Jocurile copilăriei de ieri şi de azi: de la „Castelul“, „Hoţii şi vardiştii“ şi „Lapte gros“ la ecrane şi competiţii online

Jocurile copilăriei de ieri şi de azi: de la „Castelul“, „Hoţii şi vardiştii“ şi „Lapte gros“ la ecrane şi competiţii online

Generaţiile de copii  s-au schimbat, la fel şi jocurile FOTO Shutterstock

Cum să-ţi imaginezi copilăria fără poveste ori fără joacă? Baba oarba“, „Castelul“, „Hoţii şi vardiştii“ au fost jucate de generaţii întregi de copii, dar, odată cu Internetul şi cu tehnologiile digitale tot mai performante şi mai accesibile, copilăria s-a mutat, încet-încet, pe calculator.

Ştiri pe aceeaşi temă

Românii au jocuri care s-au schimbat foarte puţin în ultimele sute de ani. Prima atestare scrisă a jocurilor celor mici este a lui Antonio del Chiaro, secretar pentru limbile italiană şi latină al lui Constantin Brâncoveanu, Ştefan Cantacuzino şi Nicolae Mavrocordat. În 1718, el povestea, în „Jocurile copilăreşti ale valahilor“, despre baba oarba, praştie, titirez, ţurcă şi altele asemenea.

Joaca nu va pieri niciodată, dar jocurile se schimbă. Transformarea jocurilor reflectă schimbarea societăţii în care trăim, însă ce rămâne neschimbat este nevoia de grup, de apartenenţă, de conectare. Acum grupul de prieteni joacă acelaşi joc online, se întâlneşte într-un spaţiu virtual în care copiii se întrec, se încurajează, se susţin, se luptă.

Ce jocuri preferau copiii în comunism, care erau regulile, cât de puţin le trebuia ca să fie fericiţi, dar şi cum generaţiile următoare au înlocuit mingea şi elasticul cu tehnologia smart află din clickpentrufemei.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: