Investiţie olandeză de 2 milioane de euro la Sebeş: fabrică de echipamente pentru colectarea ambalajelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipamentele vor permite reciclarea ambalajelor din plastic, sticlă sau aluminiu. Foto: CJ Alba
Echipamentele vor permite reciclarea ambalajelor din plastic, sticlă sau aluminiu. Foto: CJ Alba

La Sebeş, judeţul Alba, a fost inaugurată oficial singura fabrică din România care produce echipamente inteligente de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi.

Valoarea investiţiei se ridică la 2 milioane de euro, iar produsele urmează să fie valorificate atât în România, cât şi în alte ţări ale Europei. 

Pentru început, noua fabrică are 20 de angajaţi, dar până la sfârşitul acestui ani numărul acestora va creşte la 40. Compania are peste 40 de experienţă în domeniu şi produce echipamente inteligente de colectare selectivă (Reverse Vending Machines – RVM) pentru ambalaje de băuturi de unică folosinţă din plastic, sticlă sau aluminiu.

90% dintre componentele folosite la construcţia RVM-urilor sunt procurate din România. Cu sediul central în Amsterdam, Olanda operează peste 7.100 de aparate în Statele Unite ale Americii, Australia, Franţa, Suedia şi Grecia.

În România, au fost derulate proiecte pilot de succes în comunele Ciugud şi Şrping, unde a existat o implicare activă a administraţiilor locale. Echipamentele sunt uşor de instalat şi folosit şi reprezintă o soluţie tehnologică eficientă şi convenabilă care contribuie la economia circulară, ajută la conservarea resurselor naturale şi creşte reutilizarea materiilor prime. În schimbul ambalajelor vor fi oferite bonuri pe baza cărora se pot acorda divrese recompense.

”Considerat a fi una dintre cele mai eficiente modalităţi de reducere a deşeurilor din plastic, sistemul de garanţie returnare urmează a fi implementat şi pe piaţa locală, conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/04.10.2021. Când va fi pus în aplicare, acest sistem va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni. Scopul SGR este ridicarea gradului de colectare a deşeurilor reciclabile. Conform autorităţilor, acest sistem este deja aplicat în 10 state europene cu rezultate care ajung la o colectare şi procesare a aproximativ 90% din deşeurile reciclabile puse pe piaţă”, au precizat reprezentanţii companiei olandeze.

reciclare investitie alba

Principalele date tehnice ale investiţiei: suprafaţă de producţie – 2.870 mp; suprafaţă de birouri – 520 mp; capacitate de producţie prevăzută pentru 2022 – 6.000 RVM-uri (Reverse Vending Machines); capacitate de producţie prevăzută pentru 2023 – 15.000 RVM-uri.

”Importanţa acestei investiţii în judeţul Alba este semnificativă deoarece oferă soluţii eficiente pentru reciclarea ambalajelor de unică folosinţă, un pas important pentru ca economia circulară să devină o realitate în România. Prin aceste soluţii se obţine reducerea deşeurilor şi consumului de resurse naturale finite. Este o oportunitate pentru locuitorii judeţului, pentru că va oferi, până la sfârşitul acestui an, 70 de locuri de muncă, urmând ca totalul locurilor de muncă să fie de 120 până la sfârşitul anului 2023. Investitorii şi-au manifestat o largă deschidere către sprijinirea învăţământului profesional şi dual”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Vă mai recomandăm:

 

Cetatea spectaculoasă din Apuseni, veche de 700 de ani, restaurată cu două milioane de euro prin PNRR VIDEO

 

Deputat AUR, trimis în judecată pentru că a dezvăluit pe Facebook informaţii dintr-o anchetă penală

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite