Povestea tragică şi secretul lui Carl Filtsch, pianistul genial din Sebeş care i-a cucerit pe Chopin şi pe Franz Liszt

Povestea tragică şi secretul lui Carl Filtsch, pianistul genial din Sebeş care i-a cucerit pe Chopin şi pe Franz Liszt

Carl Filtsch, un copil genial al muzicii clasice, dar cu un destin tragic

Carl Filtsch, născut la Sebeş în anul 1830, a fost una din cele mai importante personalităţi muzicale ale secolului al XIX-lea. Frédéric Chopin spunea spunea despre el o frază celebră: „Dumnezeule, ce copil! Până acum, nimeni nu m-a înţeles aşa ca el…”. Din păcate pentru lumea muzicală, Carl Filtsch a murit la doar 15 ani, în 1845, la Veneţia, răpus de o boală incurabilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Carl Filtsch este una dintre cele mai interesante şi, în acelaşi timp, tragice apariţii din istoria muzicii saşilor transilvăneni şi o personalitate notabilă a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A avut un destin încununat de succes, copilul devenind o personalitate notabilă a muzicii clasice. Încă de la o vârstă fragedă, talentul său a impresionat nume consacrate ale muzicii, precum Chopin şi Liszt. Muzica sa a răsunat în sălile de bal ale împăratului Ferdinand I al Austriei sau ale tinerei regine Victoria.
 
Micuţul Carl a început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor (preot) evanghelic în Sebeşul Săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. A debutat în public în februarie 1841 la ”Wiener Musikverein”. Succesul său răsunător a fost continuat într-un turneu din Budapesta până la Sibiu.
 

„Dacă micuţul acesta va începe să cânte în turnee, va trebui să-mi închid prăvălia”

 
În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris. Pentru o vreme Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el a rămas o altă frază celebră: „Dacă micuţul acesta va începe să cânte în turnee, va trebui să-mi închid prăvălia”. Chiar şi Chopin a făcut o remarcă după ce Carl Filtsch a interpretat unul din concertele pentru pian compuse de el: „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înţeles aşa ca el...” Toate revistele muzicale din Viena, Paris şi Londra au publicat numeroase recenzii.

Carl Filtsch împreună cu fratele său Joseph
 
Din păcate, în scurt timp a fost obligat să anuleze turneele planificate în toată Europa. Filtsch s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, şi o ultimă şedere pe timpul verii în Transilvania şi la Viena, el s-a întors la Veneţia. Acolo a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia.
 
Din cele treisprezece compoziţii cunoscute din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-au putut găsi până nu demult în Europa doar opt. Abia la sfârşitul anului 2005, printr-o întâmplare excepţională, prin intermediul muzicologului şi pianistului american Ferdinand Gajewsky de la Universitatea Harvard s-a putut descoperi ceea ce se consideră astăzi întreaga operă a lui Carl Filtsch. Aceasta a fost obţinută de la un strănepot al lui Joseph, fratele lui Carl, sir Francis Loring Gwyne Ewans din Londra. Astfel, întreaga moştenire, cuprinzând 25 de lucrări, a fost făcută publică. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Anual, la Sebeş şi la Sibiu au loc două festivaluri de interpretare pianistică şi compoziţie, care îi poartă numele. În imaginea din dreapta este piatra funerară a mormântului din Veneţia.
 

Film despre viaţa micului geniu din Sebeş

 
Povestea vieţii micului artist va fi pusă în scenă într-un film ce va fi realizat de casa de producţie Elefant Film România în colaborare cu producători din Austria, Germania şi Marea Britanie. Filmul va fi o dramă muzicală istorică, după o poveste adevărată şi îşi propune să răspundă la întrebarea ”Cine a fost Carl Filtsch – copilul care i-a impresionat pe titanii muzicii”. ”Un film despre un copil deosebit, care şi-a dăruit viaţa pasiunii sale, muzica. Un film şi despre fratele lui, care l-a susţinut dar l-a pierdut, un film despre miracolul muzicii şi despre marea dramă a unei poveşti de dragoste”, astfel descriu producătorii, pe site-ul proiectului. Filmările sunt preconizate să înceapă în anul 2016.
 
 
Povestea peliculei este cea a unui copil genial: ”Carl îşi dăruieşte întreaga energie muzicii. Susţinătorii săi aşteaptă tot mai mult de la el. Un singur om observă că organismul lui firav nu poate ţine pasul cu marele lui spirit. Este oare prea târziu pentru a-i schimba destinul?”. Scenariul se bazează pe cercetări personale, biografii şi documente istorice.
 

Citiţi şi:

Sexul în Dacia Romană. Cum se distrau soldaţii romani la orgiile din templele închinate zeului Liber Pater

 

Cine sunt saşii şi cum au contribuit la dezvoltarea Transilvaniei. Cine le-a dat denumirea de saşi coloniştilor germani aduşi în Ardeal

Unde se distrau locuitorii din Alba Iulia în urmă cu 100 de ani: lacurile şi terasele din Lumea Nouă

 

Monetăria din Alba Iulia - izvor de bani şi putere. Cum au folosit principii medievali monetăria în Epoca de Aur a Principatului Transilvaniei

 

Moştenirea lui Ceauşescu: proiectele megalomanice din perioada regimului comunist. Secretele coloşilor de piatră, de la Transfăgărăşan la Casa Poporului

Suferinţele ţăranului român din Ardeal, sub biciul maghiar şi jugul austriac. De ce teoria fugii asupriţilor peste Carpaţi este o fantasmă a istoriografiei ungureşti

Zece lucruri puţin ştiute despre Gheorghe Doja, liderul răscoalei ţărăneşti din 1514 care a cutremurat Europa - strategia lui Doja de a dărâma nobilimea

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: