Cum a apărut tehnologia Bluetooth şi ce rol a avut un rege al Danemarcei în denumirea „dinte albastru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bluetooth este o tehologie des utilizată pentru transferul de fişiere şi este foarte utilă mai ales atunci când nu există reţea de internet. Bluetooth-ul este o unealtă ce ajută foarte mult într-o eră în care informaţia circulă cu o viteză extraordinară.

Bluetooth este o tehnologie ce dă posibilitatea conectării prin frecvenţe ultrascurte de radio a două sau a mai multor dispozitive mobile sau fixe, deodată. Tehnologia a fost creată de cunoscuta companie suedeză de telefoane mobile Ericsson în anul 1994. Bluetooth s-a născut din dorinţa de a elimina dependenţa de cablurile de date RS 232.

Numele nu are nicio legătură cu partea sa tehnologică, ci cu trecutul istoric al Scandinaviei. Deşi este o tehnologie dezvoltată de suedezi, numele acestui concept provine de la danezi. ”Bluetooth” este o traducere în engleză a cuvântului scandinav Blåtand/Blåtann, cum era supranumit regele viking Harald I al Danemarcei din sec. al X-lea. Harald I a unit Norvegia şi Danemarca într-o perioadă în care Scandinavia era decimată de luptele dintre clanurile feudale. El era renumit ca fiind foarte comunicativ şi se pricepea să îi facă pe oameni să comunice între ei. În română bluetooth s-ar traduce „dinte albastru”. Numele de Bluetooth a fost folosit de creatorii tehnologiei ca un nume de cod, dar cu timpul acesta s-a "împământenit" şi s-a păstrat ca numele pentru ceea ce urma să devină una dintre cele mai puternice unelte ale tehnologiilor wireless (fără fir).

image

Printr-o reţea Bluetooth se poate face schimb de informaţii între diverse aparate precum telefoane mobile, laptop-uri, calculatoare personale, imprimante, camere foto şi video digitale sau console video printr-o unde radio criptate (sigure) şi de rază mică, desigur numai dacă aparatele respective sunt înzestrate şi cu Bluetooth. Aparatele care dispun de Bluetooth comunică între ele atunci când se află în aceeaşi rază de acţiune. Ele folosesc un sistem de comunicaţii radio, aşa că nu este nevoie să fie poziţionate faţă în faţă pentru a transmite; dacă transmisia este suficient de puternică, ele pot fi chiar şi în camere diferite.

Mai târziu, la înfiinţarea grupului Bluetooth SIG, membrii acestuia au decis că acest nume se potriveşte foarte bine cu tehnologia, pentru că a fost creată într-o ţară scandinavă şi pentru că reuneşte mai multe industrii interesate de această tehnologie, precum IT-ul, comunicaţiile şi industria auto. Bluetooth unifică mai multe tehnologii wireless într-una singură, mai simplă, mai sigură, cu un consum redus de resurse energetice şi financiare şi se pliază uşor pe o gamă impresionantă de frecvenţe radio. Logo-ul este de asemenea strâns legat de regele Harald Bluetooth. Logo-ul este format din iniţialele acestuia, în alfabetul runic.

Oficial, tehnologia Bluetooth a fost introdusă către marele public în 1998 odată cu înfiinţarea grupului SIG. În 1999 a fost lansată versiunea Bluetooth 1.0, iar în 2003 apărea deja versiunea 2.1. În prezent s-a ajuns la versiunea 5.0, care permite utilizarea acestuia la distanţe mult mai mari de până la 100 de metri, la o viteză de transfer foarte mare. Cu ajutorul tehnologiei Bluetooth s-a dezvoltat sistemul de căşti wireless şi cel de mâini libere pentru vorbitul la telefon. 

Citiţi şi:

O poveste de dragoste dincolo de moarte: „Sper să mă ierţi tu, pentru că eu nu mă pot ierta! Te iubesc, Simona mea“

Povestea celebrei pâini de Cugir: „pita boamfă“ era cel mai bun cadou pentru delegaţiile care vizitau oraşul

Cetatea Alba Carolina, înconjurată de un şnur de mărţişor de 3 kilometri întins de peste 300 de copii

Elevii unui liceu din Alba Iulia au construit robotul coordonat prin telefon. XEO merge la cea mai mare competiţie de robotică din România

Un startup românesc cu succes internaţional. După New York, aplicaţia Fast Order ajunge şi în Dubai

Un mecanic din Alba Iulia a construit o maşină spectaculoasă în propriul atelier

Câte milioane de euro valorează cele mai vechi tipărituri din România. Bibliotecile care au în colecţii 1.640 de incunabule

Final fericit în povestea „doamnei cu pantofi albaştri“, judecătoarea care a încântat România

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite