De ce sexul după despărţire face mai mult rău decât bine

De ce sexul după
despărţire face mai mult rău decât bine

O aventură sexuală nu este cea mai bună metodă de a scăpa de amintirea fostului partener, spun psihologii FOTO: Arhivă Adevărul

Peste jumătate din oameni ajung în pat cu un partener nou în numai o lună de la despărţirea de fostul sau fosta, potrivit unui sondaj. Mulţi dintre ei cred că sexul este cel mai bun „tratament“ pentru inima rănită, dar psihologii nu sunt de aceeaşi părere.

Un nou studiu arată că 58% din oameni trec de la o relaţie la alta în cel mult o lună de la despărţire. Cei care au fost părăsiţi de fostul partener cred adesea că o aventură sexuală este o metodă foarte bună de a se răzbuna şi de a scăpa de amintirea lui. Cei 170 de participanţi la studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Missouri, SUA, erau cu toţii studenţi care au trecut printr-o despărţire în perioada anterioară.

Persoanele părăsite de parteneri sunt mult mai furioase şi au tendinţa să se refugieze într-o relaţie nouă pentru a scăpa de aceste emoţii negative. Peste o treime din studenţii intervievaţi au spus că au făcut sex cu altcineva pentru a scăpa de amintirea fostului sau fostei, iar un sfert din ei au spus că a fost o formă de „răzbunare“.

Poate intimitatea cu un partener nou să „vindece“ inima rănită din dragoste? Cercetătorii Lindsay Barber şi Lynne Cooper au încercat să afle acest lucru comparând trăirile emoţionale ale studenţilor care au intrat rapid într-o relaţie nouă cu ale celor care au preferat să rămână singuri o perioadă. „Persoanele care folosesc această strategie sunt, de fapt, mult mai predispuse să-şi asume riscuri sexuale şi au dificultăţi în depăşirea momentului şi întemeierea unei noi relaţii“, spune Lynne Cooper, citată de publicaţia britanică „Daily Mail“.

Puţine persoane realizează că, de fapt, sexul folosit pentru a trece peste o despărţire nu face decât să accentueze suferinţa. „Iată de ce: după ce ai fost mult timp implicat într-o relaţie bazată pe iubire, să faci sex cu altcineva poate fi o experienţă fizică plăcută, dar, după ce efectul pe termen scurt trece, te vei simţi gol pe dinăuntru. Fără îmbrăţişări şi sărutări tandre după o partidă incendiară de sex, experienţa intimă va fi lipsită de profunzime, lucru care ne poate determina să reevaluăm ce am avut şi să decidem dacă merită sau nu să luptăm pentru acea relaţie“, spune expertul în relaţii Kezia Noble.

Psihoterapeutul britanic Hilda Burke crede, de asemenea, că sexul cu un partener nou nu poate „vindeca“ durerea despărţirii. „Oamenii se implică într-o altă relaţie pentru că vor să scape de durerea pierderii partenerului. Totuşi, dacă nu-ţi acorzi timp să te gândeşti la ce a mers bine sau rău în relaţia anterioară, ratezi şansa de a învăţa din experienţă şi, prin urmare, de a evolua“, spune specialistul.

De partea cealaltă, în cazul celor care şi-au părăsit partenerul, sexul cu o altă persoană poate aduce beneficii. Este posibil ca ei să realizeze că despărţirea de fostul sau fosta a fost o greşeală, crede Kezia Noble.

Găseşte-ţi jumătatea pe PrimaLove!

Citeşte şi:

Motivele pentru care sexul cu un partner stabil este mai satisfăcător decât sexul ocazional

Averea şi simţul umorului fac legea în dormitor

Inima rănită din dragoste: ce se întâmplă în corpul tău când treci printr-o despărţire

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările