Ce trebuie să facem zilnic pentru a ne menţine creierul sănătos: „Doar făcând sudoku nu împiedici declinul cognitiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum ţinem boala Alzheimer la
distanţă
Cum ţinem boala Alzheimer la distanţă

Oricât de trist ar suna, cercetătorii susţin că odată ce corpul îmbătrâneşte, creierul intră şi el într-un proces de degradare. Vestea bună este că declinului cognitiv poate fi încetinit. Şi nu, nu implică jocuri complicate sau puzzle-uri.

Jessica Langbaum, specialist american în prevenirea bolii Alzheimer, vorbeşte despre paşii pe care fiecare dintre noi îi poate face pentru a-şi proteja funcţiile cognitive, scrie yrdie.co.uk.

Langbaum este doctorand în epidemiologie psihiatrică, studiind ani de zile funcţia creierului şi întreţinerea memoriei. Aceasta susţine că puzzle-urile şi alte joculeţe despre care s-a scris că ar ajuta memoria, nu funcţionează în stoparea apariţiei bolii Alzheimer.

„Doar jucând sudoku nu vei împiedica dezvoltarea bolii Alzheimer. Este doar o instruire mai complexă a creierului, folosită în diverse studii de cercetare, care poate întârzia declanşarea insuficienţei cognitive“, spune specialistul. 

Jocurile pentru creier nu vor face rău, dar ele nu pot împiedica debutul unei boli ca Alzheimer, mai susţine Langbaum.

Ceea ce poate fi de folos este interacţiunea socială, spun cercetătorii după realizarea mai multor studii. Oamenii care au mulţi prieteni şi interacţionează cu cât mai multe persoane au un risc mai mic de demenţă.  „Conexiunea cu oamenii ne ajută creierul“, spune Langbaum.

Mai mult, cercetătorii susţin că singurătate este cel mai important factor care poate declanşa demenţa. Aceştia recomandă implicarea în cercuri sociale, interacţiunea şi ieşirile cât mai dese cu membrii familiei, prietenii sau colegii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite