Gheorghe Florea, preşedintele UNBR: ”Prezumţia de nevinovăţie a devenit o sintagmă lipsită de conţinut”

Gheorghe Florea, preşedintele UNBR: ”Prezumţia de nevinovăţie a devenit o sintagmă lipsită de conţinut”

Gheorghe Florea, preşedintele UNBR

Avocatul Gheorghe Florea, preşedintele UNBR, a atacat dur la Alba Iulia, în discursul susţinut la deschiderea Congresului Uniunii Avocaţilor Europeni, ”justiţia paralelă”, care se duce în afara sălilor de tribunal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele UNBR a afirmat că ”prezumţia de nevinovăţie” nu mai există şi a vorbit de un ”război” în care profesia de avocat este atacată. ”Am văzut deja că atât în România cât şi în restul lumii catastrofele sunt cele care aduc mari reforme legislative. Numai că în aceste condiţii, sub presiunea marilor emoţii cauzate de astfel de evenimente, prezumţia de nevinovăţie, una dintre principalele arme ale apărării, devine o sintagmă lipsită de conţinut. Oricine este arătat cu degetul în spaţiul public devine suspect de drept! Este extrem de greu să dai credibilitate argumentelor pentru clientul tău, când acesta este supus deja oprobriului public prin media, când este condamnat deja de opinia publică.
 
Apare o justiţie paralelă, în afara sălilor de tribunal, în care acuzarea şi apărarea duc un război publicitar, în care forţa care are PR-ul mai puternic câştigă. În acest război, care incită la răzbunare, profesia de avocat este atacată implicit. Suntem în permanenţă sub presiunea oprobriului public, alături de clienţii noştri prezumaţi vinovaţi. Argumentele raţionale, tehnice pălesc sub marea forţă a emoţiilor publice” a spus avocatul Gheorghe Florea.
 
Preşedintele UNBR a criticat şi modul în care sunt prezentate anchetele în mass-media. ”Trăim într-o epocă a diseminării instantanee a informaţiei în toate colţurile lumii. Nu mai avem timpul de altădată pentru pregătirea apărării când ne trezim cu acuzarea gata făcută în media, înainte chiar de orice acuzare oficială, în timpul percheziţiilor la care asistă mulţimea, la scara casei în care se efectuează. Din păcate, chiar şi discursul politic anticorupţie conţine în anumite cazuri şi elemente de propagandă împotriva profesiei de avocat, acuzată că apără criminalii, teroriştii, hoţii, prezumaţi deja vinovaţi şi nu drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. 
 
Confuzia planează asupra principiilor de drept şi ale apărării care erau de la sine înţelese până nu de mult atât de către legislativ cât şi de către toţi cetăţenii. Puţini mai sunt aceia care realizează că fiecare om are dreptul la apărare atunci când apărarea este ea înseşi acuzată, când prezumţia de nevinovăţie este sacrificată pe altarul unei justiţii paralele, care este, de fapt, o injustiţie. Scopul pentru care au fost setate principiile fundamentale ale profesiei, în special secretul profesional, este distorsionat în scopuri propagandistice”, a completat Gheorghe Florea.
 
La Alba Iulia are loc în perioada 24 - 26 iunie 2016 cel de-al XXX-lea Congres al Uniunii Avocaţilor Europeni. Printre invitaţi la eveniment se numără Carlos Botelho Moniz, preşedintele UAE, Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Nationale a Barourilor din România, Augustin Lazăr, procurorul general al României, Mircea Aron, preşedintele CSM. 
 
La eveniment vor participa aproximativ 100 de invitaţi de peste hotare – judecători de la Curtea Europeană de Justiţie, Tribunalul general al UE, avocaţi, profesori universitari – şi alte aproximativ o sută de persoane din ţară, printre care reprezentaţi ai Ministerului Justiţiei, CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea de Apel şi instanţe, conducerea UNBR (evenimentul se flă pe agenda UNBR, fiind activitate profesională), dar şi membri ai Baroului Alba. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: