Salvare în caz de război sau dezastre naturale. Sute de piese de patrimoniu, puse la adăpost cu ajutorul tehnologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesele au fost sacanate prin intermediul tehnologiei 3D. Foto: Muzeul Unirii
Piesele au fost sacanate prin intermediul tehnologiei 3D. Foto: Muzeul Unirii

Sute de piese din perioada romană au fost scanate 3D timp de doi ani de către specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Scopul principal al proiectului a fost acela de realizare a unei colecţii virtuale prin intermediul căreia bunurile de patrimoniu să poată fi văzute şi studiate în varianta 3D, din toată lumea.

Ideea a prins contur după ce, în urmă cu patru ani, cel mai mare muzeu de istorie naturală din Brazilia a pierdut peste 20 de milioane de artefacte, într-un incendiu. Distrugeri ale unor muzee şi pierderea unor piese inestimabile au avut loc şi în timpul războaielor din Irak şi Siria şi se întâmplă în ceastă perioadă şi în Ucraina.

Restauratori şi conservatori de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia au scanat peste 200 de piese din colecţia de artă romană. Muzeul virtual nu înlocuieşte muzeul clasic, ci este o plasă de siguranţă, astfel încât imaginea acestor opere să nu se piardă pentru totdeauna în cazul unei catastrofe.

”Muzeul găzduieşte piese inestimabile, între care sculpturi din secolul al 2-lea, descoperite la Apulum, ce reprezintă divinităţi şi personaje mitologice. Toate aceste piese importante de patrimoniu roman, este vorba de piese de tezaur, pot fi văzute de oricine din lume”, spune directorul Muzeului, Gabriel Rustoiu.

Recent, proiectul PANTHEON 3D, iniţiat în anul 2018, a fost declarat câştigător al premiului de bune practici pentru Promovarea şi Valorificarea Patrimoniului de Epocă Romană în cadrul International Best Practices (IBP) Awards, competiţie organizată la nivel european prin programul ISTER. Ceremonia decernării premiului a avut loc la Aalen (Germania) în data de 23 februarie 2022.

„Iniţiativa noastră nu a fost lipsită de îngrijorarea la gândul unor eventuale situaţii critice. Din nefericire, experienţele negative prin care a trecut patrimoniul cultural şi trece chiar în aceste zile în zonele de conflict din Ucraina, arată că muzeele şi siturile arheologice nu sunt încă spaţii complet sigure pentru păstrarea memoriei materiale a umanităţii. Documentarea digitală 3D a patrimoniului cultural material este extrem de importantă mai ales în cadrul măsurilor urgente de protecţie, recuperare şi restaurare a patrimoniului cultural în zonele de risc sau în contextul unor catastrofe, precum incendiile şi războaiele”, a completat reprezentantul muzeului din Alba Iulia.

Proiectul cultural multianual a beneficiat de cofinanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Au fost scanate 3D peste 200 de piese din colecţia de artă romană reprezentând divinităţi, au fost organizate patru evenimente expoziţionale şi publicate volume tematice, dar mai ales a fost realizată o colecţie virtuală a muzeului (sketchfab.com/MNUAI).

Succesul proiectului PANTHEON 3D este meritul unei întregi echipe de arheologi, restauratori şi conservatori: Anca Timofan (coordonator de proiect), Călin Şuteu, Ilie Lascu, Radu Ion Ota, George Bounegru, Cătălin Pavel, Radu Ciobanu, Dan Anghel, Alexandru Ştirban, Dana Zudor, Druţă Monica, Goşa Adina.

ISTER reuneşte parteneri din mai multe state europene fiind axat pe redescoperirea şi revitalizarea reţelei antice de drumuri romane de-a lungul Dunării ca motor cheie în promovarea dezvoltării teritoriale bazată pe valorificarea patrimoniului cultural şi natural, în special rutele romane. În România, acţiunile proiectului sunt derulate de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi de Primăria Alba Iulia.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Veste bună pentru Roşia Montană. Primăria poate emite din nou autorizaţii de construire

 

Decizie cu impact major pentru Roşia Montană. Certificatul de descărcare arheologică a masivului Cârnic, anulat în justiţie după 11 ani de procese

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite