7 februarie: 90 de ani de la realizarea primului film sonor românesc, cu celebrii comici Stroe și Vasilache

0
Publicat:

Pe 7 februarie Marie Curie devine prima femeie membru al Academiei franceze de medicină și tot pe 7 februarie a fost semnat Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeană.

Stroe și Vasilache, inegalabil cuplu de comici FOTO: captură video
Stroe și Vasilache, inegalabil cuplu de comici FOTO: captură video

1777: S-a născut Dinicu Golescu, cărturar și memorialist

Dinicu Golescu s-a născut la 7 februarie 1777 și a murit la 5 octombrie 1830. Fiu al marelui ban din Țara Românească Radu Golescu și al Zoiței Florescu, Dinicu Golescu a studiat la Academia grecească din București. 

În anul 1822 a luat parte la fondarea „Societății de la Brașov”, prima societate literară românească, iar în 1826 a înființat o școală internat de băieți. De asemenea, Dinicu Golescu este considerat unul dintre ctitorii învățământului românesc. 

1869: A fost înființat primul partid românesc de pe teritoriul de azi al României, Partidul Naţional Român din Banat şi Ungaria

Membrii noului partid l-au ales în funcţia de preşedinte pe Alexandru Mocioni, deputat în Camera Ungară a Parlamentului de la Budapesta şi au decis participarea la următoarele alegeri. La conducerea lui s-au aflat fraţii Alexandru şi Anton Mocioni, apoi Vincenţiu Babeş.

După mai bine de 12 ani de funcţionare, la conferinţa naţională de la Sibiu din 12 – 14 mai 1881, partidul bănăţean a fuzionat cu Partidul Naţional al Românilor din Transilvania (înfiinţat la scurt timp după partidul bănăţenilor, la 7-8 martie 1869) pentru a forma Partidul Naţional Român din Transilvania. 

Programul partidului susţinea apărarea principiilor de libertate şi democraţie, lupta împotriva legilor nedrepte ale compromisului dualist, sprijinirea acţiunii pentru autonomia Transilvaniei. Se remarcă faptul că preocupările bănăţenilor nu   se rezumau doar la chestiunile locale ci şi asupra tuturor românilor din Imperiul Habsburgic.

După acordul dualist austro-ungar din  1867, a fost promulgată legea naţionalităţilor, care a deschis calea pentru românii bănăţeni să se organizeze politic. La conferinţa de la Timişoara din 26 ianuarie/2 februarie 1869, s-a decis înfiinţarea Partidului Naţional Român din Banat şi Ungaria, avându-l în frunte pe Alexandru Mocioni.

Partidul s-a constituit legal 5 zile mai târziu, la 7 februarie. La doar o lună după acest eveniment, la Sibiu, se înfiinţa Partidul Naţional Român din Transilvania, condus de Ilie Măcelariu, fără a avea ca scop participarea la lupta electorală din Austro-Ungaria. După încă o lună, în 3 aprilie 1969, autorităţile interziceau activitatea celor două grupări, pe motiv că „nu există partide naţionale”.

1906: S-a născut Pu Yi, al doisprezecelea și ultimul împărat al Chinei

A fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 și a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912 în urma revolutiei chineze.

A fost cunoscut ca împărat sub numele de Împăratul Xuantong , între anii 1908 și 1911, și ca împărat, dar fără să conducă efectiv, între 1911 și 1924, iar între anii 1932 și 1945 a domnit în Statul marioneta japonez, cunoscut sub numele de Manciuko. În urma revoltei din Wuchang din 10 septembrie 1911, i s-a cerut să demisioneze iar la 12 februarie 1912, se încheie domnia dinastiei Qing şi perioada feudală.

Pu Yi, ultimul împărat chinez
Pu Yi, ultimul împărat chinez

După proclamarea primei republici chineze, a obţinut aprobarea guvernului sa continue să trăiască în Oraşul Interzis, înainte de a fi expulzat de către autorităţi în noiembrie 1924. După invadarea Chinei de către Japonia, a devenit în 1934 seful statului marioneta Manchukuo creat de japonezi, sub numele de Împăratul Kangde.

1915: S-a născut Teoctist, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Pe numele de mirean Toader Arăpașu, patriarhul Bisericii ortodoxe Române (din noiembrie 1986, membru de onoare al Academiei Române (ales în 17 decembrie 1999). A decedat la 30 iulie 2007 in București.

Teoctist
Teoctist

1922: Marie Curie devine prima femeie membru al Academiei franceze de medicina

Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate.

Marie Curie FOTO: Adevărul
Marie Curie FOTO: Adevărul

Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice. Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente savante ale secolului al XX-lea

1935: Celebrul cuplu de comici Stroe si Vasilache, prezintă în premieră “Bing Bang” – primul film sonor realizat la București

Stroe și Vasilache a fost un cuplu de umoriști români, format din artistul evreu Nicolae Stroe (1905-1990) și artistul român Vasile Vasilache (1907-1944). Prima emisiune „Ora veselă” a fost difuzată de Radio București pe data de 9 ianuarie 1929.

După decesul prematur al lui Vasile Vasilache în bombardamentul Bucureștiului din 4 aprilie 1944, Nicolae Stroe a continuat singur transmiterea în direct, ani în șir, a popularei emisiuni „Ora veselă”, care începea totdeauna cu refrenul:

Alo, alo, aici e Stroe (și Vasilache), Și roagă să-i dați voie, O clipă să vă-nveselească, Să glumească, Iar cu Voi…

1953: S-a autodizolvat Frontul Plugarilor

Frontul Plugarilor a fost o organizație politică de stânga a țăranilor români, înființată în ianuarie 1933 la Deva, sub conducerea lui Petru Groza, cu scopul de a mobiliza la luptă masele țărănești pentru apărarea drepturilor și libertăților lor. Inițiată în județul Hunedoara, (după plecarea lui Petru Groza din Partidul Poporului, al generalului Alexandru Averescu, comandantul de la Mărăști), mișcarea s-a răspândit curând în Banat, iar apoi și în celelalte zone ale României.

În septembrie 1935, Frontul Plugarilor a semnat un acord cu Uniunea oamenilor muncii maghiari din România (MADOSZ), iar la 6 decembrie 1935, la Țebea, sub gorunul lui Horea, a încheiat o înțelegere cu Blocul Democratic (organizație aflată sub influența Partidului Comunist Român, pe atunci în ilegalitate) și Partidul Socialist.

Membri marcanți ai organizației au fost, alături de Petru Groza: Miron Belea, Ion Moga Fileriu, Romulus Zăroni, Octav Livezeanu. După încheierea celui de-al doilea război mondial, la 12 octombrie 1944, organizația a participat la constituirea Frontului Național Democrat (F.N.D.), împreună cu P.C.R. și alte partide de stânga.

Dr. Petru Groza
Dr. Petru Groza

A contribuit la guvernare și la instaurarea comunismului în România, alături de Partidul Comunist Român (respectiv Partidul Muncitoresc Român). La alegerile din 1946 a fost aliat al comuniștilor în cadrul Blocului Partidelor Democrate A sfârșit prin a se autodizolva în 1953.

1979:  A murit Josef Mengele, criminal nazist, supranumit “Îngerul Morții”

Josef Mengele (n. 16 martie 1911, Günzburg, Imperiul German – d. 7 februarie 1979, Bertioga, Brazilia) supranumit „Îngerul morții” a fost un medic german care, în calitate de căpitan SS, a inițiat și condus odioasele „selecții” ale evreilor deportați din toată Europa pentru exterminarea (Endlösung der Judenfrage) lor de la Auschwitz-Birkenau. A efectuat experimente inumane pe deportați, mai ales pe cupluri de gemeni.

Josef Mengele, ”Îngerul morții”
Josef Mengele, ”Îngerul morții”

Între 1943 şi 1945, Josef Mengele a luat parte la selecţia de prizonieri care urmau să fie trimisi la camerele de gazare, şi a efectuat experimente pentru studiile sale rasiale. La sfârşitul războiului, el a reuşit să scape de aliaţi şi a trăit în ascuns în Bavaria înainte de a găsi refugiu în America de Sud, în primul rând în Paraguay, unde a primit cetăţenia, apoi în Brazilia. În 1985, o echipa de cercetare formată din criminalisti brazilieni, americani şi germani au ajuns la concluzia că Mengele a uzurpat identitatea unui alt nazist si ca a murit in urma unui atac de cord în 1979 fiind îngropat sub numele de Wolfgang Gerhard.

1982: S-a născut cântăreaţa Delia Matache 

Cântăreața Delia Matache s-a născut la 7 februarie 1982. A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” și a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București. În anul 1999, Delia Matache a debutat în industria muzicală.  

Delia Matache FOTO: facebook
Delia Matache FOTO: facebook

Între 1999-2003 a făcut parte din trupa N&D. Prima piesă din cariera sa solo este „Parfum de fericire”. 

Amintim câteva dintre piesele sale: „Pe aripi de vânt”, „Gura ta”, „Inimi desenate”, „Ce are ea” și „Cine m-a făcut om mare”. 

1992: A fost semnat Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeană 

La 7 februarie 1992 a fost semnat Tratatul de la Maastricht de cele 12 state care alcătuiau la acea vreme construcția comunitară: Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania și Marea Britanie, iar la 1 noiembrie 1993 a intrat în vigoare. 

FOTO: X
FOTO: X

Documentul a stabilit fundațiile pentru o singură monedă, Euro, și a extins colaborarea între țările europene. 

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite