VIDEO Colţ de rai: Pădurea Letea, cel mai exotic loc din România

Delta Dunării este  singurul loc din Europa unde cresc liane. Stejari seculari, pe trunchiurile cărora lianele se înfăşoară ca nişte şerpi, dune de nisip şi cai sălbatici care zburdă în voie. Aceasta e mica junglă a Deltei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În plin noiembrie, pădurea arată incredibil. Poate şi pentru că este bine ascunsă în inima Deltei, protejată de mii de hectare de stuf, canale încâlcite şi drumuri acoperite de nisip, Letea se numără printre puţinele minuni ale naturii care au supravieţuit invaziei lumii moderne. Este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră: pădurea a primit acest statut încă din anul 1938. Ea începe din nordul satului Letea şi se întinde pe aproape 3.000 de hectare.

Călătorie pe drumul de apă şi nisip

Letea e o pădure de stejari brumării, dar include şi frasini, tei şi plopi. „Este singurul loc din Europa în care se întâlnesc liane. Plantele exotice de aici au apărut datorită seminţelor aduse din Africa de păsările migratoare", explică ghidul nostru, agentul ecolog Florin Papadatu. De la Tulcea am plecat spre Sulina cu o navă rapidă ce seamănă mai mult cu o navă cosmică făcută de ruşi prin anii '60.

Citiţi şi:

VIDEO Colţ de rai: Lotrişor, cascada artificială

VIDEO Colţ de rai: O zi în mica Românie din Valea Buzăului

GALERIE FOTO Colţ de rai: Lunca, minidelta pustiului dobrogean

Plăteşti 35 de lei, dar stai confortabil şi ajungi în cel mai estic oraş al ţării într-o oră şi jumătate. Pe faleza din Sulina ofertele de excursii spre Letea sunt pe toate gardurile, în vitrinele magazinelor sau ale pensiunilor.

Poţi opta, în funcţie de vreme şi timp, pentru o plimbare agale cu barca, dacă vrei să admiri în tihnă nuferii pe canalul Cardon sau în golful Musura. Sau poţi face o cursă mai rapidă cu maşina, dar pentru asta trebuie să ai nervii tari: după stresul de pe cei 20 de kilometri de cratere dintre cartierul Prospect din Sulina şi comuna C.A. Rosetti, te simţi foarte fericit când dai de drumurile de nisip din zona Letea. E o senzaţie stranie, poate şi datorită imaginii clasice a satelor cu drumuri pline de noroi. Aici totul este acoperit de nisip, ca în deşert.

Sera tropicală

Pădurea e înconjurată de un gard mai degrabă simbolic. De la primii paşi, caii sălbatici ridică atenţi capetele, stau frumos la poză, apoi se pierd printre stejarii seculari. „Aici, aşa e regula, orice cade, copac, creangă, rămâne aşa, neatins de nimeni, totul e natural. O caracteristică a peisajului este dată de modul straniu în care s-au dezvoltat arborii din această pădure.

Trunchiurile lor sunt aplecate înspre apă, noduroase şi contorsionate. Letea este supusă unui regim de ocrotire, pe considerentul existenţei unor specii de plante rare, cum ar fi viţa sălbatică, liana, plante de origine mediteraneană, care dau pădurii un caracter tropical. Liana atinge aici limita cea mai nordică de răspândire din Europa", spune ghidul Papadatu.

Sub umbra stejarilor te simţi ca într-o seră. Lianele atârnă ca în peisajele exotice, altele sunt înfăşurate pe copaci ca într-un aranjament floral. Ajungem şi la nişte dune mari, cu nisip alb şi fin, numai bun de făcut plajă. Te simţi fericit pe valul de nisip, printre stejarii enormi în jur, mângâiaţi de soarele prietenos de toamnă.

Din loc în loc sunt amenajate popasuri, cu băncuţe de lemn, unde poţi să te opreşti şi să-ţi mai tragi puţin sufletul. E şi o făntână cu cumpănă, cu apă bună, de izvor. La un alt stejar, cu o scorbură în care ar putea intra o casă, întâlnim cinci turişti austrieci.

„E ceva fenomenal. Am fost şi în amontele Dunării, sus de tot, în Pădurea Neagră, dar aici e mult mai spectaculos, probabil şi datorită nisipului şi lianelor. Este e o raritate mondială", spune Jan Mosler, încântat de faptul că toţi colegii lui au încăput în copac.

Fără grătar şi manele

Agenţii de turism şi cei ecologi spun că în Letea ajung mai mulţi turişti străini decât români. „Genul de turist de masă, care vrea să facă grătar şi să asculte manele la pădure, nu are ce căuta aici, s-ar plictisi, e linişte", spune ghidul.

"E ceva fenomenal. Am fost şi în amontele Dunării, sus de tot, în Pădurea Neagră, dar aici e mult mai spectaculos, probabil şi datorită nisipului şi lianelor. Este e o raritate mondială."
Jan Mosler
turist austriac

Printre cai, vipere şi vulturi rari

Căluţii sălbatici cutreieră Letea fără griji, mai ales că iarna întârziePădurea are şi „locatari", unii chiar periculoşi, dar în general animalele se feresc din calea oamenilor. „Viperele ies la soare pe dunele de nisip, le place acolo. Nu am auzit însă de vreun necaz, să fi muşcat pe careva. Poate doar dacă le zgândări, dacă dai să le calci, atunci te atacă, altfel nu. Erau poveşti vechi pe vremuri, când era şi apă prin pădure, că stăteau viperele de Letea prin copaci, se încordau şi săreau arc în capul oamenilor, dar sunt doar legende de speriat copiii, ca să nu plece şi să se rătăcească prin pădure, nu atacă ele de capul lor", povesteşte Nicu Chiriac, un localnic din C.A. Rosetti.

O specie deosebită, aflată pe cale de dispariţie, ce şi-a găsit liniştea în pădurea minunată, este vulturul codalb. Un exemplar poate ajunge la o greutate de peste şase kilograme, cu o anvergură a aripilor de aproape 2,5 metri.

Caii din basme

Un vultur stă de veghe la marginea pădurii

Cu ţinuta fastuoasă a animalului liber, cu privire semeaţă, ce parcă te mustră pentru că-l deranjezi la el acasă, calul sălbatic e stăpânul pădurii. Acuzaţi de localnici pentru că distrug pădurea, ­caii sunt apăraţi de cercetătorii de la Institutul Delta Dunării.

„Vom crea o zonă de protecţie, îngrădită, pe o suprafaţă pusă la dispoziţie de autorităţi, la graniţa cu Pădurea Letea. O zonă în care caii pot fi monitorizaţi şi astfel nu ar mai ajunge în zona protejată. Ar putea deveni o atracţie turistică, aşa cum se întâmplă în alte ţări", spune cercetătorul Ştefan Răileanu, un puternic susţinător al acestor animale.

Accesul în rezervaţie, doar cu ghid

SITUARE. Pădurea Letea se află în partea de nord a Deltei Dunării, lângă satul Letea, la 23 de kilometri nord-vest de oraşul Sulina. Satul e legat de Sulina printr-un drum pietruit.

ACCES. De la Tulcea la Sulina se poate ajunge doar pe apă, cu navele clasice de pasageri sau nave rapide. De la Sulina la Letea puteţi veni atât pe apă, cât şi pe uscat, în jumătate de oră. Întrucât Pădurea Letea este zonă strict prote­jată, accesul se face numai cu însoţitor - un agent al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. În caz contrar, riscaţi o amendă de 3.000 de lei.

CAZARE. În Letea există doar pensiunea Delta Tado, unde o zi de cazare, cu pensiune completă, costă 35 de euro. Copiii sub 9 ani au gratuitate. Alte posibilităţi de cazare sunt la Sulina, unde găsiţi pensiuni cu aproximativ 100 de lei camera. Pensiunea Sellina din Sulina oferă bonus o excursie gratuită la Pădurea Letea pentru turiştii care se cazează o săptămână.

AGREMENT. Vă puteţi plimba prin pădure, prin satul Letea şi la Sulina, unde veţi admira farul şi portul. Amatorii de pescuit au la dispoziţie canalele Deltei şi Dunărea Veche sau lacurile din împrejurimi: Roşu, Roşuleţ şi Puiu. De asemenea, aici se organizează partide de vânătoare de mistreţi, iepuri şi fazani.

INFORMAŢII. Mai multe informaţii despre Pădurea Letea găsiţi pe site-urile: www.delta-tado-letea.ro şi www.chettusia.com.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările