Curtea de Apel Alba Iulia: judecătoarea Elena Poiană, arestată preventiv pentru luare de mită

Curtea de Apel Alba Iulia: judecătoarea Elena Poiană, arestată preventiv pentru luare de mită

Judecătoarea Elena Poiană a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Foto: alba24.ro

Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea procurorilor DNA şi a decis arestrea preventivă a judecătoarei Elena Poiană, preşedinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe. Magistratul este acuzat că a luat mită 10.000 de lei pentru a elibera doi inculpaţi acuzaţi de tâlhărie.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă cu privire la inculpata Poiană Elena pentru o durată de 30 de zile, începând cu data de 18 februarie 2016.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată  cu contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Competenţa de soluţionare a contestaţiei revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se afirmă într-un comunicat de presă al Curţii de Apel Alba Iulia.

Preşedintele Judecătoriei Sfântu Gheorghe a fost reţinut de procurorii DNA Alba Iulia pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, la data de 19 august 2015, inculpata Poiană Elena, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Harghita, a pretins de la o persoană (denunţător în cauză) suma de 10.000 lei, pentru a dispune soluţionarea favorabilă a contestaţiei formulate de două persoane arestate preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, împotriva unei încheieri pronunţate de Judecătoria Miercurea Ciuc, hotărâre prin care judecătorul de cameră preliminară a respins solicitarea celor doi de revocare şi înlocuire a măsurii arestării preventive.
 
După ce s-a asigurat de disponibilitatea denunţătorului de a remite suma de bani, prin încheierea din data de 20 august 2015, judecătorul Poiană Elena a admis contestaţia respectivă pe care a desfiinţat-o şi a înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, dispunând totodată punerea de îndată în libertate a celor două persoane. Anchetatorii susţin că în dosar se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 
 
În acest caz, DNA a făcut, marţi, patru percheziţii în judeţele Covasna, Braşov şi Iaşi, dintre care una la Judecătoria Sfântu Gheorghe. Procurorii au interceptat-o pe judecătoarea Elena Poiană în timp ce negocia şpaga cu rudele unuia dintre suspecţii de tâlhărie, Ferencz Alfred Baricz. Judecătoarea încerca să-şi convingă interlocutorul că e mai ieftin să-i dea ei banii decât să plătească un avocat, care, oricum, nu ar putea să garanteze că va avea câştig de cauză în instanţă.
 
Asta în condiţiile în care Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop, cei doi suspecţi pentru care magistratul negocia măsura preventivă, au intrat mascaţi peste doi bătrâni, pe care i-au legat şi peste care au turnat benzină cu scopul de a le da foc. Cei doi fuseseră trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru tâlhărie calificată. Măsura arestului preventiv fusese menţinută de judecătorul de cameră preliminară în 17 august 2015. Atunci a intrat pe fir judecătoarea coruptă.
 
Pentru a demonstra cât de ieftină e, magistratul le-a explicat rudelor suspecţilor că pentru fapte precum sunt cele de care sunt acuzaţi cei doi nu se dispune măsura controlului judiciar. Cu toate astea nu a reuşit să-i convingă decât pe cei din familia lui Ferencz Alfred Baricz să-i dea banii. I-a eliberat însă pe amândoi suspecţii ca să nu dea de bănuit, astfel că pe 20 august Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop au fost plasaţi sub control judiciar.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările