Rochia „crescută” din ciuperci, creaţia unui designer care a inventat un nou tip de material biodegradabil

Rochia „crescută” din ciuperci, creaţia unui designer care a inventat un nou tip de material biodegradabil

Ciupercile au crescut într-o săptămână şi jumătate, apoi discurile au fost asamblate fiind lipite unul de altul, fără să fie nevoie de coasere. FOTO dezeen.com

Un creator de modă olandez, Aniela Hoitink, în vârstă de 41 de ani, a reuşit să obţină o creaţie vestimentară biodegradabilă cu ajutorul mai multor tipuri de ciuperci pe care le-a cultivat în 350 de recipiente în formă de disc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ciupercile au crescut într-o săptămână şi jumătate, apoi discurile au fost asamblate fiind lipite unul de altul, fără să fie nevoie de coasere.

Ca să obţină materialul necesar pentru realizarea rochiei, designerul a trebuit să combine tehnologia cu microbiologia, scop în care a apelat la specialiştii de la laboratorul Universităţii din Utrecht. 

Aici s-a decis ce tip de materiale textile pot fi combinate cu micelii, adică filamentele care alcătuiesc aparatul vegetativ al ciupercilor, pentru ca rezultatul să fie nu numai maleabil, ci şi rezistent la apă şi la foc. 

Hoitink a comparat fiecare disc de material biodegradabil cu o foaie de clătită „foarte subţire şi pufoasă”. Cercetările pentru obţinerea noului tip de material, botezat MycoTEX, au durat un an şi jumătate.

FOTO dezeen.com

FOTO dezeen.com


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările