De ce este importantă planificarea ventilaţiei locuinţei încă din faza de proiectare
0Se spune că problemele moderne necesită soluţii moderne. Una dintre problemele cu care ne confruntăm în acest secol este poluarea. Deşi ca specie putem spune ca am avansat mult, totuşi iată că la acest capitol mai avem de lucrat. Deşi acum se fac eforturi constante de a reduce din poluare, din păcate este ceva de care nu vom scăpa vreodată, iar asta nu afectează numai planeta şi vieţuitoarele, ci şi pe noi.
Printre lucrurile afectate se află şi calitatea oxigenului ce intră zilnic în plămânii noştri. Aerul de afară este constant încărcat de noxe ale maşinilor, fabricilor, praf şi mulţi alţi contaminanţi. Dar ce spui despre aerul din interiorul casei? Ai putea crede că prin aerisire aduci aer proaspăt în casă. Din contră, tot ce faci este să schimbi temperatura şi poluanţii exteriori intră în casă. Aerul din casă este constant viciat fără o ventilaţie corespunzătoare instalată. Dacă ai montat în casă un astfel de sistem - din categoria acelor sisteme de ventilatie - acesta poate elimina nevoia de a aerisi, ceea ce pe timp de vară duce la eliminarea poluării fonice, iar iarna nu mai trebuie să te muţi în altă cameră şi apoi să aştepţi până se încălzeşte înapoi. Funcţionarea centralei va creşte pe timp de iarnă când aeriseşti, iar asta aduce cheltuieli ridicate lunare.
Mai jos afli despre aceste sisteme de ventilaţie cu recuperare de căldură şi de ce este important să-l implementezi pe cel centralizat încă din faza de proiectare a locuinţei tale.
Ventilaţie cu recuperare de căldură - soluţia pentru un aer curat
Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este din ce în ce mai adoptat în locuinţele oamenilor datorită costurilor mici de exploatare şi eficienţei ridicate pe tot parcursul anului. Sistemul centralizat este unul complex spre deosebire de cel descentralizat. Funcţionarea acestuia depinde de instalarea unei unităţi centrale de dimensiuni mari şi de trasee de tubulatură antibacteriană instalate în fiecare încăpere. De asemenea este nevoie de o cameră tehnică specială pentru acea unitate sau se va monta în pod, de aceea acest sistem de ventilaţie se instalează încă din momentul în care casa este construită. Acest sistem este ideal pentru case de dimensiuni mari sau clădiri mari de birouri.
Planificarea acestui tip de instalaţie în faza de proiectare a locuinţei va reduce costurile de implementare a acesteia. Nu vor fi necesare coşuri de aerisire şi vor fi facilitate lucrările ulterioare, se pot lăsa spaţii deschise în tavane şi pereţii prin care vor circula canalele.
De ce este necesar un astfel de sistem de ventilaţie
Deşi este o investiţie financiară substanţială, în timp se atenuează, iar costurile de răcire şi încălzire scad cu până la 30%. De ce? Fiindcă aerul viciat din casă este trecut prin ventilaţie, filtrat, iar apoi reintrodus înapoi în casă cu temperatura recuperată în proporţie de 93%. Practic pe tot parcursul anului ai parte de aer curat fără a pierde din căldura din casă. Deci aerisirea tradiţională prin deschiderea geamului nu mai este necesară.
În plus, un astfel de sistem este indicat în special celor ce suferă de alergii sau alte probleme respiratorii. Sistemul de ventilaţie elimină impurităţile, poluanţii, bacteriile, praful, acarienii, polenul, iar riscul de apariţie a condensului, mucegaiului sau igrasiei este eliminat. Un aer curat la interior nu numai că scade riscul apariţiei problemelor respiratorii şi a altor boli, însă ajută şi la obţinerea unui somn calitativ, te poţi concentra mult mai bine pe parcursul zilei, scade moleşeala şi somnolenţa.
Care este soluţia în cazul unei case deja construite?
În acest caz soluţia de ventilaţie potrivită este instalarea unui sistem descentralizat cu recuperare de căldură. Acesta este mai uşor de instalat, este mai silenţios şi la fel de eficient. Iată alte avantaje ale acestui tip de ventilaţie:
- nu este necesară instalarea unui traseu de tubulatură, nici nu este nevoie de cameră tehnică;
- consumul energetic este mic;
- filtrele şi recuperatorul ceramic de căldură sunt uşor de curăţat;
- funcţionează automat şi recuperează peste 93% din căldura interioară;
- are un randament excelent, funcţionând eficient atât în sezonul rece, cât şi cel cald, aducând economie financiară;
- poate fi instalat chiar dacă nu ai cunoştinţe tehnice.
Sistemul este format din mai multe unităţi individuale ce se vor instala în număr par, astfel încât să fie echilibrat în întreaga casă. Funcţionează în două cicluri a câte 70 de secunde. În primul ciclu aerul cald şi viciat din interior este extras prin schimbătorul de căldură ceramic. Aerul cald va încălzi schimbătorul timp de 70 de secunde, iar apoi este eliminat după care unitatea trece la alimentarea cu aer proaspăt. În al doilea ciclu aerul din exterior este preluat şi încălzit prin recuperatorul de căldură ceramic timp de 70 de secunde. Aerul va avea temperatura camerei şi se introduce în interior. Apoi se reia primul ciclu.
La fel ca în cazul sistemului centralizat, există aceleaşi avantaje ale filtrării aerului. Mirosurile neplăcute sunt eliminate, praful, polenul, acarienii, ciupercile şi alţi poluanţi externi sunt eliminaţi şi nu mai este necesar să deschizi vreodată geamul.
Cât costă un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură?
Costul ventilaţiei poate să difere în funcţie de mai mulţi factori, deci nu este unul fix. Printre aceştia se enumeră mărimea locuinţei, tipul de ventilaţie instalat, câte puncte de intrare şi ieşire sunt necesare pentru asigurarea confortului termic optim, numărul ventilatoarelor de aerisire în cazul ventilaţiei descentralizate, brandul şi tehnologiile unităţii montate în cazul ventilaţiei centralizate, numărul de accesorii şi cât de dificil este de instalat.
În cazul în care îţi doreşti în casă un sistem de ventilaţie performant, indicat ar fi ca lucrarea să fie făcută de o echipă specializată în acest lucru, mai ales când vine vorba de ventilaţia centralizată. Astfel te asiguri că primeşti o garanţie a calităţii, sistemul va fi instalat corespunzător şi va funcţiona perfect.
Montajul ventilaţiei
Cei specializaţi în acest domeniu vor oferi consultanţă folosindu-se de planul arhitectural sau schiţa casei. Astfel ei vor oferi sfaturi pentru a stabili soluţia optimă de ventilaţie. Tot ei se vor ocupa de carotarea pereţilor în mod profesional.
Găurile pentru sistemul de ventilaţie se execută prin carotarea diamantată uscată sau umedă în funcţie de caz. Acest tip de perforare nu produce vibraţii sau şocuri în structura de rezistenţă a pereţilor. Precizia este ridicată, găurile vor fi perfecte şi sunt făcute într-un timp relativ scurt, în funcţie de tipul de perete. Această procedură poate fi utilizată pe pereţi din BCA, piatra naturală, cărămidă, beton armat sau beton. Carotarea cu diamante este un procedeu silenţios, deci nu va fi nimeni deranjat de lucrările efectuate. De asemenea, această tehnică este foarte curată. Carotarea umedă nu produce praf, iar în cazul carotării uscate se utilizează un aspirator profesional de mare putere.
În loc de concluzie
Trăim aproximativ 70% din viaţă noastră în interior, deci cât de importantă crezi că este calitatea oxigenul pe care îl respirăm? Dacă eşti încă în perioada de construcţie a casei, ia de pe acum o decizie importantă pentru îmbunătăţirea sănătăţii familiei şi prevenirea diferitelor boli şi afecţiuni produse de aerul poluat. Iar dacă locuinţa ta este deja construită ia în considerare sistemul de ventilaţie descentralizat. O viaţă sănătoasă şi îndelungată începe de la aerul pe care îl respirăm, de aceea este extrem de important să ai o ventilaţie adecvată în casa ta.