VIDEO Declaraţia electro-verde!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele impresii din Elveţia de la volanul lui LEAF. „Adevărul“ a condus, în premieră naţională, Nissan LEAF, primul EV de masă. Am descoperit un automobil remarcabil în adevăratul sens al cuvântului.

LEAF a fost proiectat de la început ca un model de sine stătător, ţinându-se cont de cerinţele specifice ale unui EV (electric vehicle). Aşa se face că rigiditatea maşinii este cu 40% mai mare decât a celei mai bune compacte clasice. LEAF este o compactă veritabilă, fără compromisuri. Are cinci locuri reale şi un portbagaj de 330 de litri.

Împreună cu NEC, Nissan a dezvoltat o nouă generaţie de baterii LI-Io laminate în module care pot fi asamblate, dar şi reparate foarte uşor. Au o capacitate de două ori mai mare decât bateriile circulare şi păstrează peste 80% din capacitate după cinci ani.

În Europa, o baterie complet descărcată se poate „umple" în circa opt ore. Maşina vine dotată - chiar în partea din faţă - cu două prize, una pentru încărcarea normală, dar şi una pentru încărcare rapidă, operaţiune care garantează minimum 80% din baterie încărcată în doar 30 de minute la 380 de volţi. Autonomia standard de 160 km este arhisuficientă având în vedere că studiile făcute de Nissan arată că 80% din naveta zilnică în UE este sub 100 km.

Perfect viabil



Numai că autonomia unui EV depinde de cel puţin patru factori majori: topografia drumului, folosirea aerului condiţionat şi a încălzirii, modul de conducere şi viteză. În condiţii ideale de drum perfect plat, la 25 de grade Celsius, temperatura exterioară, cu un şofer care iubeşte condusul economicos şi fără să pornească aerul condiţionat, LEAF este capabil să ruleze peste 230 km! Însă, la o conducere extrem de agresivă, coroborată cu alţi factori autonomia scade dramatic sub 100 km.

Motorul electric are o putere de 80 kW, o cifră mai mult decât decentă pentru un asemenea automobil. Datorită cuplului de 280 Nm, creat eminamente electric, acceleraţia lui LEAF este explozivă, mai ales la plecarea de pe loc. Pornitul motorului este lipsit de orice zgomote după cum şi plecatul de pe loc se face în linişte. Producătorul a făcut măsuratori şi garantează că nici o maşină de lux nu este mai „liniştită".

Însă prea multă linişte s-ar putea să provoace accidente. De aceea, la plecarea de pe loc, Nissan foloseşte un sunet artificial - ceva în genul unui jet-fighter - care dispare la 30 km/h. Se consideră că la viteze mai mari, sunetele aerodinamice ale maşinii sunt suficiente. De îndată ce viteza scade sub 25 km/h sunetul artificial revine. La mersul
înapoi avem un alt „bip", menit să-i atenţioneze pe eventualii pietoni de prin preajmă. Interesant că aceste sunete artificiale nu se aud în cabină.

Nissan nu plănuieşte lansarea lui LEAF în România mai devreme de 2012. Până atunci, Marea Britanie, Irlanda, Olanda şi Portugalia vor fi primele pieţe care vor comercializa LEAF începând din noiembrie. Succesul mai depinde şi de infrastructura existentă.

Există guverne care au lansat programe de „plantare" de staţii pentru încărcare normală şi rapidă în mii de puncte din acele ţări. Uimitor, cea mai avansată este Irlanda, care a anunţat că în numai doi ani va avea o reţea de staţii care se vor afla la cel mult 75 km una de alta, acoperind absolut toate drumurile relevante.

Nissan Leaf

0-100 km/h (s) aprox. 10
Viteza maximă (km/h) 140
L/l/h (mm) 4.450/1.770/1.550
Ampatament (mm) nc.
Portbagaj (litri) 330
Masă proprie (kg) 1.600
Combustibil electric
Cilindree baterii
Putere (kW) 80
Cuplu (Nm) 280
Autonomie medie 160
Emisii CO2 (g/km) 0

image
Auto



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite