român face biciclete din lemn şi le vinde cu 1.000 de euro în străinătate

Un meşteşugar român face biciclete din lemn şi le vinde cu 1.000 de euro în străinătate

Bicicleta cu cadru din lemn realizată de meşterul din Alba

Un meşteşugar din comuna Lunca Mureşului, judeţul Alba, a adus tradiţia prelucrării lemnului la rang de artă. Albert Ferenc confecţionează de la jucării din lemn şi până la obiecte complicate, cum ar fi ceasuri, foişoare, iconostase, uşi şi scaune sculptate. Piesa de rezistenţă a activităţii acestuia este, însă, bicicleta construită din lemn.

Ştiri pe aceeaşi temă

Meşteşugarul are 59 de ani şi se ocupă cu prelucratul lemnului de când se ştie. Spune că este la a cincea generaţie în familia sa care realizează obiecte din lemn. Artistul şi-a încercat îndemânarea şi cu biciclete, pe care le confecţionează tot din lemn, el reuşind să şi valorifice câteva bucăţi cu circa 1.000 de euro în străinătate. 
 
Cadrul bicicletei este făcut din lemn şi este şi pliabil, intră într-o geantă de 80 pe 80 de centimetri. „Am făcut până acum două bucăţi. La mijloc are un fel de mecanism prin care se poate aduna. Are şi piese metalice. Acolo unde se asamblează este nevoie de piese metalice, la fel cum, tot din metal, sunt şi roţile”, afirmă Albert Ferenc. O astfel de bicicletă are circa 15 kilograme. Meşteşugarul foloseşte mai mult frasin, dar şi salcâm, iar pentru ghidon - mahon şi nuc. Bărbatul a vândut trei biciclete cu schelet din lemn cu parte metalică doar la butuc, sub ghidon şi sub scaun cu câte 1.000 de euro bucata. 

Albert Ferenc realizează obiecte unicat sculptate în lemn
 
Artistul a pus bazele unei asociaţii din care fac parte meşteşugari în artă populară din zona Aiudului şi participă cu produsele sale la diverse târguri şi expoziţii organizate în Transilvania. ”Nu copiez nicio altă lucrare pe care o pot face, improvizez şi îmi las imaginaţia să se desfăşoare. Pentru mine, lemnul întruchipează adevărata frumuseţe şi perfecţiune. Când ating lemnul simt o dorinţă de creaţie în mine şi nevoia de a învia copacul deja tăiat. Îmi vin în minte o mulţime de idei şi planuri”, mai spune meşteşugarul.
 
Albert Ferenc face şi diverse obiecte pe care le valorifică la târguri, cum ar fi jucării - monopost de curse, elicopter, tractor, macara, animale, toate din lemn, precum şi magneţi de frigider, de asemenea din lemn. De asemenea sculptează uşi şi scaune pentru biserici, iconostase, foişoare spectaculoase şi multe alte obiecte.
 
 
”Dragostea pentru lemn şi entuziasmul pentru copac este o moştenire genetică, deoarece eu reprezintă cea de-a 5 cincea generaţie din ramura paternă care se ocupă de prelucrarea lemnului. Am început propria afacere în anul 1984. Mă ocup de sculptură în lemn, tamplarie şi decorare, dar mă pricep şi la sculpturi în os şi piatră. Încerc, în prezent, să-mi concentrez atenţia asupra sculpturii şi confecionării de jucării pentru copii. Desigur, acest lucru nu exclude nici o altă lucrare legată de lemn. Relaţia mea cu copacul era deja prezentă în copilăria mea, pentru că tatăl meu era dulgher, aşa că în atelierul meu am avut ocazia să mă familiarizez cu lucrul cu lemnul”, spune meşteşugarul din Alba. 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările