Cum ne pot influenţa hainele pe care le purtăm starea de spirit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeerea hainelor ne poate dettermina starea de spirit
Alegeerea hainelor ne poate dettermina starea de spirit

Atât prin culorile alese, cât şi prin croiul lor, hainele ne pot influenţa starea de spirit. Dincolo de tranduri şi nevoia de a fi la modă, oamenii ar trebui să ţină cont de nivelul de confort şi încredere pe care le resimt în funcţie de culorile, materialele şi accesoriile purtate.

Oamenii de ştiinţă susţin că putem folosi culorile pentru a ne îmbunătăţi starea de spirit, hainele şi accesoriile pe care le purtăm influenţându-ne mai mult decât am fi crezut. Aflând că puntem deveni rapid melancolici atunci când purtăm gri sau negru, am întrebat-o pe Andreea Chirilă, Style Coach & Content Creator, cum ne putem îmbunătăţi starea prin adaptarea stilului vestimentar şi ce stiluri vestimentare au revenit la modă.

De ce şi cum ne pot influenţa hainele starea de spirit în funcţie de culori, croială, materiale?

Indiferent că vrem sau nu să admitem, hainele pun amprenta pe starea noastră de spirit. Acestea reprezintă cartea noastră de vizită, fiind unul dintre primele aspecte pe care le observăm atunci când interacţionăm cu cineva.

Cu toţii am simţit în unele momente că nu ne simţim confortabil în pielea noastră, iar acest lucru se datorează îndeosebi pieselor vestimentare alese. Atunci când o haină ne provoacă această senzaţie de disconfort poate însemna, de obicei, unul din următoarele lucruri: fie culorile nu ne avantajează, pentru că ne fac să arătăm mai obosiţi decât suntem, mai încercănaţi sau chiar îmbătrâniţi, fie croiul nu este potrivit siluetei noastre sau există finisaje necalitative, fie piesele vestimentare nu se potrivesc personalităţii noastre stilistice sau compoziţia este una nefericită (aici vorbim, din nou, de materiale care nu sunt de calitate, sintetice).

Pe de altă parte, putem readuce în lumină momentele în care ne-am simţit extraordinar într-o anumită ţinută, când am fost mai siguri pe noi şi astfel am emanat o energie pozitivă.

Care sunt principalele greşeli pe care le putem evita când ne alegem hainele?

O greşeală capitală pe care o putem evita atunci când ne alegem hainele este aceea de a aborda tendinţe şi direcţii vestimentare pe care le vedem vehiculate în mediul online, dar care nu se potrivesc nicidecum cu personalitatea noastră, obiectivele profesionale şi preferinţele estetice. Cu alte cuvinte, este bine să conştientizăm automatismele vestimentare proprii şi să îndreptăm acolo unde este cazul, astfel răspundem unei suite de întrebări pe care ni le putem adresa chiar noi înşine sau apelând la ajutorul unui specialist.

Care sunt principalele culori pe care ne putem baza în orice situaţie?

În primul rând, trebuie menţionat faptul că fiecare dintre noi avem o gamă cromatică personală, care se stabileşte în funcţie de caracteristicile fizice proprii, gamă ce, aşa cum se subînţelege, va fi diferită de la persoană la persoană. Aşadar, nu există un set de culori care să se potrivească pe deplin oricărei persoane, indiferent de aspectele individuale. Cel mult, putem admite faptul că nuanţele neutre, deci cele care nu se situează în extremitatea caldă, respectiv rece, ar fi o variantă de compromis, atunci când nu cunoaştem cu exactitate unde se situează coloraţia noastră naturală.

În cazul unui interviu de angajare, care sunt culorile şi ţinutele care fac cea mai bună impresie?

Bineînţeles că depinde şi de domeniul în care se face acea angajare, însă, dacă vorbim la modul general, nuanţele de alb, negru, gri, bej, maro şi orice altă nuanţă desaturată vor fi cele care conferă impresia de profesionalism.

Cât ar trebui să investim în garderobă (raportat la salariu, procentual) şi de la ce piese ar trebui să începem?

Nu cred că există un procent general valabil al investiţiei în garderobă, însă cert este că trebuie să pornim de la garderoba de bază: o cămaşă şi un tricou, ambele albe, o bluză basic, o maletă, un cardigan, o rochie într-o culoare neutră, două perechi de pantaloni (una închisă la culoare şi alta deschisă), o pereche de blugi, o fustă, un sacou, un palton şi o jachetă de toamnă - primăvară, o pereche de pantofi, una de botine şi o pereche de încălţări sport. Este indicat să investim mai mult în aceste piese din garderoba de bază, întrucât cu ajutorul lor ne vom putea construi aproape toate ţinutele sau, dacă vrem să depăşim „graniţele” acestora, ele vor putea constitui fundamentul pentru ţinutele în care adăugăm alte piese vestimentare suplimentare.

Cu ce culori ar trebui să experimentăm în acest an, astfel încât să ţinem pasul cu tendinţele?

În fiecare an, Pantone, o companie americană a cărei activitate de sistematizare a culorilor a debutat prin anii ’50, proclamă o serie de culori ce vor fi populare. Astfel, magazinele vor fi împânzite îndeosebi cu aceste nuanţe şi nu numai. Problema cu astfel de tendinţe este că, fără doar şi poate, „culorile anului” nu vor fi şi cele mai potrivite culori pentru mulţi dintre noi. Aşa cum spuneam, fiecare persoană are câte o gamă personală bine delimitată, dar extrem de ofertantă. Astfel, există o foarte mare posibilitate ca tendinţele cromatice să nu se alinieze cu pigmentaţia noastră naturală şi să nu ni se potrivească „de nicio culoare”.

Sfatul meu este să purtaţi ceea ce vă complimentează cu adevărat şi nu neapărat ceea ce se află în tendinţe în sezonul sau anul curent.

Cât de atenţi ar trebui să fim la tendinţele din fashion? Este atât de important să ne actualizăm constant garderoba?

Actualizarea garderobei reprezintă un pas opţional şi este important doar în măsura în care simţim nevoia să facem acest lucru, după ce am parcurs un proces drastic de selecţie şi organizare a pieselor noastre vestimentare. Putem, cu uşurinţă, rămâne actuali din punct de vedere vestimentar doar dacă realizăm mereu ţinute diverse cu piesele pe care deja le deţinem. Este bine să ne îmbogăţim garderoba doar atunci când detectăm cu exactitate o piesă care ne-ar ajuta să finalizăm construirea unei serii întregi de ţinute. Cu alte cuvinte, este bine să facem smart shopping şi să nu ne lăsăm pradă tuturor tentaţiilor pe care industria modei ni le pune la dispoziţie. 

Ce stiluri au revenit la modă în ultimul an şi de ce ar trebui să ţinem cont când le adăugăm în garderoba noastră?

Anii ’70 şi ’90 au ocupat un teren important în ultimul an şi nu numai, dar şi detaliile victoriene şi cele specifice burgheziei de altădată. Cu toate că tendinţele sunt ciclice, este bine de ştiut că acestea nu revin niciodată în aceeaşi manieră. Mereu vor exista schimbări pe plan estetic, adaptate la situaţia socio-economică şi la tiparele comportamentale ale timpurilor.

Atunci când preluăm o tendinţă vestimentară, important este să o adaptăm stilului nostru personal, purtând-o deci în manieră proprie şi niciodată la fel cu ceea ce vedem pe podiumuri sau în mediile online. Aşa cum trecem orice decizie prin filtrul propriu, aşa vom face şi cu toate tendinţele în modă care apar şi care, din păcate, ne pot deruta de multe ori.

Care sunt cele mai importante piese pentru care nu trebuie să facem rabat de calitate?

Piesele din garderoba de bază sunt cele care ar trebui să întrunească atributul calităţii, însă eu aş sugera ca toate piesele din garderoba noastră să fie calitative, să fie realizate din materiale naturale şi să aibă un croi impecabil. Ştim deja că este recomandat să avem mai puţine haine, dar mai bune, iar acesta nu este doar un mit. Construită în jurul atributului calităţii, garderoba noastră nu doar că ne va încânta vizual, însă ne va şi ajuta să construim ţinute din ce în ce mai bune.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite