9 martie: Ziua în care a murit cântăreața Laura Stoica VIDEO

0
Publicat:

Tot la 9 martie 1848 se năștea omul politic George Panu, iar în anul 1859 s-a născut mareșalul Alexandru Averescu. De asemenea, în anul 1942 s-a născut actorul Ion Caramitru.

Laura Stoica
Laura Stoica s-a născut la 10 octombrie 1967. Foto: Arhivă

9 martie 1848: S-a născut criticul literar și omul politic George Panu

Născut la Iași, George Panu a urmat cursurile Facultății de Litere din Iași. În anul 1879, Titu Maiorescu l-a trimis la studii în Franța, unde s-a înscris la Ecole des Hautes Etudes și la College „Sainte-Barbe” din Paris. 

A fost desemnat procuror pe lângă Tribunalul din Iași, ulterior avocat al Eforiei Spitalelor Sf. Spiridon. De asemenea, George Panu a fost șef de cabinet al lui C.A. Rosetti.  

În anul 1884, George Panu a devenit deputat , iar în 1897 devine membru al Partidului Conservator. În anul 1901, revine în Partidul Liberal. 

Totodată, a condus ziarele „Lupta” (1884-1892) și „Ziua” (1896). Omul politic a murit la 6 noiembrie 1910, la București. 

9 martie 1859: S-a născut mareşalul Alexandru Averescu 

Alexandru Averescu
Alexandru Averescu a murit la 3 octombrie 1938. Foto: Arhivă

Născut în localitatea Babele, teritoriul situat în prezent în Ucraina, Alexandru Averescu a studiat la Școala de Arte și Meserii din București. Ulterior a absolvit Școala Divizionară Militară de la Mănăstirea Dealu și Școala Superioară de Război de la Torino. 

Averescu a fost comandantul armatei române în timpul Primului Război Mondial. Ulterior, în anul 1918, a întemeiat partidul Liga Poporului, iar în anul 1920, formațiunea politică s-a transformat în Partidul Poporului. 

De asemenea, Alexandru Averescu a fost prim-ministru al României (1918, 1920-1921, 1926-1927) 

Mareșalul a murit la 3 octombrie 1938. 

9 martie 1907: S-a născut prozatorul și eseistul Mircea Eliade 

Mircea Eliade
Mircea Eliade a murit la 22 aprilie 1986, la Chicago, SUA. Foto: Arhivă

Născut în București, filosoful, prozatorul și eseistul Mircea Eliade a studiat la Liceul „Spiru Haret” din Capitală și a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București. Acesta și-a continuat studiile la Universitatea din Calcutta. 

În anul 1921, a debutat cu povestirea „Cum am găsit piatra filosofală”. Anii petrecuți în India (1928-1932) i-au marcat atât existența, cât și opera. Din anul 1933, a fost profesor asociat de filosofie la Universitatea din București.  

În anul 1940, a fost desemnat atașat cultural pe lângă Ambasada României din Londra. Ulterior, în anul 1945, s-a stabilit la Paris, unde a predat la Ecole Pratique des Hautes Etudes. 

Amintim câteva dintre operele literare: „Maitreyi”, „Lumina ce se stinge”, „Domnișoara Christina”, „Nuntă în cer”, „Pe strada Mântuleasa” și „La țigănci”. 

Mircea Eliade a murit la 22 aprilie 1986, la Chicago, SUA. 

9 martie 1942:  S-a născut actorul Ion Caramitru

Ion Caramitru
Ion Caramitru a murit la 5 septembrie 2021. Foto: Arhivă

Născut în București, Ion Caramitru a fost actor, președinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) și director general al Teatrului Național „I.L Caragiale”. Ion Caramitru a fost preşedinte al UNITER de la întemeierea acesteia, la 15 februarie 1990. Între 1996-2000, acesta a fost ministrul Culturii.  

Ion Caramitru a jucat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth și alții. În anul 2017, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. 

Ion Caramitru a murit la 5 septembrie 2021. 

Amintim câteva dintre filmele în care a apărut: „Pădurea spânzuraților”, „Iarba verde de acasă” și „Ecaterina Teodoroiu” și „Moromeții 2”. 

9 martie 2006: A murit cântăreața Laura Stoica 

Laura Stoica
Laura Stoica a murit în urma unui accident rutier. Foto: Arhivă

Laura Stoica s-a născut la 10 octombrie 1967, la Alba Iulia. În anul 1986, a absolvit Școala Populară de Arte din Târgoviște, secția canto clasic. Laura Stoica a participat la numeroase festivaluri de muzică ușoară în anii '80, conform site-ului artistei. 

În 1990, a participat la Festivalul Mamaia, unde a obținut Premiul I cu melodia „Dă, Doamne, cântec”. De asemenea, în același an, Radio România i-a oferit Premiul pentru cel mai bun debut muzical al anului. 

În anul 1991, a obținut premiul revistei Pop, Rock & Show pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului. Totodată, în același an, a lansat piesa „Un actor grăbit”. 

Ulterior, în 1992, a participat la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov, unde a obținut Premiul I pentru debut discografic, Premiul II pentru interpretare cu melodia „Focul” și Premiul III pentru creație cu „Ai fost laș”. 

Cântăreața Laura Stoica a murit în urma unui accident rutier. 

Amintim câteva dintre piesele sale: „Nici o stea”, „Mereu mă ridic”, „Cui îi pasă, „Doar tu” și „E rai”.  

9 martie 2017: Premierul Sorin Grindeanu a participat, la Bruxelles, la întrunirea şefilor de stat şi de guvern a Partidului Socialiştilor Europeni 

Sorin Grindeanu a avut mai multe întâlniri cu oficiali europeni, printre care Christian Kern, fostul cancelar al Austriei, și Bohuslav Sobotka, fostul premier al Republicii Cehe. 

Totodată, Grindeanu a participat la întâlnirea Partidului Socialiștilor Europeni, care a fost organizată pentru pregătirea Consiliului European, potrivit GOV.ro

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite