9 martie, ziua în care s-a născut Mircea Eliade. Actorul Ion Caramitru ar fi împlinit 82 de ani VIDEO

0
Publicat:

Pe 9 martie, în 1859, se năștea mareşalul Alexandru Averescu, iar în 1907, prozatorul și eseistul Mircea Eliade. În 1942 venea pe lume actorul Ion Caramitru, iar în 1944 murea biologul Grigore Antipa. Tot într-o zi de 9 martie se stingeau scriitorul Cezar Petrescu și artista Laura Stoica.

9 martie 1842: A treia operă a lui Giuseppe Verdi, Nabucco, are premiera la Milano.

Succesul celei de-a treia opere a lui Giuseppe Verdi, Nabucco, la Milano, îl stabilește pe Verdi drept unul dintre cei mai importanți compozitori de operă din Italia, potrivit Wikipedia.  

9 martie 1859: S-a născut mareşalul Alexandru Averescu

Alexandru Averescu s-a născut în localitatea Babele, teritoriul situat în prezent în Ucraina. A studiat la Școala de Arte și Meserii din București, iar ulterior a absolvit Școala Divizionară Militară de la Mănăstirea Dealu și Școala Superioară de Război de la Torino.

Mareșalul Averescu a fost comandantul armatei române în timpul Primului Război Mondial. Ulterior, în anul 1918, a întemeiat partidul Liga Poporului, iar în anul 1920, formațiunea politică s-a transformat în Partidul Poporului.

De asemenea, Alexandru Averescu a fost prim-ministru al României (1918, 1920-1921, 1926-1927)

A murit la 3 octombrie 1938.

9 martie 1907: S-a născut prozatorul și eseistul Mircea Eliade

Născut în București, filosoful, prozatorul și eseistul Mircea Eliade a studiat la Liceul „Spiru Haret” din Capitală și a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București. 

Și-a continuat studiile la Universitatea din Calcutta. Perioada petrecută în India (1928-1932) i-a marcat atât existența, cât și opera.

Din anul 1933, a fost profesor asociat de filosofie la Universitatea din București.

În anul 1940, a fost desemnat atașat cultural pe lângă Ambasada României din Londra. Ulterior, în anul 1945, s-a stabilit la Paris, unde a predat la Ecole Pratique des Hautes Etudes.

Amintim câteva dintre operele literare:   „Cum am găsit piatra filosofală” (povestirea cu care a debutat, în 1921)  „Maitreyi”, „Lumina ce se stinge”, „Domnișoara Christina”, „Nuntă în cer”, „Pe strada Mântuleasa” și „La țigănci”.

Mircea Eliade a murit la 22 aprilie 1986, la Chicago, SUA.

9 martie 1942: S-a născut actorul Ion Caramitru

Ion Caramitru s-a născut în București, în urmă cu 82 de ani. A fost actor, președinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) și director general al Teatrului Național „I.L Caragiale”, dar și fost preşedinte al UNITER de la întemeierea acesteia, la 15 februarie 1990. Între 1996-2000, acesta a fost ministrul Culturii.

A jucat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth și alții. În anul 2017, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Ion Caramitru. FOTO Adevărul
Ion Caramitru. FOTO Adevărul

Ion Caramitru a murit la 5 septembrie 2021.

Amintim câteva dintre filmele în care a apărut: „Pădurea spânzuraților”, „Iarba verde de acasă”, „Ecaterina Teodoroiu” și „Moromeții 2”.

1944: A murit Biologul român Grigore Antipa

Biologul Grigore Antipa (n. 1867) este considerat un deschizător de drumuri, în mai multe domenii ale ştiinţei româneşti, fiind primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autor al conceptelor de biosociologie şi bioeconomie.

Grigore Antipa. FOTO Arhiva Adevărul
Grigore Antipa. FOTO Arhiva Adevărul

Realizarea care i-a fost cea mai dragă este Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, una dintre cele mai vizitate instituţii de cultură din România.

9 martie 1961: a murit scriitorul român Cezar Petrescu

Cezar Petrescu (n. 1892) a fost romancier, nuvelist, traducător şi gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineaţa, Bucovina, Ţara nouă, Voinţa, fondator şi codirector, alături de Pamfil Şeicaru, al revistei social-politice şi culturale Hiena (1919-1924).

Copertă Cezar Petrescu. FOTO arhivă
Copertă Cezar Petrescu. FOTO arhivă

Scriitorul a fost marcat de pierderea fiului său, Teodor Aurel, copilul din prima căsătorie a romancierului, care, la 23 de ani şi, pe când era student la Arhitectură în Bucureşti, şi-a pus capăt zilelor după ce în prealabil a ucis-o pe iubita sa, Viorica, o fată de la ţară provenind dintr-o familie înstărită. 

Autorul romanului „Întunecare” era un om celebru la vremea aceea în Bucureşti şi nu agrease ideea ca unicul său fiu să se căsătorească cu o fată de ţărani.

Fiul lui Cezar Petrescu și iubita sa au fost înmormântaţi câteva zile mai târziu, unul lângă altul, dar scriitorul nu a fost prezent la funeralii. L-a însărcinat cu asigurarea celor necesare pe ziaristul Leon Kalustian, care consemnează în „Simple Note” cum a resimţit scriitorul această tragedie.

Nu l-am văzut Pe Cezar Petrescu niciodată atât de destrămat şi atât de gârbovit ca sub plumbul acestui imprevizibil epilor. M-a rugat să mă duc să mă ocup de problemele înhumări şi am făcut-o, cu toată greutatea, ca să-l cruţ de o realitate care nu mai putea fi modificată şi ca să-şi poată evalua, salva imaginea copilului dragostei lui dintâi, poate printr-un miracol, încă undeva, viu".

La solicitarea lui Cezar Petrescu, drama nu a fost consemnată în presa vremii.

9 martie 1961: A fost lansat cu succes Sputnik 9

Sputnik 9 a avut la bord un câine și un manechin uman.

Lansarea sa demonstrează că Uniunea Sovietică era pregătită să înceapă zborul spațial uman, potrivit Wikipedia.

9 martie 1971: A murit fizicianul român Ion I. Agârbiceanu

Ion I Agârbiceanum, fiul prozatorului și protopopului Ion Agârbiceanu, s-a născut la 6 ianuarie 1907, la Bucium-Șasa, comitatul Alba de Jos.

Specialist în fizică atomică-spectroscopie, Ion I Agârbiceanu a rămas în istorie drept proiectantul primului laser cu gaze ( heliu-neon) din România între anii 1960-1961.

Prin focalizarea fasciculului luminos produs de laserul monocromatic, se obțin densități enorme de radiație pe suprafețe foarte mici, potrivit Wikipedia.

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963.

A murit la 9 martie 1971, în Cluj.

Portretul lui Ion I. Agârbiceanu pe o marcă poștală. FOTO www.wnsstamps.post/en/stamps/RO114.16
Portretul lui Ion I. Agârbiceanu pe o marcă poștală. FOTO www.wnsstamps.post/en/stamps/RO114.16

Portretul său apare pe o marcă poștală cu valoarea nominală de 8 lei, emisă în 2016 de serviciile poștale ale României.

9 martie 2006: A murit cântăreața Laura Stoica

Laura Stoica s-a născut la 10 octombrie 1967, la Alba Iulia. În anul 1986, a absolvit Școala Populară de Arte din Târgoviște, secția canto clasic. A participat la numeroase festivaluri de muzică ușoară în anii '80, conform site-ului artistei.

În 1990, la Festivalul Mamaia, a obținut Premiul I cu melodia „Dă, Doamne, cântec”. De asemenea, în același an, Radio România i-a oferit Premiul pentru cel mai bun debut muzical al anului.

În  1991, a obținut premiul revistei Pop, Rock & Show pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului. Totodată, în același an, a lansat piesa „Un actor grăbit”.

În 1992, a participat la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov, unde a obținut Premiul I pentru debut discografic, Premiul II pentru interpretare cu melodia „Focul” și Premiul III pentru creație cu „Ai fost laș”.

Cântăreața Laura Stoica a murit în urma unui accident rutier.

Amintim câteva dintre piesele sale: „Nici o stea”, „Mereu mă ridic”, „Cui îi pasă, „Doar tu” și „E rai”.

9 martie a devenit, din 2011, Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989.

În anul 2011, fata de 9 martie a fost declarată oficial Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 864 din 8 decembrie 2011.

Legea numărul 247/05.12.2011 prevede la articolul 1: „Se declară ziua de 9 martie Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, care în calendarul creştin-ortodox este Ziua Pomenirii Sfinţilor Mucenici”.

Potrivit aceleiaşi legi, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea zilei.

Fondurile necesare alocate pentru comemorarea diverselor evenimente ale deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989 pot fi asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice.

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, în timpul regimului comunist, în ţară au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români, dintre care 800.000 de oameni au murit.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite