9 februarie: 56 de ani de la premiera lungmetrajului „Dacii”, primul film regizat de Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:

Pe 9 februarie 1967, are loc premiera filmului istoric româno-francez „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu. La aceeaşi dată a venit pe lume, în 1917, Oleg Danovski, unul din întemeietorii școlii naționale române de balet modern, iar în 1986 se naște fotbalistul român Ciprian Tătărușanu.

„Dacii”, primul film regizat de Sergiu Nicolaescu
„Dacii”, primul film regizat de Sergiu Nicolaescu

1846 - S-a născut Wilhelm Maybach, celebru designer si constructor de mașini

Wilhelm Maybach ( 9 februarie 1846 - 29 decembrie 1929) a fost un proiectant de motoare și producător industrial german. În anii 1890 a fost aclamat în Franța, pe atunci centrul mondial al producției de automobile, drept "Regele proiectanților".

De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Wilhelm Maybach, împreună cu Gottlieb Daimler, a dezvoltat motoare cu combustie internă ușoare, de mare viteză, potrivite pentru utilizarea pe uscat, pe apă și în aer. Acestea au fost montate pe prima motocicletă din lume, pe prima barcă cu motor și, după moartea lui Daimler, pe un nou automobil introdus la sfârșitul anului 1902, modelul Mercedes, construit după specificațiile lui Emil Jellinek.

Maybach a ajuns director tehnic al „Daimler Motoren Gesellschaft” (DMG), dar nu s-a înțeles cu directorii acesteia. Ca urmare, Maybach a părăsit DMG în 1907 pentru a fonda „Maybach-Motorenbau GmbH” împreună cu fiul său Karl în 1909. Cei doi au fabricat motoare Zeppelin. După semnarea Tratatului de la Versailles, în 1919, compania a început să producă vehicule mari de lux, sub marca „Maybach”.

Wilhelm Maybach a murit în 1929 și a fost succedat de fiul său Karl Maybach. Începând din jurul anului 1936, „Maybach-Motorenbau” a proiectat și fabricat aproape toate motoarele montate pe tancurile și semiremorcile germane folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv cele pentru tancurile grele Panther, Tiger I și Tiger II.

Continuând după război, „Maybach Motorenbau” a rămas o filială a Luftschiffbau Zeppelin, fabricând motoare diesel. În anii 1960, Maybach a intrat sub controlul Daimler-Benz și a fost redenumit „MTU Friedrichshafen”.

În 2002, marca Maybach a fost reînviată ca o marcă de lux, dar nu a avut succes.  În 2014, Daimler a anunțat producția unei ediții ultra-luxoase a modelului Mercedes-Benz S-Class sub noua marcă Mercedes-Maybach.

1908 - S-a născut poetul şi traducătorul Cicerone Theodorescu

Cicerone Theodorescu s-a născut la Bucureşti. A absolvit cursurile liceale la Bucureşti, apoi Facultatea de Litere şi Filosofi e a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor la mai multe licee şi ziarist, colaborând mai ales la presa de stânga, se arată în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2007).

După 1944 a deţinut funcţii importante în Centrala Cărţii, a fost vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, iar între 1948-1953 a fost redactor-şef al revistei „Viaţa Românească” (din 1948).

A debutat în 1925 în „Universul literar” al lui Perpessicius, publicând apoi în diferite publicaţii ale vremii, printre care: „Bilete de papagal”, „Cuvântul”, „Facla”, „România literară”, „Lumea”, „Universul literar”, „Luceafărul” ş.a. Debutul editorial îl constituie volumul „Cleştar” (1936), ce conţine poezii ca: „Rugă pentru cântec întârziat”, „Punct transcendental”, „Glas din urmă al mamei”, „Portret”.

Alte scrieri: „C.F.R.” (1938), „Cântece de galeră” (1946), „Focul din amnar” (1946), „Ograda minunată” (1948), „Întâmplare din grădină” (1952), „Un cântec din uliţa noastră” (1953), „Făurari de frumuseţe” (1954), „O şcolăriţă în pădure” (1955), „Oameni şi dragoste” (1958), „Poezii” (1959), „Copiii cartierului” (1961), „Povestea Ioanei” (1963), „Poteca lunii” (1964), „Zburătorul de larg” (1965), „Pădurea de cleştar” (1967), „Ţărmul singuratic” (1968), „Platoşa duratei” (1973) etc.

A cules folclor („Izvoare fermecate”, 1958) şi a fost un prolific autor de literatură pentru copii. A desfăşurat o bogată activitate de traducător, mai ales din literatura rusă (Vladimir Maiakovski), dar şi din autori precum William Blake, Jerome Carcopino, Lino Curci.

A fost distins cu Premiul de Stat pentru volumul „Un cântec din uliţa noastră” (1953).

A murit la Bucureşti pe 18 februarie 1974.

1917 - S-a născut Oleg Danovski, balerin român, unul din întemeietorii școlii naționale române de balet modern

FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Oleg Danovski s-a născut în Vosnesensk, Ucraina și a murit în data de 21 octombrie 1996. Acesta a fost un dansator și coregraf român, întemeietorul școlii românești de balet modern, fondatorul și directorul primului teatru de balet din România, instituție care astăzi îi poartă numele – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

A apărut pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York, iar sub conducerea sa baletul românesc s-a bucurat de succese și recunoaștere fără precedent în străinătate. A primit titlul de Artist Emerit (anterior anului 1965).

1964 - Primul concert al legendarei trupe The Beatles în SUA

Primul concert al legendarei trupe The Beatles în SUA a avut loc la 9 februarie 1964, într-o apariţie la „The Ed Sullivan Show“, fiind urmărit de 73 de milioane de telespectactori. Au urmat alte două apariţii ale trupei în acelaşi show, în 16 şi 23 februarie 1964, dar şi concertele din 11 februarie 1964, la „Coliseum“, Washington (care a reuşit să strângă 20.000 mii de spectatori) şi cel din 12 februarie 1964, la „Carnegie Hall“, New York, conform site-ului www.beatlesbible.com.

Aşa a început fenomenul „beatlemania” în Statele Unite. În scurt timp, The Beatles a devenit un fenomen mondial.

1967 - Premiera, la București, a filmului „Dacii” - filmul de debut al regizorului Sergiu Nicolăescu

„Dacii” este un film istoric româno-francez din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București, în colaborare cu Franco-London Film (Franța).

Acțiunea filmului se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia.

Acest film a reprezentat debutul în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu.

El se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

1971 - Misiunea Apollo 14 s-a întors pe Pământ. A fost a treia misiune care a dus oameni pe Lună

Naveta spațială Apollo 11 a fost lansată în urmă cu 51 de ani jpeg

Apollo 14 a fost a opta misiune din programul Apollo și a treia care a dus oameni pe Lună. Ea a durat nouă zile, și a început cu lansarea de la 31 ianuarie 1971, și a continuat cu aselenizarea de la 5 februarie. 

Modul Lunar a aselenizat în formațiunea Fra Mauro; aceasta era destinația nereușitei misiuni Apollo 13.

În timpul celor două activități extravehiculare, s-au adunat peste 45 kg de roci lunare și s-au efectuat mai multe experimente, printre care studii seismice.

Comandantul Alan Shepard a lovit două mingi de golf de pe suprafața lunară cu o crosă improvizată adusă de pe Pământ.

Pilotul modulului de comandă Stuart Roosa a luat cu el câteva sute de semințe, dintre care multe încolțiseră până la întoarcere.

1986 - S-a născut fotbalistul român Ciprian Tătărușanu

FOTO: Sportpictures
FOTO: Sportpictures

Anton Ciprian Tătărușanu (n. 9 februarie1986, București, România) este un fotbalist român, care joacă pe post de portar la Milan în Serie A. Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru România U21 și România.  

Primul său meci în Liga I l-a jucat pe data de 23 mai 2007, în meciul Unirea Urziceni - Gloria Bistrița, rezultat final 0–1. A ajuns la Steaua în schimbul sumei de 1.500.000 de euro, fiind astfel cel mai scump portar transferat în campionatul României.

Tătărușanu a debutat în Europa League pe data de 16 iulie 2009 în victoria Stelei cu 2-0 în fața echipei Újpest FC.

Pe 2 august 2009 a jucat primul meci în Liga I în tricoul Stelei împotriva clubului Ceahlăul Piatra Neamț, câștigat cu scorul de 2–0. Pe 19 august 2010, a apărat două penalty-uri în cadrul Play-offului Europa League (cele executate de Boris Smiljanić și Endogan Adili).

Pe 21 februarie 2013, în faza șaisprezecimilor Europa League, Ciprian Tătărușanu a fost din nou decisiv la loviturile de departajare contra olandezilor de la Ajax Amsterdam, apărând penaltiul executat de Lasse Schöne, și calificând-o pe Steaua București în optimile Europa League.

Conform lui Florin Tene, „Tătărușanu e printre puținii portari care-și domină adversarul la 11 m. El așteaptă, nu pleacă, sunt foarte puțini portari care nu pleacă înainte.”

La echipa națională a României a debutat la data de 17 noiembrie 2010, într-un meci amical împotriva Italiei.

La începutul anului 2014, a refuzat să-și prelungească contractul cu Steaua București, care urma să expire în vară, și pe 9 iunie 2014 el a semnat un contract pe 5 ani cu echipa italiană ACF Fiorentina.

După trei ani și jumătate la Fiorentina, a semnat în vara lui 2017 cu FC Nantes în prima ligă franceză. Acolo, a fost lăudat încă de la început și a reușit o serie de 4 meciuri (373 de minute) fără gol primit.

2002 -  A murit Prințesa Margaret, sora mai mică a reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii

FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Prințesa Margaret (21 august 1930 - 9 februarie2002) a fost sora mai mică a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și fiica regelui George al VI-lea și a soției lui, regina Elisabeta.  

Ultimii ani din viața prințesei sunt afectați de boală și de invaliditate. La 5 ianuarie 1985 suferă o operație prin care îi este scos plămânul stâng. În 1991 renunță la fumat, însă continuă să bea foarte mult. În ianuarie 1993 este internată în spital cu pneumonie. În 1998, Margaret suferă un accident vascular și de atunci sănătatea ei devine tot mai șubredă.

Ultimele sale apariții publice au loc în august 2001, cu ocazia aniversării oficiale a mamei ei, care împlinea 101 ani, apoi în decembrie, la aniversarea de 100 de ani a mătușii ei, Prințesa Alice. 

Margaret moare două luni mai târziu, la vârsta de 71 de ani, după ce suferă un alt accident vascular.

Spre deosebire de alți membri ai familiei regale, Prințesa Margaret a fost incinerată la crematoriul Slough. Cenușa a fost depusă în mormântul părinților ei două luni mai târziu.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite