Primul muzeu al Principatului Transilvaniei. Investiţie de peste 4,5 milioane de euro la Palatul Principilor din Alba Iulia

Primul muzeu al Principatului Transilvaniei. Investiţie de peste 4,5 milioane de euro la Palatul Principilor din Alba Iulia

Primăria Alba Iulia anunţă derularea primelor lucrări la corpul principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina, edificiu ridicat în secolul al XV-lea şi considerat de către specialişti cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Corpul este restaurat şi valorificat durabil prin proiectul „Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal E“.
 
Amplasamentul a fost predat către firma care a câştigat licitaţia, SC Euras SRL, în 19 noiembrie 2018. După organizarea de şantier, primele lucrări la obiectiv sunt cele de: demolare corp parazitar parter şi etaj, desfacere planşeu la etaj, subzidiri, hidroizolaţii la fundaţii, decapări tencuieli, evacuare moloz. Proiectul presupune lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale.
 
Obiectivele majore ale proiectului vizează conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia — Centru Expoziţional Corp Principal ‘E’, în suprafaţă de 3113,64 metri pătraţi, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare dotări interioare şi amenajări expoziţionale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valenţe naţionale şi europene. Valoarea contractului este de 16.211.034, 33 lei fără TVA.
 

Primul Muzeu al Principatului Transilvaniei

Funcţiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale şi sunt considerate de specialişti potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât şi pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti. În primul rând, se doreşte amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcţie a clădirii, cât şi picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Potrivit istoricilor implicaţi în cercetarea Palatului, Muzeul ar aduce în atenţia publicului larg cel puţin 200 de ani de istorie a Transilvaniei.
 
Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, şi ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional. Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentaţie şi cazare publică, prin faptul că va deveni un pol catalizator, de convergenţă şi atracţie pentru turişti. Prin poiect sunt gândite şi pârghii prin care se urmăreşte creşterea constantă a numărul de vizitatori, după finalizarea lucrărilor de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an de implementare a proiectului şi la peste 60.000, după încă cinci ani.
 

Palatul care i-a găzduit pe „craii“ Ardealului

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.
 
Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, are şapte corpuri şi reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.
 
Proiectul „Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal E“, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, este implementat de către Municipiul Alba Iulia şi are o valoare totală de peste 21,7 milioane de lei (peste 4,5 milioane de euro), din care 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanţare nerambursabilă. Programul Operaţional Regional 2014-2020 este implementat la nivel naţional de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect. Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Durata de implementare a proiectului este până la sfârşitul lunii aprilie 2020.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările