Incendiul devastator de la Alba Iulia. Rezultatele analizelor realizate de APM Alba în privinţa calităţii aerului

Incendiul devastator de la Alba Iulia. Rezultatele analizelor realizate de APM Alba în privinţa calităţii aerului

În timpul incendiului a fost degajată o cantitate foarte mare de fum

Incendiul devastator de sâmbătă, care a distrus fabrica de condimente Solina din Alba Iulia, nu a provocat un pericol iminent pentru starea de sănătate a populaţiei. Analizele efectuate nu au arătat depăşiri ale factorilor de mediu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incendiul a provocat îngrijorare în Alba Iulia şi în localităţile învecinate datorită norului uriaş de fum rezultat în urma arderii halei pe o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi. În acest sens, pe parcursul zilei, au fost emise două mesaje prin sistemul RO-Alert prin care populaţia era sfătuită să stea în casă. 
 
Direcţia de Sănătate Publică a transmis un comunicat de presă pe această temă: ”Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a efectuat, cu laboratorul mobil, măsurători ale calităţii aerului în zonele locuite ale cartierului Oarda de Jos din Alba Iulia (pe direcţia deplasării norului de fum) şi în zonele locuite din Lancrăm, localitate aparţinătoare municipiului Sebeş (pe direcţia deplasării norului de fum).
 
După interpretarea buletinelor de analize eliberate de laboratorul mobil al APM Alba, personalul de specialitate din cadrul compartimentului Evaluarea factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă al DSP Alba, transmite populaţiei că în zonele locuite în care s-au făcut determinări (măsurători), situate pe direcţia de deplasare a curenţilor de aer, calitatea aerului se situează în limite normale şi nu există niciun pericol pentru sănătate”.  
 
Laboratorul mobil al APM Alba a fost utilizat pentru măsurarea calităţii aerului
 
Pe lângă măsurătorile de la faţa locului, au fost executate măsurători ale fumului degajat în două puncte: la Oarda şi la Lancrăm, respectiv la 6 şi la 10 kilometri de amplasament. Pentru aceasta a fost utilizat un laborator mobil aflat în dotarea agenţiei. În urma incendiului a rezultat monoxid de carbon, amoniac, benzen şi metanol, însă nu în cantităţi care să pună în pericol sănătatea umană.
 
 
Întreaga afacere demarată în urmă cu aproape 20 de ani a fost distrusă, circa 300 de oameni rămânând fără loc de muncă. Fabrica a ars complet, dar pompierii au reuşit să salveze opt TIR-uri care au fost mutate la timp de şoferii de pe autospecialele de intervenţie. Incendiul a fost anunţat sâmbătă dimineaţă, după ora 06.00. Focul a izbucnit în spatele halei, unde au fost auzite mai multe explozii. Munitorii foloseau în procesul de producţie butelii încărcate cu gaz şi oxigen. 
 

Incendiul de la fabrica de condimente din Alba Iulia nu a fost stins, după mai bine de nouă ore de la izbucnirea flăcărilor, pompierii acţionând pentru lichidarea ultimelor focare. La intervenţie participă doar echipajele de pompieri din Alba, pentru că cele venite din alte judeţe s-au retras. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, pompierii nu au stins incendiul izbucnit sâmbătă dimineaţa la fabrica de condimente din Alba Iulia, intervenţia desfăşurându-se de mai bine de nouă ore. În prezent, mai sunt câteva focare la care echipele de intervenţie acţionează pentru stingerea lor. Echipele de pompieri trimise din judeţele Cluj, Sibiu şi Hunedoara s-au restras, intervenţia fiind asigurată de echipajele din Alba. După stingerea focului, autorităţile vor stabili care a fost cauza izbucnirii incendiului. 

 

Fotografii realizate de Dorin ȚIMONEA - ADEVĂRUL & ISU Alba

Imagini din aceeasi galerie
  • Fotografii realizate de Dorin ȚIMONEA - ADEVĂRUL & ISU Alba
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările