Video Istoria zilei 16 februarie. Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, a murit subit într-o închisoare din Siberia

0
Publicat:

Pe 16 februarie 2024, Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, a murit subit la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din Siberia. Tot într-o zi de 16 februarie, liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a organizat un marș către București, împreună cu 2.500 de ortaci.

Aleksei Navalnîi FOTO EPA -EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA -EFE

16 februarie 1906: S-a născut matematicianul Tiberiu Popoviciu

Tiberiu Popoviciu a fost absolvent al Facultății de Științe din București, cu un doctorat susținut la Paris (1933) sub îndrumarea profesorului Paul Montel despre teoria funcțiilor convexe de ordin superior. A fost cadru didactic la universitățile din Cernăuți, București și Iași. În 1946 a fost numit profesor la Universitatea din Cluj (catedra de analiză matematică). De altfel, din 1995 Institutul îi și poartă numele.

Cu implicarea sa, în 1959 a fost reluată publicarea revistei Mathematica. Începând cu anul 1993, în cinstea sa și a însemnatei sale contribuții la întemeierea informaticii românești, Liceul de Informatică din Cluj îi poartă numele.

Tiberiu Popoviciu a fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 4 iunie 1937, pentru ca, din 1963, să devină membru titular.

La 16 februarie, 1930 - s-a înfiinţat FRF

Pe 16 februarie 1930 s-a înființat Federația Română de Fotbal Asociație, organism independent cu autoritate juridică, care avea să organizeze, în același an, participarea României la Campionatul Mondial de Fotbal din Uruguay. Un an mai târziu, în 1931, Federația a fost admisă la FIFA, după Congresul de la Budapesta din 1931.

Logo FRF. FOTO FRF
Logo FRF. FOTO FRF

16 februarie 1941 - s-a născut Kim Jong-il, „regele zeu”

Kim Jong-il a fost un om politic din Coreea de Nord, comandant militar cu gradul de mareșal al RPD Coreene, conducătorul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene între anii 1994 și 2011.

Kim Jong-il s-a bucurat de privilegii absolute și a avut un extraordinar cult al personalității în Coreea de Nord, unde Kim a fost venerat ca un erou, mare om politic, un „om măreț”, și chiar, după cum relatează anumite surse, regele-zeu.

Kim Jong-il în august 2011. FOTO Arhivă
Kim Jong-il în august 2011. FOTO Arhivă

16 februarie 1958 - s-a născut actriţa Lisa Loring

Lisa Loring, cunoscută pentru interpretarea personajului Wednesday Addams din serialul de televiziune „The Addams Family” din 1960 s-a născut în aceeași zi cu Ice-T.

Lisa Loring avea șase ani când a primit rolul Wednesday Addams în prima ecranizare a benzilor desenate realizate de Charles Addams. Primul rol îl primise însă mai devreme, la vârsta de patru ani, într-un episod din serialul „Dr. Kildare”.

Lisa Loring, a murit în ianuarie 2023, la vârsta de 64 de ani. 

16 februarie 1983: S-a născut actorul Mihai Bendeac

Mihai Valentin Octavian Bendeac este un actor și regizor de teatru și film, care a jucat, printre altele, în filmele Milionari de weekend (2004) și Supraviețuitorul (2008). În 2024, și-a făcut debutul în regie de film cu pelicula „Căsătoria” în care și joacă rolul principal.

Bendeac a scris toate cele 8 sezoane „În Puii Mei” pe care le-a și interpretat. A mai jucat în show-urile La Bloc (episodul 377), Românii au Artiști, Băieți de Oraș, iComedy, Mondenii, Jurnalul unui burlac și în Teatru Tv. A fost jurat în emisiunea România dansează. A fost jurat timp de 12 sezoane în emisiunea iUmor, difuzată de Antena 1. 

Potrivit Wikipedia, „În puii mei!” a fost o emisiune de divertisment difuzată de Antena 1. Ea cuprindea scenete în care erau parodiate persoane publice precum Marian Vanghelie, Mircea Dinescu, Florin Piersic (toate interpretate de Mihai Bendeac), alte personaje inspirate din videoclipuri populare de pe internet: Fernando de la Caransebeș, Nicușor de la Brăila, Telecomandații, Gogâie și Momâie, personaje care se regăsesc și în scenetele de la iComedy. În cadrul emisiunii a mai parodiat și filme precum Liceenii și Cu mîinile curate.

Pe 30 noiembrie 2015, Mihai Bendeac a început un nou sezon „În puii mei” pe Antena 1, în cadrul căreia imită personaje precum Nea Mărin, Mircea Lucescu, Victor Pițurcă, Dan Puric, Alexandru Vișinescu.

Bendeac a făcut parte din juriul emisiunii iUmor de la Antena 1 între 2016 și 2022, în 12 sezoane complete, plus câteva episoade din sezonul 13, părăsind emisiunea după o neînțelegere cu producătorii emisiunii.

16 februarie 1993 - s-a născut actorul Vlad Gherman

Vlad Nicolae Gherman, actorul și cântărețul român devenit cunoscut publicului odată cu apariția în serialul muzical Pariu cu viața, unde a jucat în rolul lui Vlad Stănescu, este, de asemenea membru fondator al trupei pop-rock Lala Band, activă între anii 2011-2014.

Ascensiunea lui Vlad Gherman se datorează, de altfel, succesului serialului și trupei. În mai puțin de un an de la lansare, Pariu cu viața a devenit un fenomen național.

Actorul Vlad Gherman FOTO: Arhivă
Actorul Vlad Gherman FOTO: Arhivă

Lala Band a reușind să atingă performanțe impresionante: cinci albume de studio, discul de aur pentru „Cel mai bine vândut album al anului 2012”, patru turnee naționale, peste 150 de ore de muzică live, peste 150.000 de fani veniți la concerte pentru a-și vedea idolii.

16 februarie 1999 - Grupuri de mineri din Petroşani au pornit spre Bucureşti

Mineriada din februarie 1999 a reprezentat cea de a șasea acțiune de acest gen întreprinsă în România după 1989.

Pe 16 februarie 1999, liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a organizat un marș către București, împreună cu 2.500 de ortaci, motivați fiind de decizia Curții Supreme de Justiție care îl condamna pe Miron Cozma la 18 ani de pușcărie pentru organizarea celei de a patra mineriade, din septembrie 1991.

Mineriada din februarie 1999 FOTO: Arhivă
Mineriada din februarie 1999 FOTO: Arhivă

Cu puțin timp înainte, în ianuarie 1999, la a cincea mineriadă, convoiul ortacilor pornit spre București fusese întrerupt în urma unor negocieri încheiate în favoarea cererilor minerilor.

La a șasea mineriadă, Miron Cozma plănuia parcurgerea întregului traseu, urmărind să dea o lovitură puterii de la acea vreme. Grupurile de mineri s-au urcat în 50 de autobuze în zorii zilei de 17 februarie.

Protestatarii au trecut de primul baraj al forțelor de ordine, aflat în dreptul localității Brădești, jud. Dolj. La ora 5 dimineața, marșul a fost oprit de către forțele de ordine la Stoenești, județul Olt.

Minerii au fost atacați cu grenade lacrimogene și loviți violent. Miron Cozma a încercat să se refugieze în localitatea Caracal, însă a fost capturat pe drum și arestat, împreună cu 500 de mineri, la ora 9, în aceeași zi.

16 februarie 2013 -Filmul „Poziţia Copilului” a câștigat „Ursul de Aur”

Filmul „Poziţia Copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, care vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora, a câştigat trofeul „Ursul de Aur” pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

Filmul este considerat o radiografie a societății românești cu tarele ei: trafic de influenţă şi corupţie în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

16 februarie 1923 - deschiderea camerei mortuare a faraonului Tutankhamon

Howard Carter (1874-1939), arheolog şi egiptolog britanic, a deschis pe 16 februarie 1923 uşa sigilată de la cameră mortuară ce conţinea sarcofagul faraonului Tutankhamon.

Mormântul lui Tutankhamon din Luxor, Foto Shutterstock
Mormântul lui Tutankhamon din Luxor, Foto Shutterstock

Mormântul faraonului, pe care îl descoperise în noiembrie 1922, este considerat cel mai bine conservat şi intact mormânt faraonic găsit vreodată în Valea Regilor.

Potrivit Historia, există dovezi că mormântul a fost vizitat de intruşi la puţin timp după moartea faraonului Tutankamon. Preoţii care stăteau de strajă în Valea Regilor au reînhumat mormântul lui Tutankamon, care a rămas mii de ani neatins, fără să i se cunoască poziţia exactă.

Închis în coşciugul său de aur pur, faraonul a rămas secole întregi în întuneric, înconjurat de liniştea impenetrabilă şi bogăţii: care de aur, statuete de aur şi abanos, jucăriile din copilărie, o flotă de nave în miniatură pentru a-l ajuta să treacă cu bine în cealaltă lume, tronul său din aur, sticluţe de parfum, bijuterii preţioase şi câte şi mai câte astfel de obiecte. Mici, multe şi valoroase.  Fiecare colţişor al capsulei sale a timpului era ticsit cu o părticică nepreţuită din Egiptul antic.

16 februarie 2024: Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, în Siberia

Aleksei Anatolievici Navalnîi a murit pe 16 februarie 2024, într-o închisoare din Siberia. A fost un jurist, activist și politician rus. Din 2009 a căpătat popularitate în Rusia și în mass-media rusă și cea internațională, criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin.

El a organizat demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia, „atacându-l” pe Putin și aliații săi, potrivit wikipedia.

În 2012, The Wall Street Journal l-a descris pe Navalnîi ca fiind „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”.

Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin FOTO Meduza
Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin FOTO Meduza

Navalnîi a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse, cel mai serios caz fiind în 2012, când autoritățile federale l-au acuzat de fraude și delapidări, acuzații respinse de acesta.

În iulie 2013, opozantul rus a fost condamnat pentru delapidare, la cinci ani de colonie cu regim obișnuit. Fiind reținut chiar în sala de judecată, Navalnîi a fost eliberat a doua zi, printr-o altă decizie de judecată, sub măsura obligării sale de a nu părăsi țara.

Pe 28 februarie 2014, o altă instanță de judecată i-a schimbat sentința lui Navalnîi din interdicție de a părăsi țara în arest la domiciliu până la 28 aprilie. Ulterior, arestul la domiciliu i-a fost prelungit regulat până la 15 februarie 2015. Pe 20 februarie 2015, Navalnîi a fost supus unui arest administrativ pentru 15 zile pentru agitație în metrou.

Pe 20 august 2020, în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova, Navalnîi s-a simțit foarte rău, fiind spitalizat de urgență.

Aleksei Navalnîi FOTO EPA EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA EFE

Pe 16 Februarie 2024, Serviciul Penitenciar Rus a anunțat moartea lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare din Districtul autonom Iamalia-Neneția, nu s-ar fi simțit bine în acea dimineață acesta și-a pierdut conștiința, iar apoi viața, după ce a fost scos la plimbare în curtea închisorii. 

La 16 februarie 2024, în Centrul Penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A. A, s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut aproape imediat cunoştinţa. Toate manevrele de reanimare necesare au fost efectuate, însă nu au dat un rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat moartea pacientului. cauzele morţii sunt pe cale să fie stabilite”, a nunţat înttr-un comunicat filiala Serviciului Penitenciar rus (FSIN) din regiunea arctică Iamal, dând asigurări că salvatori au încercat să-l salveze.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la „extremism”, într-o colonie penitenciară izolată. 

Memorial improvizat pentru Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Memorial improvizat pentru Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

  Aleksei Navalnîi a fost căsătorit cu Iulia Navalnaia și au avut împreună doi copii. 

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite